ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έβγαλε 1,2 εκατ. ευρώ από λαθραία προϊόντα καπνού!

Συνελήφθησαν 12 άτομα και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 84.070 αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα και έξι οχήματα…

Την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης πέτυχαν μετά από πολύμηνη έρευνα, αστυνομικών τμημάτων της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και των Γιαννιτσών συλλαμβάνοντας 12 άτομα που διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη.

Υπολογίζεται ότι από την παράνομη δραστηριότητά τους τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν 1.200.000 ευρώ με τους διαφυγόντες δασμούς υπερβαίνουν τα 4.200.000 ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από την αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, η οργάνωση τουλάχιστον από το 2014 δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων καπνικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Γιαννιτσών από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με τη συνδρομή αστυνομικών των τμημάτων Εγκλημάτων κατά Ζωής και κατά Ιδιοκτησίας της διεύθυνσης ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Αθηνών και του τμήματος ασφαλείας Γιαννιτσών, συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και 54χρονος ομογενής, ο οποίος ήταν και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, ενώ διαπιστώθηκε η συμμετοχή επιπλέον 29 ατόμων.

Σκοπός της οργάνωσης ήταν η αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους μέσω της προμήθειας, αποστολής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης λαθραίων προϊόντων καπνού.

Για την εγκληματική τους δράση χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον δύο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως προπομπός για την αποφυγή τυχόν αστυνομικού ελέγχου. Επίσης, προκειμένου να διατηρήσουν την ανωνυμία τους χρησιμοποιούσαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, τα οποία ήταν καταχωρημένα με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους διακίνησαν περισσότερα από 1.000.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 9.600 συσκευασίες τυποποιημένου καπνού.

Μετά από τις έρευνες των αρχών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 6 οχήματα,
  • 84.070 αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα,
  • 331 συσκευασίες λαθραίου καπνού,
  • ποσότητα κάνναβης,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και
  • το χρηματικό ποσό των 22.120 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς.