ΚΟΣΜΟΣ

Η ψυχική υγεία των Γάλλων έχει επιβαρυνθεί σοβαρά από την έναρξη της πανδημίας

Πάνω από 20.00 κλήσεις τη μέρα σε γραμμές υποστήριξης

«Θα κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό» δήλωσε  σε ενημέρωση, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος όμως αναγνώρισε πως η ψυχική υγεία των Γάλλων δοκιμάζεται.

«Κατά τη διάρκεια του lockdown, σχεδόν ένας στους τρεις μαθητές έδειξε σημάδια ψυχολογικής δυσφορίας», είπε ο Βεράν. Ο Υπουργός Υγείας στάθηκε στο «κρυφό πρόσωπο της πανδημίας, το οποίο βιώνουμε εδώ και λίγους μήνες», δηλαδή την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των Γάλλων.

«Οι αιτίες είναι πολλαπλές καθώς η ζωή μας είναι βαθιά αναστατωμένη, είναι πρώτα απ ‘όλα η αντιπαράθεση στο πρόσωπο του θανάτου, είναι η αγωνία για εκείνους που έχουν αρρωστήσει, είναι ο φόβος μην μολυνθούν τα αγαπημένα μας πρόσωπα και μερικές φορές η ενοχή που τους έχουν μολύνει. Είναι επίσης η άλλη πλευρά της φυσικής απόστασης που μπορεί να ωθήσει την απόσυρση στον εαυτό μας. Είναι τα αποτελέσματα του περιορισμού που μπορούν να προκαλέσουν οικογενειακές εντάσεις, ή ακόμη και ενδο-οικογενειακή βία », πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Βεράν προειδοποιεί επίσης για την ψυχική υγεία των μαθητών: «Ορισμένες κατηγορίες Γάλλων είναι ακόμη πιο εκτεθειμένες σε αυτές τις δυσκολίες όπως οι μαθητές. Κατά τη διάρκεια του ολικού απαγορευτικού, σχεδόν ένας στους τρεις μαθητές έδειξε σημάδια ψυχολογικής δυσφορίας».

Ο υπουργός σημειώνει επίσης ότι η ψυχική υγεία των Γάλλων «έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Είναι ακόμη πιο έντονο για άτομα που βιώνουν μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, για άτομα 18-24 ετών και για άτομα που έχουν ήδη ψυχιατρικές διαταραχές ». Ο δείκτης για την ικανοποίηση της ζωής μειώνεται επίσης, σύμφωνα με έρευνες.

Προσλαμβάνονται 160 ψυχολόγοι

Ο υπουργός ανέτρεξε, σε ομιλία του στη σε ό,τι έχει γίνει για να καταπολεμήσει την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των Γάλλων: «Δημιουργήθηκαν 41 ιατρο-ψυχολογικά κέντρα έκτακτης ανάγκης που φρόντισαν 8.000 άτομα κατά τον πρώτο περιορισμό. 160 επιπλέον ψυχολόγοι προσλαμβάνονται. Ενεργοποιήσαμε εκ νέου τον αριθμό χωρίς χρέωση: 0800 130.000, ο οποίος έχει καταγράψει περισσότερες από δύο εκατομμύρια κλήσεις από τον Απρίλιο και επί του παρόντος περισσότερες από 20.000 κλήσεις την ημέρα ».