Θεσσαλονίκη: «Καθαρίζει» από γκράφιτι και συνθήματα η νέα παραλία
Η επιχείρηση του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανασύσταση του πάρκου θα διαρκέσει περίπου τρία 24ωρα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι χώροι του παραλιακού μετώπου
Συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης έπιασαν δουλειά το πρωί στο «Πάρκο των Εποχών», στη Νέα Παραλία, προκειμένου να απομακρύνουν από τους τοίχους, τα παγκάκια και όλο τον αστικό εξοπλισμό τα γκράφιτι, τις μουντζούρες και τα οπαδικά συνθήματα και να αποκατασταθεί το πράσινο σε μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του παραλιακού μετώπου.
Οι εργασίες για τη συντήρηση του πρασίνου, για την αντικατάσταση φυτών και δέντρων και τον καθαρισμό του «Πάρκου των Εποχών» από τα γκράφιτι έγιναν παρουσία του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη, ο οποίος δήλωσε πως η φύλαξη του παραλιακού μετώπου είναι μέσα στα άμεσα σχέδια της διοίκησης.
Η επιχείρηση για την ανασύσταση του πάρκου θα διαρκέσει περίπου τρία 24ωρα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι χώροι του παραλιακού μετώπου. «Είχαμε την κατάληψη του πάρκου των εποχών από τα στάχυα. Προχωρήσαμε στο κούρεμά τους και θα απομακρύνουμε ξερά δέντρα, θα προχωρήσουμε σε νέες φυτεύσεις. Παράλληλα, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Καθαριότητας, καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε το πάρκο, το οποίο χρησιμοποιεί πολύς κόσμος και βγάζουμε γκράφιτι με πιεστικό. Σε δεύτερη φάση θα χρησιμοποιήσουμε ειδικά χημικά για τα μάρμαρα», είπε ο κ. Δημητριάδης.
Πέρα από τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης που έπιασαν δουλειά στη Νέα Παραλία είναι σε εξέλιξη και εργολαβία της αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων για τον καθαρισμό των μνημειακών χώρων, των πάρκων αλλά και των αγαλμάτων σε ολόκληρη την πόλη. Η αρχή έγινε από το κέντρο και συγκεκριμένα από την Καμάρα, ενώ ακολούθησε η πλατεία Ναυαρίνου και άλλες περιοχές με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τη διοίκηση είναι πως τη μία μέρα καθαρίζονται οι χώροι και την επόμενη είναι εκ νέου μουντζουρωμένοι και βανδαλισμένοι λόγω της έλλειψης κοινωνικής ευθύνης από μερίδα πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τοίχος στην Καμάρα, δίπλα στην αψίδα του Γαλέριου, ο οποίος καθαρίστηκε από τα σπρέι και τα συνθήματα και λίγες ημέρες αργότερα άγνωστοι άφησαν και πάλι τα «ίχνη» τους.