ΖΩΗ

Η τοξική χιονοστιβάδα στα social media

Η ανάρτηση στο Facebook μέσα σε ένα 24ωρο είχε πάρει μορφή χιονοστιβάδας, συγκεντρώνοντας σχεδόν 2.000 κοινοποιήσεις.

«Με αφορμή τη σύλληψη Λιγνάδη και τη MKO Solidarity Now του Σόρος (όπου, όπως λένε, πήγαιναν τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στο πλαίσιο των μαθημάτων θεάτρου – και τα οποία δεν ήθελαν να ξαναπάνε) ας δούμε ποιος τη διοικεί», έγραφε η –κατά πάσα πιθανότητα– συντάκτρια. Χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο και έχοντας ως φωτογραφία προφίλ μια εικόνα της θεάς Αθηνάς, δεν ήταν εφικτό να ταυτιστεί με το πραγματικό πρόσωπο του εμπνευστή αυτού του μακροσκελούς κειμένου. Παρέθετε ως τεκμήρια «ενοχής» συγγενικές σχέσεις και πολιτικές διαδρομές καταφέρνοντας να εμπλέξει στην ίδια θεωρία συνωμοσίας τον Σόρος, τις ΜΚΟ, ακόμη και την επίσκεψη του Πάπα στη Μόρια το 2016.

Πέρα από επώνυμους λογαριασμούς χρηστών του Facebook η ανάρτηση μοιράστηκε και σε ακροδεξιές σελίδες με τις ονομασίες «Λιοντάρια της Ελλάδας», «Αντιαναρχικοί Πολίτες», ή «Εθνικός Συναγερμός». «Κάπως έτσι πέφτουν οι κυβερνήσεις. Εσωτερικό ντόμινο», σχολίασε ένας χρήστης. «Τώρα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμπληρώνεται το παζλ στο άψε σβήσε», έγραψε κάποιος άλλος.

Τι είχε προηγηθεί; Αρχικά αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ ότι ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλοδαποί τουλάχιστον από τρεις δομές της Αθήνας παρακολουθούσαν την περίοδο 2017-2018 μέσω κοινωνικού λειτουργού θεατρικά μαθήματα με τον Δημήτρη Λιγνάδη και ότι πολλοί εξ αυτών «αρνούνταν να ξαναπάνε» χωρίς να αποκαλύπτουν τον λόγο. Σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχικά στο Twitter και έπειτα στο Facebook, έσπευσαν να βγάλουν τη δική τους «ετυμηγορία» και να υποδείξουν «ενόχους», χωρίς περαιτέρω στοιχεία ή τεκμηρίωση, με βασικό κριτήριο συγγενικές σχέσεις και το κομματικό τους πρόσημο. Εγραψαν ότι η ΜΚΟ «που παρείχε προσφυγόπουλα στον Λιγνάδη είναι η Solidarity Now με επικεφαλής την Αντιγόνη Λυμπεράκη, ξαδέρφη του Μητσοτάκη», έκαναν λόγο για «συμμορία» ή «κύκλωμα» εμπλέκοντας σε όσα υποστήριζαν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνοδεύοντας τις αναρτήσεις τους στο Twitter με το hashtag #ΝΔ_παιδεραστές.

Η αρχή φαίνεται πως έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ. Γρήγορα, όμως, υιοθετήθηκε και από τον χώρο της ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας, καθώς στο στόχαστρο ενός υποτιθέμενου κυκλώματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων έμπαινε ένας κατεξοχήν θεωρούμενος εχθρός τους, οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό ζήτημα.

Σε ανακοίνωσή της η Solidarity Now τόνισε ότι δεν είχε ουδέποτε εμπλοκή με τον χώρο του θεάτρου ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο κ. Λιγνάδης. Διευκρίνισε ακόμη ότι την επίμαχη περίοδο των καταγγελιών (2017-2018) δεν είχε καν ξενώνες και ότι ανέλαβε την ευθύνη για ασυνόδευτα ανήλικα ηλικίας 16 έως 18 ετών σε διαμερίσματα και δομές από τον Οκτώβριο του 2020. «Παρά την κατηγορηματική διάψευση, κάποιοι ψευδώνυμοι λογαριασμοί στα social media συνεχίζουν να διασπείρουν φήμες ότι η οργάνωσή μας και εγώ προσωπικά είχαμε σχέσεις με τον Δημήτρη Λιγνάδη», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Αντιγόνη Λυμπεράκη. Αντίστοιχα και η οργάνωση ActionAid με δική της ανακοίνωση διέψευσε όποιες αναφορές κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο συνδέοντάς την με υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων προσφύγων, τονίζοντας ότι δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ δομές ούτε έχουν συνεργαστεί με καταγγελλόμενα πρόσωπα.

Τη Δευτέρα, η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατέθεσε υπόμνημα στις εισαγγελικές αρχές ζητώντας τη διερεύνηση των καταγγελιών που έγιναν για την περίοδο 2017-2018, προσκομίζοντας τα σχετικά δημοσιογραφικά δημοσιεύματα και επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να μείνει τίποτα στο σκοτάδι». Ακολούθως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση.