Θάνατος 4χρονης Μελίνας: Αθώα η αναισθησιολόγος – Αντιδράσεις
Την ετυμηγορία του για την υπόθεση θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, που έχασε τη ζωή της στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας στις 29 Δεκεμβρίου του 2015, ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου.
Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της έδρας, η αναισθησιολόγος που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της 4χρονης κρίθηκε αθώα.
«Ντροπή σας! Συγχαρητήρια! Γιατί δεν την αθωώνατε κατευθείαν; Εσείς δεν έχετε παιδιά;» ήταν τα πρώτα, οργισμένα λόγια του πατέρα της Μελίνας, Μάνου Παρασκάκη.
«Και οι κρίνοντες κρίνονται» σχολίασε ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Παρασκάκη, Γιώργος Κοκοσάλης, προσθέτοντας: «Ευχόμαστε η δικαίωση των θέσεων της υποστήριξης της κατηγορίας να είναι νομική και όχι κοινωνική, και ο νοών νοείτο». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι ο ίδιος, με τον επίσης δικηγόρο πολιτικής αγωγής της οικογένειας, Αντώνη Δαμανάκη, θα καταθέσουν την επόμενη εβομάδα στον εισαγγελέα Ηρακλείου έφεση κατά της απόφασης, προκειμένου η υπόθεση να κριθεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, «από ανθρώπους που θα έχουν ίσως μεγαλύτερη εμπειρία».
«Όπως έχω ξαναπεί, ήμασταν ενώπιον ενός πολύ σχολαστικού δικαστηρίου και εξετάστηκαν όλες οι πτυχές και εκδοχές. Όπου υπάρχει αίτιο, δεν υπάρχει και υπαίτιος. Το δικαστήριο κατέληξε ότι τη Νεκταρία Πολάκη δεν τη βαραίνει καμία ευθύνη» τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Στειακάκης.
Την ικανοποίησή της για την αθωωτική απόφαση εξέφρασε και η επίσης συνήγορος υπεράσπισης Αλεξάνδρα Σπανάκη, σημειώνοντας πως «δεν συντρέχει λόγος απόδοσης καμίας ευθύνης. Η δική μας ευθύνη είναι η ανάδειξη της ουσιαστικής αλήθειας και της αποκατάστασης ηθικά αυτού του ανθρώπου που ταλαιπωρήθηκε τόσα χρόνια».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέλυσε ένα – ένα τα θέματα που προέκυψαν, τις καταθέσεις αλλά και τις δυσκολίες για να τεκμηριώσει το σκεπτικό της απόφασης. Εξήγησε γιατί διέταξαν την πραγματογνωμοσύνη στις 16 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως τότε προέκυψαν κάποια νέα ζητήματα και γι’ αυτό το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να διερευνηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε η εξέταση των τριών πραγματογνωμόνων, οι οποίοι είχαν απαντήσει εγγράφως στα ερωτήματα του δικαστηρίου, ωστόσο κλήθηκαν να εξεταστούν προκειμένου να απαντήσουν σε νέες ερωτήσεις και να δώσουν διευκρινίσεις. Οι τοποθετήσεις τους, πάντως, προσέγγιζαν τις θέσεις της πλευράς της κατηγορουμένης αναισθησιολόγου.
Τον λόγο στη συνέχεια είχε πάρει ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος επέμεινε στη ενοχή της κατηγορουμένης και αμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι συνήγοροι των δύο πλευρών.