Η χώρα κατεβάζει ξανά ρολά
Προς γενικό lockdown μέχρι το τέλος του μηνός –με έναρξη το Σάββατο στις 6 το πρωί– οδεύει πλέον η χώρα και όχι μόνο η Αττική.
Αυτή ήταν χθες η επίσημη εισήγηση των λοιμωξιολόγων στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Για αυτό οι ειδικοί ανέφεραν «πως δεν μπορούμε να περιμένουμε και να εκτιμηθεί η πορεία του ιού σε δύο εβδομάδες, καθώς μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει εντελώς».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη των λοιμωξιολόγων τέθηκαν επί τάπητος όλα τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας, με πρώτο από όλα την ασφυκτική πλέον πίεση του συστήματος υγείας. Παρά το γεγονός πως η Αττική «ακόμα αντέχει», παρουσιάζοντας ωστόσο και αυτή ραγδαία επιδείνωση, οι ειδικοί προτείνουν γενικό λουκέτο για 15 ημέρες ώστε να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Κ», δεν είναι απλά στα όριά της, αλλά αντιμετωπίζει κίνδυνο «ιταλοποίησης» του περασμένου Μαρτίου. Συνεπώς, ήδη το σύστημα υγείας της Αθήνας πιέζεται από την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η παραμικρή αύξηση στην Αττική, που αναμενόταν ούτως ή άλλως τις επόμενες ημέρες, να λειτουργούσε ως ντόμινο και το σύστημα υγείας να κατέρρεε, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη τη χώρα.
Το lockdown πιθανότατα συνεπάγεται την επιστροφή των sms, το κλείσιμο του λιανεμπορίου, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά μόνο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, με τις τελικές του αποφάσεις να τις ανακοινώνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από κοινού με τον κ. Σωτ. Τσιόδρα.
Μία αρχική σκέψη ήταν να υπάρξει lockdown μόνο στην Αττική που θα συνοδευόταν βεβαίως από απαγόρευση μετακίνησης από και προς τον νομό, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση ενόψει του Σαββατοκύριακου και να γλιτώσουμε φαινόμενα τύπου Σερρών, όπου μεταφερόταν ολόκληρη η Θεσσαλονίκη. Το σενάριο δεν προκρίθηκε, καθώς θεωρήθηκε πως θα στείλει λάθος μήνυμα στις περιοχές που δεν θα μπουν σε lockdown, όπου επίσης τις τελευταίες ημέρες υπήρχε εκθετική αύξηση. Για παράδειγμα, η Πελοπόννησος είναι όλη κίτρινη, άρα εάν δεν υπάρξει γενικό lockdown τα εστιατόρια θα λειτουργούσαν κανονικά, ενώ θα επιτρεπόταν και η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που εντός των επόμενων ημερών είναι βέβαιο πως θα δημιουργούσε και εκεί ζήτημα, μετακυλίοντας το πρόβλημα πάλι προς το κεντρικό σύστημα υγείας, στην Αθήνα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ένας «πιο κανονικός Δεκέμβριος». Ο Νοέμβριος στατιστικά είναι ο χειρότερος μήνας για την κίνηση στην αγορά όλο το έτος ακόμα και προ κορωνοϊού. Συνεπώς κρίθηκε πιο «ανώδυνο» για τους επαγγελματίες να μπει τώρα ένα σκληρό λουκέτο, ώστε να υπάρξει «μίνι» επιστροφή στην κανονικότητα τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις πάντως των ειδικών είναι πως μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα πάμε με μέτρα που θα έχουν τη μορφή ακορντεόν. Μία θα χαλαρώνουν και μία θα σκληραίνουν, ώστε να βγούμε σε κάποιο ξέφωτο από την άνοιξη, που θα έχει εμβολιαστεί και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Σταύρος Παπαντωνίου – kathimerini.gr