ΤΕΧΝΕΣ

Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη που απαγόρευσε η χούντα (Δωρεάν προβολή)

Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη που απαγόρευσε η χούντα (Δωρεάν προβολή)

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον σπουδαίο δημιουργό Ροβήρο Μανθούλη, την Πέμπτη 9 Ιουνίου (21:30), στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, με την εμβληματική ταινία του «Πρόσωπο με πρόσωπο» (1966), σε πρώτη προβολή ψηφιακά αποκατεστημένη [Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Κεραμεικός].

Η προβολή θα γίνει με ελεύθερη είσοδο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης, διαδικτυακά την Πέμπτη 9 Ιουνίου και για 24 ώρες, δωρεάν και χωρίς γεωγραφικό περιορισμό στο https://online.tainiothiki.gr

Ο Ροβήρος Μανθούλης (1929-2022), πρωτοπόρος της ανανέωσης του ελληνικού κινηματογράφου και πρωτεργάτης του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, υπήρξε μια σπάνια περίπτωση δημιουργού και ανθρώπου που συνδύαζε ταλέντο και ήθος. Ήταν ένας από τους τελευταίους «μεγάλους» της γενιάς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίο στον Ροβήρο Μανθούλη

Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη, «Πρόσωπο με πρόσωπο» (1966) αποκαταστάθηκε ψηφιακά σε 4Κ στο μεγαλύτερο εργαστήριο της Ευρώπης L’ Immagine Ritrovata -σε συνεργασία με ελληνικά εργαστήρια. Η αποκατάσταση εικόνας και ήχου έγινε από τα πρώτης γενιάς αρνητικά 35mm που συντηρούνται στα αρχεία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Η ταινία καυτηριάζει την προδικτατορική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σατιρίζει την ανερχόμενη τάξη των νεόπλουτων και επιπλέον στιγματίζει την πολεοδομική καταστροφή της Αθήνας τη δεκαετία του ΄60

Η υποδειγματική αυτή δουλειά πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος «A Season of Classic Films», μια πρωτοβουλία της ACE -Association des Cinémathèques Européennes (Ένωση Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών), ως μέρος του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη MEDIA και με την υποστήριξη του προγράμματος ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Αττικής. Υπεύθυνη του έργου αποκατάστασης ήταν η Ηλέκτρα Βενάκη.

Ο Ροβήρος Μανθούλης έφυγε από τη ζωή 21 Απριλίου 2022, ακριβώς 55 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας του στο Φεστιβάλ της Ιέρ, στις 21 Απριλίου 1967, που έγινε ενθουσιωδώς δεκτή από κοινό και κριτική και προσκλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Κανών. Ο Μανθούλης τότε έκανε δηλώσεις κατά της δικτατορίας, που έκαναν τον γύρο του κόσμου και το «Πρόσωπο με πρόσωπο» απαγορεύτηκε από τους συνταγματάρχες.

Η ταινία καυτηριάζει την προδικτατορική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σατιρίζει την ανερχόμενη τάξη των νεόπλουτων και επιπλέον στιγματίζει την πολεοδομική καταστροφή της Αθήνας τη δεκαετία του ΄60.