Θεσσαλονίκη: Αύξηση των κλοπών στο αεροδρόμιο – Τι ζητούν οι αστυνομικοί
Δεν χωράει άλλη καθυστέρηση στην αύξηση των οργανικών θέσεων της ΔΑΚΑΘ, υποστηρίζει η ΕΑΥΘΕΣ
Με επιστολή της στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ζητά την αύξηση οργανικών θέσεων στο Αεροδρόμιο Μακεδονία χωρίς καθυστερήσεις.
Όπως αναφέρει η ΕΑΥΘΕΣ στην επιστολή της το 2019 πέρασαν από το αεροδρόμιο 6.900.000 επιβάτες, ενώ οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 8,6%., ενώ συνελήφθησαν 1500 άτομα, κατά κύριο λόγο αφορούσαν αλλοδαπούς από τη Σύρια, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Κονγκό, την Σομαλία και την Ερυθραία, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως αναφέρουν έχουν αυξηθεί ακόμη και οι κλοπές εντός των χώρων του αεροδρομίου και των αστικών λεωφορείων.
Την ίδια στιγμή το δυναμικό της αστυνομίας όπως υποστηρίζουν δεν επαρκεί, ενώ υπάρχουν προβλήματα και με τις συνθήκες κράτησης, την ώρα μάλιστα που ενόψει της θερινής περιόδου αναμένεται μεγάλη αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:
Κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σ’εσάς, για να σας μεταφέρουμε τα διαρκώς εξελισσόμενα υπηρεσιακά προβλήματα στην Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης (ΔΑΚΑΘ).
Όπως γνωρίζετε, η επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία» βρίσκεται σε ραγδαία πρόοδο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του νέου διαδρόμου προσγειώσεων-απογειώσεων και όπως προβλέπεται τον Απρίλιο θα λειτουργήσει μεγάλο μέρος του καινούργιου τμήματος. Παράλληλα, ο νέος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου θα έχει παραδοθεί προς λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Η ανακαίνιση του υφιστάμενου αεροσταθμού έχει αλλάξει τα δεδομένα και μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι η εταιρεία Fraport χαρακτήρισε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ως τη ναυαρχίδα της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2019 πέρασαν από το αεροδρόμιο 6.900.000 επιβάτες, ενώ οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 8,6%.
Όσο κι αν μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη, δυστυχώς, η αστυνομική δύναμη και οι δυνατότητες της ΔΑΚΑΘ υπολείπονται κατά πολύ αυτών που απαιτούνται.
Κατά το έτος 2019, οι ολιγάριθμοι συνάδελφοι του Τμήματος Ασφαλείας συνέλαβαν πάνω από 1500 άτομα, συλλήψεις οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούσαν αλλοδαπούς από τη Σύρια, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Κονγκό, την Σομαλία και την Ερυθραία, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είναι εύλογο, ο δυσθεώρητος αριθμός των συλλήψεων έχει διαταράξει τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας, καθώς ο λιγοστός αριθμός των υπηρετούντων δεν επαρκεί για τις τεράστιες υπηρεσιακές ανάγκες.
Σοβαρό ζήτημα εγείρεται και με τις μη ενδεδειγμένες συνθήκες κράτησης. Η ΔΑΚΑΘ διαθέτει περιορισμένο χώρο κρατητηρίων που δεν εξασφαλίζουν τη σωστή υγιεινή και ασφάλεια των κρατουμένων. Καθημερινά, ο υπέρογκος αριθμός των συλληφθέντων προκαλεί ποικίλα προβλήματα φιλοξενίας και διαχείρισης της κατάστασης, δεδομένου ότι στους κρατούμενους συμπεριλαμβάνονται οικογένειες με μικρά παιδιά. Τα κρατητήρια γεμίζουν ασφυκτικά και μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης. Ο φόβος για πιθανή μετάδοση ασθενειών είναι μόνιμα υπαρκτός, ενώ έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά που τον επιβεβαιώνουν.
Μπορεί τα καθήκοντα του Τμήματος Ασφάλειας να έχουν πολλαπλασιαστεί, ωστόσο δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την στήριξη του προσωπικού. Μεταξύ άλλων, οι συνάδελφοί μας έχουν αναλάβει να συλλέγουν ψηφιακά τα δακτυλικά αποτυπώματα των συλληφθέντων με μηχανήματα AFIS, εργασία που μέχρι πρότινος γινόταν από Αστυνομικούς της ΥΕΕΒΕΕ. Επιπλέον, καθημερινά συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο 10 άτομα και οι μεταγωγές γίνονται με βανάκι από προσωπικό της Διεύθυνσης. Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και οδηγούν αλυσιδωτά στην καθυστέρηση άλλων υπηρεσιακών ενεργειών.
Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για υποχρεωτική πληκτρολόγηση όλων των ευρωπαίων Πολιτών, έχει επιφέρει ουρές και αναμονή στα σημεία ελέγχου (αφίξεις-αναχωρήσεις). Αν προσμετρηθούν και οι περιπτώσεις των διοικητικών συλλήψεων, των απελάσεων και των προστίμων για παραβιάσεις visa, γίνεται αντιληπτό το πόσο αυξάνεται ο καθημερινός φόρτος και η πίεση των συναδέλφων.
Λόγω της κατάστασης αυτής, έχουν αυξηθεί και οι κλοπές εντός των χώρων του αεροδρομίου και των αστικών λεωφορείων που τερματίζουν σ’ αυτό. Για την πρόληψη και την καταστολή των έκνομων ενεργειών, πρέπει να αυξηθούν άμεσα οι πεζές περιπολίες εντός του αερολιμένα.
Παράλληλα, το Αστυνομικό Τμήμα της Διεύθυνσης με δυσκολία ανταπεξέρχεται στα καθήκοντά του, τα οποία καλύπτουν μεγάλο εύρος αστυνομικών θεμάτων και στοχεύουν στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ευταξίας στους χώρους του αεροδρομίου. Το δε Τμήμα Τροχαίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αυξημένο όγκο επισκεπτών και να αποτρέψει την κυκλοφορική συμφόρηση πέριξ του αεροδρομίου. Αυτά τα δυο Τμήματα, παρότι παρουσιάζουν δικά τους υπηρεσιακά προβλήματα, καθημερινά λειτουργούν επικουρικά προς το Τμήμα Ασφαλείας, αναλαμβάνοντας μέρος των αρμοδιοτήτων που δεν δύνανται να διεκπεραιωθούν λόγω έλλειψης χρόνου και προσωπικού.
Εν αναμονή της θερινής περιόδου και της επικείμενης κατακόρυφης αύξησης των πτήσεων, επιβάλλεται να καταρτιστεί ένα πλήρες σχέδιο στήριξης των λειτουργιών της ΔΑΚΑΘ, το οποίο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και την εξασφάλιση χώρων κρατητηρίων που θα είναι σύμφωνοι με τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναδεικνύει για πολλοστή φορά το εν λόγω ζήτημα. Ωστόσο, οι λύσεις που δίνονται είναι προσωρινές και γρήγορα επανέρχεται η πρότερη κατάσταση. Για το λόγο αυτό, αιτούμαστε την παρέμβασή σας για τον διπλασιασμό των οργανικών θέσεων της ΔΑΚΑΘ, με ταυτόχρονη αύξηση των οργανικών της ΓΑΔΘ, κι όχι ανακατανομή μεταξύ Διευθύνσεων. Ενέργεια η οποία θα είναι ανάλογη της επέκτασης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.