ΚΟΣΜΟΣ

Η τελευταία μάχη του ISIS – Το Ισλαμικό Κράτος «παγιδευμένο» στη μικρή πόλη Μπαγκούζ

Κούρδοι μαχητές λίγο έξω από την πόλη Μπαγκούζ

Το Ισλαμικό Κράτος, από αυτό-αποκαλούμενο χαλιφάτο, το οποίο κάποτε απλωνόταν από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, έχει καταλήξει πλέον «παγιδευμένο» σε ένα μικρό κομμάτι γης ανάμεσα στα σύνορα των δύο χωρών.

Το τελευταίο οχυρό του «καταρρέοντος χαλιφάτου» είναι η μικρή πόλη Μπαγκούζ, έκτασης μόλις 700 τ.μ., η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη.

Εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης, περικυκλωμένοι από δυνάμεις που αναμένουν να ανακηρύξουν το τέλος της, κρύβονται ανάμεσα στους περίπου 1.000 αμάχους, τους οποίους κρατάνε ομήρους στην πόλη.

Τους τελευταίους δύο μήνες οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αφήσει έναν «ανοικτό διάδρομο», ώστε να μπορούν να αποχωρούν με ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής.

«Παίρνουν την τελευταία τους ανάσα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Associated Press ένας Κούρδος μαχητής που βρίσκεται στις πρώτες γραμμές της μάχης.

Εδώ και εβδομάδες οι εναπομείναντες μαχητές του ISIS πολεμούν απεγνωσμένα για το μικρό κομμάτι γης που τους έχει απομείνει. Ανάμεσα τους βρίσκονται και υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, τα οποία κρατούν ομήρους τους άμαχους πολίτες σε μία τελευταία κίνηση «απελπισίας», προσπαθώντας να καθυστερήσουν την εισβολή.

«Δυστυχώς, ο ΝΤΑΕΣ έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους», αποτρέποντας τους πολίτες από το να φύγουν από την πόλη, δήλωσε στο Associated Press ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), όπως αυτοαποκαλούνται οι κουρδικές δυνάμεις της περιοχής.

«Θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση. Δεν θα αφήσουμε τον θάνατο των ανθρώπων μας να χαραμισθεί», δηλώνει ο Χατίμπ Οτμάν, Κούρδος μαχητής. «Περιμένουμε να φύγουν όλοι οι άμαχοι και θα επιτεθούμε. Είναι θέμα ημερών. Βρίσκονται υπό πολιορκία χωρίς νερό και φαγητό. Είναι περικυκλωμένοι. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραδοθούν», τονίζει ο Οτμάν.

Οι Κούρδοι μαχητές πραγματοποιούσαν διεξοδικούς ελέγχους κατά την έξοδο των αμάχων από την πόλη του Μπαγκούζ. Οι γυναίκες και τα παιδιά μεταφέρονταν σε ασφαλείς βάσεις χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι άντρες, για τους οποίους υπήρχε υποψία ότι είχαν σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση, κρατούνταν σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Η μάχη του Μπαγκούζ θα σημάνει πιθανότατα και το τέλος ενός καταστροφικού πολέμου με πολλά θύματα που άλλαξε τις ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αν και η ένταση του πολέμου άρχισε να μειώνεται από το 2016 και ειδικότερα το 2017, όταν το Ισλαμικό Κράτος έχασε την πόλη Ράκα, την αυτοαποκαλούμενη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, οι δυνάμεις των τζιχαντιστών δεν έχουν ηττηθεί πλήρως ακόμη.

Στην περιοχή Ντεΐρ ελ Ζούρ, οι Κούρδοι μαχητές με τη βοήθεια των ΗΠΑ έχουν δώσει αρκετές μάχες τους τελευταίους μήνες για να ελευθερώσουν πολλά μικρά χωριά από τον ISIS.

Οντας σε μία κατάσταση συνεχούς υποχώρησης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της οργάνωσης, έχουν βρει πλεον τελευταίο καταφύγιο στα εδάφη που βρίσκονται στα σύνορα Συρίας και Ιράκ. Στην προσπάθεια τους να ανακαταλάβουν κάποιες από αυτές τις περιοχές οι τζιχαντιστές πολέμησαν με κάθε μέσο, χρησιμοποιώντας βομβιστές αυτοκτονίας, αλλά και γυναίκες μαχήτριες.

«Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα καλά νέα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Σιγιά Φουράτ, υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος.

