Θεσσαλονίκη: Η πανδημία μεταβάλλει το τοπίο στην αγορά ακινήτων
Πού κυμαίνονται οι τιμές για αγοραστές και ενοικιαστές – Σε ποιες περιοχές παρατηρούνται αυξήσεις – «Αλμυρό» το κόστος ενοικίασης κατοικίας για τους φοιτητές
Η κορονοκρίση αλλάζει άρδην το τοπίο στην αγορά ακινήτων με τις τιμές να θυμίζουν ασανσέρ. Η πρωτοφανούς σφοδρότητας “καταιγίδα” που έπληξε την οικονομία δε θα μπορούσε να αφήσει αλώβητη και την αγορά κατοικίας. Το μέτρο της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για όσους πλήττονται από τον Covid 19 διαμόρφωσε νέες ισορροπίες στην αγορά που καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και η κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης που έφερε η πανδημία έπληξαν καίρια και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (Airbnb), με τους ιδιοκτήτες να στρέφονται πλέον στην παραδοσιακή λύση των μακροχρόνιων μισθώσεων. Ταυτόχρονα, η τηλεργασία που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας αναμένεται να μειώσει την ζήτηση από εταιρείες για αγορές και ενοικιάσεις επαγγελματικών χώρων καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εργάζονται από το σπίτι.
Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό μεγάλο μέρος των πρωτοετών φοιτητών να επιλέξει να περιμένει για να προχωρήσει σε ενοικίαση κατοικίας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων από τον Οκτώβριο. Τους γονείς προβληματίζει έντονα και το υψηλό κόστος ενοικίασης με τις τιμές να παίρνουν την…ανιούσα στις περιοχές που κατά κύριο λόγο προτιμούν να διαμείνουν οι φοιτητές.
Πού κυμαίνονται οι τιμές
Oι τιμές πώλησης κατοικιών στον δήμο Θεσσαλονίκης το β’ τρίμηνο του 2020 διαμορφώνονται στα 1.474 ευρώ/τ.μ. από 1.250 ευρώ/τ.μ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (αύξηση 17,90%!), σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία από το spitogatos.gr. Οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στον κεντρικό δήμο αγγίζουν τα 7,78 ευρώ/τ.μ. το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, «τσιμπημένες» κατά 7,30% σε σχέση με το β΄τρίμηνο της περσινής χρονιάς.
Στους περιφερειακούς δήμους της πόλης, για την αγορά κατοικίας οι αγοραστές θα χρειαστεί να καταβάλουν 1.120 ευρώ/τ.μ από 1.050 ευρώ πέρυσι ενώ για ενοικίαση 5,41 ευρώ/τ.μ. από 5 ευρώ το 2019.
«Οι ιδιοκτήτες βγάζουν προς πώληση ακίνητα κατά βούληση με τιμές που είναι υψηλότερες των προσδοκιών των αγοραστών, παρατηρούνται αυξήσεις από 10-20%, ανάλογα με την περιοχή η τιμή ανά τετραγωνικό κυμαίνεται από 1.000 – 3.000 ευρώ», υποστηρίζει στο makthes.gr ο Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β.Ελλάδας. «Έχουν εξαλειφθεί διαμερίσματα που ήταν σε άθλια κατάσταση και μπορούσε να αγοράσει κάποιος ακόμα και με 500 ευρώ/τ.μ.», προσθέτει. «Οι Βαλκάνιοι αγοραστές έχουν περιοριστεί, οι Έλληνες έχουν φτωχοποιηθεί και το τραπεζικό σύστημα υφίσταται μόνο για αυτούς που έχουν λεφτά και όχι για όσους χρειάζονται δάνειο», επισημαίνει.
