ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: «Εκπαίδευση» για τον… κοροναϊό

Sold out η εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης- Την παρακολούθησαν διαδικτυακά όσοι φοβήθηκαν μήπως… «κολλήσουν»

Τα… “μυστικά” του νέου ιού που έκανε την εμφάνιση του μια ημέρα πριν μπει η ανθρωπότητα στην νέα δεκαετία στην πόλη Γουχάν την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει περισσότερους από 3.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο έμαθαν χθες δεκάδες πολίτες και επαγγελματίες υγείας σε ειδική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παρουσία διοικητών νοσοκομείων της πόλης. Μεταξύ άλλων οι ειδικοί αναφέρθηκαν στο ιστορικό του ιού, τα συμπτώματα όσων νοσούν, την περίπτωση της Ελλάδας αλλά και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία του πληθυσμού.

Όπως έγινε γνωστό επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναβάλλονται όλα τα ιατρικά συνέδρια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Μάιο.

Η εκδήλωση δε, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στην πλατεία Αριστοτέλους και μεταδόθηκε live streaming, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που την παρακολούθησαν διαδικτυακά, ωστόσο δεν παραβρέθηκαν λόγω του φόβου του… κοροναϊού.

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής, Κοσμήτορας Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Δαρδαβέσης μίλησε μεταξύ άλλων για τη σημασία της πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ενημερώσει άμεσα τα μέλη του, συγχαίροντας τόσο το ΔΣ όσο και τον πρόεδρο Νίκο Νίτσα.

Ο Ιωάννης Κιούσης, Καθηγητής Πνευμολογίας και Λοιμωξιολογίας, διευθυντής της κλινικής αναπνευστικής ανεπάρκειας ΑΠΘ, του «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» απάντησε σε ερωτήματα των γιατρών-μελών του ΙΣΘ και εστίασε στο θέμα της πρόληψης και των πραγματικών κινδύνων.

Ο Νίκος Νίτσας, πρόεδρος του ΙΣΘ και χειρουργός οφθαλμίατρος μίλησε για το «χρέος της ιατρικής κοινότητας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως ήδη κάνει, συγχαίροντας τους γιατρούς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, για την αγόγγυστη προσφορά τους δίπλα στα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα». «Εδώ και μία εβδομάδα οπότε και εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας και ειδικά στην πόλη μας βρισκόμαστε όλοι σε κατάσταση συναγερμού» σχολίασε και σημείωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του ΕΟΔΥ όταν του ζητηθεί.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του ΠΙΣ και πλαστικός χειρουργός μίλησε για τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Η παρέμβαση του κ. Εξαδακτυλου έγινε μέσω Skype καθώς ο προεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου βρισκόταν σε σύσκεψη στην Αθήνα.

Ο Θεόφιλος Χρυσανθίδης παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Επιμελητής Α΄ΕΣΥ στην Παθολογική Κλινική ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ στην ομιλία του έκανε λόγο για την αντιμετώπιση του ιού σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και καταγεγραμμένα περιστατικά. «Στα τέλη Δεκεμβρίου εμφανίστηκαν λοιμώξεις με μορφή πνευμονίας που δεν μπορούσαν να αποδοθούν σε κάποιον γνωστό ιό» είπε. «Ο ιός προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού και μπορεί εύκολα να μεταδοθεί. Τρόποι μετάδοσης είναι οι εκκρίσεις, τα σταγονίδια, οι ρινικές εκκρίσεις ενώ υπάρχουν ένδειξης και για μόλυνση μέσω της εντερικής οδού» συμπλήρωσε.

Μιλώντας ο κ. Χρυσανθίδης για το προφίλ των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σημείωσε πως οι περισσότερες πληροφορίες σχετίζονται με τις περιπτώσεις της Κίνας. Όπως είπε το 51% είναι άνδρες, ενώ οι άνδρες κάτω της ηλικίας των 20 ετών δύσκολα προσβάλλονται. Τα άτομα από 30-80 ετών είναι ο μεγαλύτερος όγκος των ασθενών. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι, το 12,8% των ασθενών είχαν υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη κ.α. Η κλινική εικόνα των ασθενών παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, λαρυγγίτιδες κτλ. Η μέση περίοδος επώασης της νόσου είναι οι τέσσερις μέρες. Σε ο,τι αφορά την αντιμετώπιση του ιού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχουν φάρμακα που τον αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά. «Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει μέχρι να έχουμε διαθέσιμα φαρμακευτικά μέσα είναι πως θα αποτρέψουμε στην χώρα μας την εξάπλωση του ιού» είπε ο κ. Χρυσανθίδης. «Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται σε εργαστηριακή μελέτη» τόνισε.

Ο Ηλίας Ιωσηφίδης, Μsc, Phd παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, επικουρικός γιατρός, Γ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο μίλησε για τα παιδιά και τον ιό. Όπως είπε τα περισσότερα περιστατικά οφείλονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση κατά 70%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα έξι χρόνια.

Από την πλευρά της η Γεωργία Γκιούλα βιοπαθολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Α΄Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, που είναι ένα από τα τρία εξειδικευμένα εργαστήρια στην χώρα που εξετάζουν δείγματα για κορονοϊό έκανε αναλυτική αναφορά στο ταξίδι του νέου ιού που εμφανίστηκε την νέα δεκαετία και πιο συγκεκριμένα στις 31.12.2019.

«Λέγονται corona ιοί γιατί είναι σαν να φορούν στέμμα. Είναι ένας ιός που έχει περίβλημα, γι’ αυτό και το πολύ απλό πλύσιμο των χεριών τον απενεργοποιεί» είπε και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του ιού. Η κ. Γκιούλα έκανε επίσης αναφορά στην εμφάνιση το 2002-2003 του ιού Sars με θνητότητα 10% και τον mers που εμφανίστηκε το 2012 με θνητότητα 35%.

«Το γεγονός ότι η πόλη Γουχάν ήταν σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος, συνδεόταν με περισσότερες από 300 χώρες, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού» εξήγησε η κ. Γκιούλα.

Στις 3 Μαρτίου όπως είπε άτομο από την Ιταλία έφυγε για την Κίνα όπου και διαγνώστηκε με κοροναιό. Ήταν η πρώτη… εξαγωγή του ιού από την Ιταλία, σχολίασε η κ. Γκιούλα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σήμερα έχουν εμφανιστεί κρούσματα κοροναϊού σε 80 χώρες του κόσμου.

Πηγή: makthes.gr