Βέβαια, αρκετοί αναλυτές δεν μοιράζονται τον ενθουσιασμό του Φουράτ, προειδοποιώντας ότι ο ISIS αποτελεί ακόμα σοβαρή απειλή, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης θα μπορούσαν να ανασυνταχθούν μέσα σε έξι μήνες αν σταματήσουν να πιέζονται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές εγκατέλειψαν τη Συρία και πέρασαν στα βουνά και τις ερήμους του δυτικού Ιράκ μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, παίρνοντας μαζί τους και περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

Τραμπ: «Πάρτε πίσω τους μαχητές σας»

Οι κουρδικές δυνάμεις κρατούν περίπου 900 «δυτικούς» μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης στις εγκαταστάσεις τους στη βόρεια Συρία, η τύχη των οποίων ανησυχεί ιδιαίτερα τους δυτικούς ηγέτες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια σειρά από tweets, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να πάρουν πίσω» και να δικάσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που προέρχονται από τις χώρες τους.

«Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους να πάρουν πίσω τους 800 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που αιχμαλωτίστηκαν στη Συρία και να τους δικάσουν. Το χαλιφάτο είναι έτοιμο να πέσει. Η εναλλακτική δεν θα είναι καλή εάν αναγκαστούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τους μαχητές αυτούς να διεισδύουν στην Ευρώπη, όπως αναμένεται άλλωστε να πράξουν», πρόσθεσε ο Τραμπ.

«Κάνουμε και ξοδεύουμε τόσα πολλά. Ηρθε η ώρα και οι άλλοι να κάνουν την δουλειά που είναι ικανοί να κάνουν. Θα αποχωρήσουμε μετά την 100% νίκη του χαλιφάτου», τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Γερμανία: «Θεμελιώδες δικαίωμα» των Γερμανών πολιτών που πολέμησαν στις τάξεις του ISIS να επιστρέψουν στη χώρα τους

Οι Γερμανοί πολίτες που εντάχθηκαν και πολέμησαν στις τάξεις του ISIS έχουν κάθε δικαίωμα να επιστρέψουν στην χώρα τους, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σε τακτική συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε ότι η Γερμανία βρισκόταν σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία σχετικά με τον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών που πολέμησαν στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Ολοι οι Γερμανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των υπόπτων για συμμετοχή στον ISIS, έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται στη Γερμανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι Κούρδοι της Συρίας καλούν τους Ευρωπαίους «να μην τους εγκαταλείψουν»

Οι Κούρδοι της Συρίας καλούν τους Ευρωπαίους να μην τους εγκαταλείψουν μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης στη βορειοανατολική Συρία έναντι της Τουρκίας.

«Οι χώρες αυτές έχουν πολιτικές και ηθικές δεσμεύσεις (…) Αν δεν τις τηρήσουν, μας εγκαταλείπουν», προειδοποιεί ένας υψηλόβαθμος αξιωματουχος των Κούρδων της Συρίας, ο Αλντάρ Χαλίλ, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κάλεσε ιδιαίτερα τη Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να εργασθεί υπέρ της ανάπτυξης μιας διεθνούς δύναμης μόλις τα αμερικανικά στρατεύματα φύγουν από τη Συρία.

«Η Γαλλία μπορεί να κάνει μια πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την προστασία μας: μπορεί να προτείνει μια διεθνή δύναμη ανάμεσα σ’ εμάς και τους Τούρκους, στην οποία να συμμετάσχει, ή να προστατεύσει τον ουρανό μας», προτείνει ο Αλντάρ Χαλίλ.

Η κουρδική πολιτοφυλακή «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) κυριαρχεί στην αραβοκουρδική συμμαχία των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» που ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, όμως με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μοιάζει παραδόξως πιο εύθραυστη από ποτέ.

Μετά την ανακοίνωση, τον Δεκέμβριο, της προσεχούς αποχώρησης των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στις ζώνες που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο στη βορειοανατολική Συρία, η Άγκυρα πολλαπλασιάζει τις απειλές να επέμβει.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι η YPG είναι το συριακό παράρτημα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει από το 1984 έναν αιματηρό ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους.

«Αν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν τίποτε, θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε με το (συριακό) καθεστώς για να στείλει τις στρατιωτικές δυνάμεις του στα σύνορα και να τα προστατεύσει», προειδοποιεί ο αξιωματούχος της ημιαυτόνομης διοίκησης που έχουν εγκαθιδρύσει οι Κούρδοι μετά την έναρξη της συριακής σύγκρουσης το 2011.