Θεσσαλονίκη: Ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα παίζουν για καλό σκοπό
Θεατρικές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα γεμίσουν ευχάριστα τις πρώτες βραδιές του Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Έξι από τις καλύτερες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα παρουσιάσουν θεατρικά έργα που θα προκαλέσουν συγκίνηση, προβληματισμό και πολύ γέλιο.
Πρόκειται για την 7η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θεατρικών Σχημάτων «Θυμέλη» που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 11 Μαΐου στο Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, ενώ αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν προαιρετικά να στηρίξουν με τρόφιμα την πρωτοβουλία της Χ.Α.Ν.Θ. και 19 κοινωνικών φορέων, που θα διανείμουν βοήθεια σε άπορες οικογένειες.
«Τα τελευταία χρόνια οργανώνουμε θεατρικά φεστιβάλ, στα οποία συμμετέχουν αποκλειστικά ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από την Περιφέρειά μας, γιατί πιστεύουμε πολύ στο ερασιτεχνικό θέατρο. Το ερασιτεχνικό θέατρο κάνει τα ελαττώματα στη ζωή προτεραιότητα στο σανίδι, διδάσκει τη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια, δίνει γνώση και αυτογνωσία», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου της ΠΚΜ Άννα Μυκωνίου.
Η ίδια, διαβεβαίωσε ότι εκτός από τη βοήθεια που θα δεχτούν οι άπορες οικογένειες, από αυτές τις παραστάσεις βγαίνουν σίγουρα κερδισμένοι κοινό και συμμετέχοντες. «Αυτοί που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ερασιτέχνες ηθοποιούς, κάνουν δεκάδες ώρες πρόβα, καταθέτουν την ψυχή τους στις παραστάσεις και με συνεργασία, συντροφικότητα, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, μας παρουσιάζουν το αποτέλεσμα των κόπων τους. Τους οφείλουμε σεβασμό και το πιο θερμό μας χειροκρότημα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μυκωνίου.
Παραστάσεις για όλα τα γούστα
Η αυλαία ανοίγει την Πέμπτη 4 Μαΐου με την παράσταση «Αμφιτρύων», που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Μολιέρου, από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Ευόσμου «Το Γαϊτάνι», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Βίκυς Δελή. «Ο Σύλλογός μας ασχολείται με πολλές δράσεις, μία εκ των οποίων είναι και το θέατρο. Ο λόγος που συστήσαμε τη θεατρική μας ομάδα, είναι επειδή παρακολουθούμε ό,τι γίνεται στην πόλη μας και αναζητούσαμε έναν τρόπο έκφρασης», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Έφη Μπουικίδου, η οποία είναι μέλος της θεατρικής ομάδας και μάλιστα στη συγκεκριμένη παράσταση παίζει το ρόλο του Αμφιτρύωνα. Όπως είπε, πρόκειται για την τρίτη παράσταση που ανεβάζει η ομάδα, ενώ συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά στη «Θυμέλη». «Γενικά όταν ακούμε δράσεις που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα ή ζητούν τη βοήθειά μας, είμαστε πρόθυμοι γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας του Συλλόγου: Ο εθελοντισμός και η βοήθεια μεταξύ των κοινωνικών ομάδων», τόνισε η κ. Μπουικίδου.
Την αμέσως επόμενη μέρα, το θεατρικό εργαστήρι «Θέσπις» του Δήμου Νεάπολης- Συκεών, θα παρουσιάσει σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, την παράσταση «Αλλαγή σκηνικού», που αποτελείται από τα τρία μονόπρακτα – «διαμάντια» της νεοελληνικής δραματουργίας. «Ο Φαντάρος» του Γ. Σκούρτη, «Η Μπουχάρα» και «Διακοπή ρεύματος» του Κ. Μουρσελά, που αντικατοπτρίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, την ηθική, τις ενοχές, αλλά και το βάρος των πράξεων που δημιουργούνται από τους κοινωνικούς συσχετισμούς.
Αντίστοιχα, το Σάββατο, η Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων «Τέχνης Είδωλον», θα ανεβάσει το έργο «Κομμέντια ή οι Πανουργίες του Μπερτόλδου» του Γιώργου Σκούρτη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Πουταχίδη. Το έργο έχει να κάνει με έναν άξεστο αλλά πανέξυπνο χωρικό, τον Μπερτόλδο, που καταφθάνει με τον γάιδαρό του στην αυλή του βασιλιά της Λομβαρδίας Αλμπίνο. Ο βασιλιάς, για να διασκεδάσει μαζί του, του κάνει αλλεπάλληλες ερωτήσεις και του βάζει διάφορες δοκιμασίες, κάτι που συναντάται συχνά σε πολλά κλασικά έργα, επώνυμα κι ανώνυμα.
Οι παραστάσεις συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα, με τη Δευτέρα 8 Μαΐου τη σκηνή να …καταλαμβάνουν τα μέλη του Ψυχαγωγικού – Αθλητικού Ομίλου Υπαλλήλων ΕΛ.ΤΑ. Νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρουσιάσουν με τον πολυμελή θίασό τους το έργο «O Κόσμος είναι… για γέλια και για κλάματα…». Το έργο είναι βασισμένο σε λαϊκές ιστορίες από διάφορες χώρες του κόσμου, οπότε οι θεατές θα δουν Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Ελλάδα να διηγούνται και να περιγράφουν τις δικές τους. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Ζωή Στερικλή.
Την αμέσως επόμενη μέρα η σκηνοθέτιδα Ελευθερία Τέτουλα θα παρουσιάσει το έργο «Συνοδός Κυριών», που έγραψε μία μαθήτριά της, η Γιούλια Πομπόρτση. «Πρόκειται για μία κωμωδία παρεξηγήσεων, της οποίας ο τίτλος …ξεγελάει, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συνοδός κυριών, αλλά ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, που μάλιστα ερωτεύεται πραγματικά την πρωταγωνίστρια», δηλώνει η κ. Τέτουλα. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, γίνεται με την υποστήριξη της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος και μάλιστα παρουσιάστηκε ήδη τρεις φορές στο Πανόραμα με απανωτά sold out και εκατοντάδες θεατές. «Είμαι 20 χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο και φέτος αισθάνομαι ότι ο κόσμος θέλει πάρα πολύ έντονα να δει κωμωδία στο θέατρο. Επειδή είχαμε κλειστεί μέσα λόγω του κορονοϊού και δεν επικοινωνούσαμε, ο κόσμος δεν γέλασε πάρα πολύ και έχει μεγαλύτερη ανάγκη να το κάνει», εκτίμησε.
Η αυλαία της 7ης Θυμέλης θα πέσει την Πέμπτη 11 Μαΐου με το έργο «Η Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που θα ανεβάσει η «ΑΛΜΑ» Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τριλόφου Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία και επιμέλεια κειμένου του Μανώλη Καραγιαννόπουλου – Δραγώγια. «Η ομάδα μας ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό να φέρουμε τον πολιτισμό στο χωριό μας, που ναι μεν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι εκτός του ιστού. Πιστεύουμε επίσης ότι το θέατρο κοινωνικοποιεί τους ανθρώπους, βοηθάει τα μέλη της ομάδας να εκφραστούν, προάγει τον πολιτισμό και θεωρήσαμε σημαντικό να το κάνουμε προσιτό και προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους του χωριού μας», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Παπακωνσταντίνου. Υπογράμμισε επίσης τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της ομάδας, που πάντα συνεισφέρει στο χώρο όπου φιλοξενείται και επιπλέον επιλέγει να παίζει για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως τώρα, στο πλαίσιο της «Θυμέλης».