Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία από τους πιτσιρικάδες που στήνουν επιχειρήσεις!
Οι μαθητικές επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν στο Junior Achievement Greece και τα προϊόντα που σκαρφίστηκαν
Ένας στους τέσσερις μαθητές που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα της εικονικής επιχείρησης ξεκινάει στη συνέχεια τη δική του start-up. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση του Junior Achievement Greece, συμμετείχαν 1000 μαθητές από 45 σχολεία, τα στατιστικά στοιχεία του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ/JA Greece) γεννούν αισιοδοξία για το μέλλον.
Η 15η διοργάνωση του Junior Achievement Greece για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης ολοκληρώθηκε με την απονομή πέντε βραβείων στις καλύτερες των μαθητικών επιχειρήσεων. Κοινός παρονομαστής των βραβευθέντων, η περιβαλλοντικά ευαίσθητη και καινοτόμος διάσταση των προτάσεων που παρουσίασαν.
«Αυτό το οποίο έδωσαν τα παιδιά, μέσα από τα μηνύματα που μετέφεραν εδώ, αλλά και στην κουβέντα που είχαμε μαζί τους σε όλα τα stands, είναι η έντονη ευαισθητοποίησή τους στα θέματα της οικολογίας. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, κάποιοι το βλέπουν σαν απειλή, τα παιδιά το βλέπουν σαν πρόκληση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία επισκέφθηκε την έκθεση και συνομίλησε με τους μαθητές, απονέμοντας στη συνέχεια και τα βραβεία.
«Αυτό το οποίο εύχομαι στα παιδιά είναι να συνεχίσουν να ονειρεύονται να εντοπίζουν λύσεις εκεί που οι άλλοι βλέπουν προβλήματα και να μη φοβούνται και την αποτυχία. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα», πρόσθεσε η κ. Ζαχαράκη, διαβεβαιώνοντας ότι «το υπουργείο Παιδείας θα είναι εδώ, θα στέκεται δίπλα τους και με το μάθημα της επιχειρηματικότητας το οποίο εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα από την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να επιχειρήσουν, να μάθουν τι σημαίνει και το ρίσκο, να μάθουν τι σημαίνει και αποτυχία, η επιτυχία και η χαρά της επίτευξης κάτι καινούριου».
«Οι καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις»
Η εταιρεία Eco-Wave από την Α’ τάξη Λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης απέσπασε το πρώτο βραβείο για το προϊόν που παρουσίασε με την ονομασία «Bio-veil». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ρολό χάρτου που τοποθετείται στα κρεβάτια των ιδιωτικών ιατρείων, των ιατρικών κέντρων και κλινικών, των φυσιοθεραπευτηρίων ακόμα και σε αυτά των ινστιτούτων αισθητικής. Το αδιάβροχο κάτω τμήμα του χάρτου είναι κατασκευασμένο από φυτικές πρώτες ύλες όπως άμυλο, σιτάρι και πολτός κυτταρίνης (Mater-Bi). Τα ιδιαίτερα αυτά συστατικά, το καθιστούν απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον διότι μετά τη χρήση του μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κάδο συλλογής απορριμμάτων, ακόμα και σε αυτούς με μη ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Σε περίπτωση δε που πεταχθεί σε χωματερές μετατρέπεται σε οργανική ουσία.
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στους μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία εφαρμογής έξυπνων κινητών συσκευών η οποία εντοπίζει τη ρύπανση των βυθών από σκουπίδια και χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες δίνει στοιχεία για το βάθος και την έκταση της ρύπανσης.
Η εταιρεία Kinesis του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απέσπασε το τρίτο βραβείο για τη δημιουργία ενός «έξυπνου συστήματος» λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών, το οποίο εφαρμόζεται στις διασταυρώσεις των δρόμων και ρυθμίζει την κυκλοφορία ανάλογα με την κίνηση των οχημάτων ή των αριθμό των πεζών στις διαβάσεις, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το βραβείο καλύτερου περιπτέρου έλαβε η ομάδα μαθητών Γ’ γυμνασίου από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων για την εφαρμογή «HospInstall!» , που είναι βασισμένη στην τεχνολογία ΙοΤ με χρήση beacons, σχεδιασμένη για την καλύτερη εξυπηρέτηση ασθενών και επισκεπτών.
Το βραβείο για τον κοινωνικό αντίκτυπο της προσπάθειάς του έλαβαν οι μαθητές από το Λύκειο Σουφλίου για την μαθητική επιχείρηση SSW (Soufli Silkline Worms), που αφορά στον σχηματισμό κουκουλιών από μεταξοσκώληκες που τάισαν οι μαθητές, στην παραγωγή ίνας στο μικρό αναπινηστήριο του Σουφλίου, στην παραγωγή μεταξωτής κλωστής και την ύφανσή της με τελικό παραγόμενο προϊόν μεταξωτό τραπεζομάντηλο που έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να καταστεί αδιάβροχο.
«Φέτος ήταν η μεγαλύτερη έκθεση με 45 σχολεία, ακόμη και από περιοχές που δεν είχαμε τις προηγούμενες χρονιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, Αργύρης Τζικόπουλος. Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των επόμενων βημάτων των παιδιών εξήγησε: «Έχουμε εταιρείες που έχουν προχωρήσει τις επόμενες χρονιές, αλλά δεν είναι το πιο συνηθισμένο παράδειγμα αυτό. Πιο σύνηθες είναι να βλέπουμε παιδιά τα οποία στη συνέχεια διακρίνονται είτε μέσα από τις σπουδές τους, είτε μέσα από την επαγγελματική τους πορεία και τους ξανασυναντάμε πολλούς από αυτούς μέσα στο οικοσύστημα των start-ups με καινούριες ιδέες, αλλά πιο έμπειρους και πιο ικανούς να υλοποιήσουν αυτό που θέλουν να φτιάξουν».