ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα που από πρότυπο έγινε παράδειγμα προς αποφυγή

Μπορεί τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας του κοροναϊού, η Σιγκαπούρη να αποτελούσε ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα στον τρόπο αντιμετώπισης του φονικού ιού, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πλέον έχει αλλάξει

Μπορεί τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας του κοροναϊού, η Σιγκαπούρη να αποτελούσε ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα στον τρόπο αντιμετώπισης του φονικού ιού, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πλέον έχει αλλάξει.

Από την επισήμανση του ΠΟΥ ότι η γρήγορη ανταπόκρισή τους στην εύρεση των κρουσμάτων αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στην απομόνωση των ασθενών και τον περιορισμό της μετάδοσης και λιγότερες από 600 περιπτώσεις στις αρχές Απριλίου σε… 17.000 κρούσματα στα τέλη του ίδιου μήνα.

Η χώρα όχι απλά μπήκε σε καραντίνα, αλλά μετράει τις περισσότερες περιπτώσεις κοροναϊού στην Νοτιοανατολική Ασία.

Πώς από πρότυπο, έγινε παράδειγμα προς αποφυγή

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των κρουσμάτων βρίσκεται σε πολυσύχναστους κοιτώνες που φιλοξενούν περισσότερους από 300.000 με 1 εκατομμύριο ξένους εργαζόμενους στη Σιγκαπούρη, και ο αριθμός των περιπτώσεων αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες.

«Ξεκινήσαμε τα διαγνωστικά τεστ στους κοιτώνες όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Σιγκαπούρης, Γκαν Κιμ Γιονγκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα npr.

Ο υπουργός Γκαν λέει ότι η Σιγκαπούρη κάνει τεστ σε πάνω από 3.000 άτομα την ημέρα, ένας αριθμός που ελπίζει να αυξηθεί. Ο ιός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στις δομές φιλοξενίας.

Η Σιγκαπούρη είναι μια μικρή πόλη-κράτος με πληθυσμό κάτω των 6 εκατομμυρίων κατοίκων. Κατά κεφαλήν βάση, είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα στην Ασία.

Αλλά η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε νεαρούς άνδρες από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και άλλες χώρες που εργάζονται στον τομέα της οικοδομής.

Η Σιγκαπούρη δεν έχει κατώτατο μισθό για αλλοδαπούς ή οικιακούς υπαλλήλους. Οι μισθοί των αλλοδαπών εργαζομένων μπορεί να είναι τόσο χαμηλοί όσο 250 δολάρια το μήνα. Ωστόσο συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 500-600 δολαρίων.

Μιλώντας στον Τύπο, ο υπουργός Υγείας Γκαν αναγνώρισε την εκτεταμένη εξέταση στους κοιτώνες με την εύρεση πολλών εργαζομένων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV2 αλλά δεν εμφανίστηκαν άρρωστοι.

«Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των κρουσμάτων εδώ είχε σχετικά ήπια ή καθόλου συμπτώματα», δήλωσε ο Γκαν.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι τώρα μολύνονται», λέει ο Μοχάν Ντότα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Massey στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος έχει κάνει έρευνα πάνω στο αντικείμενο. Όπως υποστηρίζει, οι  συνθήκες στις δομές φιλοξενίας θέτουν τους εργαζόμενους σε σημαντικό κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19.

Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και προσπαθεί να βρει εναλλακτικά καταλύματα για άτομα που έχουν πληγεί περισσότερο αλλά είναι αδύνατο να βρει για πάνω από 300.000 εργαζόμενους.

Ωστόσο ο Ντότα, όπως αναφέρει, πιστεύει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μακροπρόθεσμες αλλαγές που θα βοηθούσαν τους εργαζόμενους.

Ο Μάικλ Μέρσον, επικεφαλής του SingHealth Duke-NUS Global Health Institute στη Σιγκαπούρη, αναφέρει ότι είναι απίθανο οι εστίες των κοιτώνων να εξαπλωθούν στην υπόλοιπη πόλη.

«Υπάρχει πολύ λίγη ανάμειξη μεταξύ των ξένων εργατών και του υπόλοιπου πληθυσμού», αναφέρει ο Μέρσον. Είναι πεπεισμένος ότι οι υπάλληλοι υγείας της Σιγκαπούρης θα είναι σε θέση να απομονώσουν τους ασθενείς και να τους δώσουν «την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη».

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έχει παρατείνει την καραντίνα για ολόκληρη την πόλη έως και 1 Ιουνίου.