ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Διαδοχικοί έλεγχοι σε φορτηγά για «πειραγμένους» ταχογράφους

Εκατοντάδες  φορτηγά οχήματα ελέγχθηκαν την τελευταία εβδομάδα από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών επιχειρησιακών δράσεων.

Ειδικότερα, από 16 έως και 22 Ιανουαρίου, στις Παλαιές Εθνικές Οδούς Θεσσαλονίκης-Βέροιας και Θεσσαλονίκης-Σερρών, ελέγχθησαν συνολικά 182 φορτηγά και βεβαιώθηκαν 125 τροχονομικές παραβάσεις:

  • 80 για παραβίαση ωραρίου οδήγησης, εργασίας και ανάπαυσης οδηγών
  • 14 για μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων ταχογράφων
  • 10 για παραβίαση ορίου ταχύτητας και
  • 21 λοιπές περιπτώσεις.

Επιπλέον, αφαιρέθηκαν 13 άδειες και πινακίδες κυκλοφορίας, επτά άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ ακινητοποιήθηκαν τέσσερα φορτηγά.

Ειδικότερα, έπειτα από ελέγχους στα οχήματα, εντοπίστηκαν σκόπιμες επεμβάσεις στις συσκευές ταχογράφων, οι οποίες παρείχαν τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος αναφορικά με τη δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα).

Οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνταν με τέσσερις τρόπους: Με μαγνήτη, ενσύρματη συνδεσμολογία, διακόπτη ή με τη χρήση μεταλλικού αντικειμένου που παραβίαζε τη σφραγίδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, παρόμοιες αστυνομικές δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον με αμείωτους ρυθμούς.