ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, από το 1821 μέχρι το 1945

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, από το 1821 μέχρι το 1945

Τα κυριότερα σημεία της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού από το 1821 μέχρι το 1945 παρουσιάζει, μέσα από πλούσια εικονογραφική απεικόνιση των πρωταγωνιστών, των πλοίων και των ναυτικών επιχειρήσεων, που καθόρισαν την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελλάδας γενικότερα, η έκθεση «Μεθ’ ορμής Ακαθέκτου», η οποία φιλοξενείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση διοργανώνει ο Σύλλογος «Πάραλος», υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με υλικό που παραχωρήθηκε από την Υπηρεσία Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, στο γυάλινο περίπτερο του Δήμου, στον Κήπο των Γλυπτών. Θα διαρκέσει έως τις 20/4/2022 (καθημερινά 11:00-19:00, με ελεύθερη είσοδο).

«Ο τίτλος της έκθεσης, “Μεθ΄ορμής ακαθέκτου”, είναι μια φράση από το μνημειώδες σήμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη προς τα πλοία του Στόλου λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ναυμαχίας της Έλλης. Είναι η φράση που αν και ειπώθηκε στη διάρκεια των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, περιγράφει και την τόλμη των μπουρλοτιέρηδων του ’21, αλλά και την αυταπάρνηση των πληρωμάτων των ελληνικών πολεμικών πλοίων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, από το 1821 μέχρι το 1945

Η έκθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια της σπονδυλωτής έκθεσης «Ανδραγαθήματα του υποπλοίαρχου Νίκου Βότση – Τορπιλισμός Φετίχ Μπουλέντ» και «Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913», την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος «Πάραλος», τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2021.

Ο Σύλλογος Φίλων της Θάλασσας και της Ναυτικής Παράδοσης «Πάραλος» ιδρύθηκε το 2020 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να συμβάλλει στην προώθηση της ναυτικής παράδοσης, την ανάπτυξη της πόλης γύρω από το υγρό στοιχείο, μέσα από το πρίσμα της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, της οικονομίας και το κυρίαρχο στοιχείο της σχέσης του ανθρώπου με τη θάλασσα.