Κατά κύριο λόγο οι αγοραστές προτιμούν ακίνητα μεταχειρισμένα και σε χαμηλές τιμές (60.000 – 70.000 ευρώ), σύμφωνα με τον κ.Γεωργάκο. «Τα σπίτια που είναι ανακαινισμένα κοστολογούνται 1.500 ευρώ/τ.μ. ενώ στις καινούργιες οικοδομές που χτίζονται στα ανατολικά της πόλης η τιμή ανά τετραγωνικό φτάνει και τα 2.500 ευρώ», συμπληρώνει.
«Τιμές…Μανχάταν στα ενοίκια»
Για τις τιμές των ενοικίων τονίζει ότι έχουν φτάσει σε επίπεδα…Μανχάταν. «Κυμαίνονται από 8-15 ευρώ/τ.μ. και σε σχέση με πέρσι υπάρχει μία αύξηση 20 – 30% αλλά η αύξηση αυτή αφορά τις τιμές που δημοσιεύονται και όχι τις πραγματικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για διαμερίσματα επιπλωμένα, ανακαινισμένα και με φυσικό αέριο που βρίσκονται στο κέντρο και στα ανατολικά της πόλης. «Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε άλλες εποχές καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν επενδύσει χρήματα στις ιδιοκτησίες τους αλλά στη σημερινή οικονομική αθλιότητα που βρισκόμαστε δεν δικαιολογείται», επισημαίνει. «Η πανδημία έστρεψε μαζικά τους ιδιοκτήτες στη μακροχρόνια μίσθωση με την τάση αυτή βέβαια να έχει ξεκινήσει και πριν την υγειονομική κρίση», αναφέρει.
«Οι φοιτητές θα δυσκολευτούν να βρουν οικονομικό σπίτι, στις περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα μπορεί να ξεπεράσει και τα 400 ευρώ αν είναι καινούργια», υποστηρίζει.
«Θα πέσει κλάμα στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων»
Ταυτόχρονα, εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων εκτιμώντας πως μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσει το 20 – 30% των καταστημάτων. «Θα πέσει πολύ δάκρυ», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Η μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι άδικο μέτρο, πρέπει η κυβέρνηση να βρει άλλους τρόπους παρέχοντας ενδεχομένως κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να αποδεχτούν τη μείωση», υποστηρίζει. «Αυτή τη στιγμή στην αγορά οι μισοί δεν πληρώνουν και οι υπόλοιποι ζητούν μείωση ενοικίων», λέει.
«H οικονομική καταστροφή σήμερα είναι χειρότερη από αυτή που υπήρχε όταν είχαμε την οικονομική κρίση, η ανάκαμψη της αγοράς εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας αλλά θα πρέπει και οι τράπεζες να βοηθήσουν», καταλήγει.
«Να επιδοτήσει τα ενοίκια το κράτος»
«Οι αγοραπωλησίες ακινήτων, λόγω της πανδημίας και της αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών σε συμβολαιογραφικά και δικηγορικά γραφεία, περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει ο Κώστας Χαϊδούτης, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην παραλαβή των πιστοποιητικών ΤΑΠ από τους οικείους δήμους ενώ εξαιτίας των προβλημάτων στις μετακινήσεις από άλλες χώρες υπάρχει κατακόρυφη πτώση και στο ενδιαφέρον των ξένων για αγορά ακινήτων», προσθέτει.
Αναφορικά με το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40% που επέβαλλε η κυβέρνηση για την διευκόλυνση των πληττόμενων από την πανδημία, επισημαίνει ότι «η παρέμβαση αυτή είναι σε λάθος βάση, αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν μισθώσεις δύο ταχυτήτων, χρειάζεται το κράτος να επιδοτεί το μίσθωμα». Συνεχίζοντας, τονίζει πως «δεν γίνεται να ασκείται κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ιδιοκτητών ακινήτων».
Για το πότε θα ανακάμψει η αγορά ακινήτων μετά το σοκ της επιδημίας, υποστηρίζει πως «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του κορονοϊού, είμαι όμως σχετικά απαισιόδοξος».
Στέφανος Μαχτσίρας – makthes.gr