Η Ρουάντα μια από τις καθαρότερες χώρες στον κόσμο
Ένα απλό βήμα έκανε μια τεράστια διαφορά σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.
Πώς έγινε η Ρουάντα ένα από τα καθαρότερα μέρη στον πλανήτη; Ένα απλό βήμα έκανε μια τεράστια διαφορά σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών: η απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας μίας χρήσης το 2008. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η αναφορά του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, το οποίο βρήκε ότι οι πλαστικές σακούλες έθεταν μια σοβαρή απειλή στη γεωργία και μόλυναν το νερό, σκοτώνοντας ψάρια και προκαλώντας μόλυνση.
Αλλά η Ρουάντα δεν σταμάτησε σε αυτό. Η χώρα επίσης απαγόρευσε και τις πλαστικές συσκευασίες. Σήμερα, οι πολίτες χρησιμοποιούν σακούλες από βιοδιασπώμενες πηγές, όπως χαρτί, ύφασμα, μπανανόφυλλα και πάπυρο.
Η Ρουάντα παίρνει πολύ σοβαρά το ζήτημα. Συγκεκριμένα, όποιος παραβιάζει αυτό το νόμο έρχεται αντιμέτωπος με σκληρά πρόστιμα, ακόμα και φυλάκιση, σύμφωνα με τους New York Times. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία έχει φέρει μεγάλη αλλαγή. Χάρη στην απουσία πλαστικού, η πρωτεύουσα της Ρουάντα, το Κιγκάλι, είναι μία από τις καθαρότερες πόλεις παγκοσμίως και η καθαρότερη για το 2008.
Τα βασικά βήματα που ακολούθησε η Ρουάντα
Οι σωστοί επιχειρηματίες βλέπουν τα κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες και στα προϊόντα, και δημιουργούν νέα για να γεμίσουν εκείνα τα κενά. Αυτό αποδεικνύεται καλό για την οικονομία και το περιβάλλον. Άλλωστε, αφού το πλαστικό απαγορεύτηκε, κάποιος έπρεπε να σκεφτεί εναλλακτικά υλικά. Έτσι, πολλοί επιχειρηματίες είδαν αυτή την ευκαιρία.
Η Ρουάντα έγινε επίσης ένα από τα καθαρότερα έθνη στη Γη λόγω του φιλόδοξου περιβαλλοντικού της στόχου να αυξήσει τις δασικές της εκτάσεις φτάνοντας το 30% της συνολικής έκτασης της χώρας μέχρι το 2020. Για να το καταφέρει αυτό, η χώρα έχει κάνει μια τεράστια καμπάνια αναδάσωσης. Επιπλέον, εφαρμόζονται νέα μέτρα όπως η γεωργοδασοπονία και εκπαιδευτικά προγράμματα στη διαχείριση δασών.
Η Umuganda, μία λέξη της χώρας, μεταφράζεται σε «ενωνόμαστε για έναν κοινό σκοπό». Συγκεκριμένα είναι το όνομα της μηνιαίας συγκέντρωσης της κοινότητας για καθαρισμό που γίνεται κάθε τελευταίο Σάββατο του μήνα. Αυτή η ολιστική προσπάθεια της κοινότητας να καθαρίσει τη χώρα είναι από τους κύριους λόγους που η Ρουάντα είναι γνωστή σε όλη την Αφρική για την καθαρότητά της.
Αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν είναι ακριβώς εθελοντικό. Στα χαρτιά, η Umuganda είναι ένα ουτοπικό project, στο οποίο οι άνθρωποι ενώνονται κάθε μήνα για να διατηρήσουν καθαρή τη γειτονιά, την πόλη και τη χώρα. Όμως, σύμφωνα με το NPR, η αστυνομία ελέγχει τους δρόμους και μπορεί να σταματήσει τους πολίτες που δεν συμμετέχουν ώστε να τους βάλει στην ομάδα. Τα πρόστιμα για τη μη συμμετοχή είναι σοβαρά για τους κατοίκους.
Η Ρουάντα απέδειξε αυτό που οι πιο ευφυείς άνθρωποι ήδη γνώριζαν: Τα εθνικά πάρκα και οι διατηρητέοι ανοιχτοί πράσινοι χώροι βελτιώνουν το περιβάλλουν και βοηθούν την οικονομία. Έτσι, δάση όπως τα Nyungwe, Gishwati, και Mukura καθαρίστηκαν και αναβαθμίστηκαν σε εθνικά πάρκα. Αυτό αποτέλεσε μια οικονομική ευλογία. Τα πάρκα, σπίτι για μια τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, αποτελούν τώρα πόλο έλξης για τουρίστες, βάζοντας στα ταμεία περισσότερα από $300 εκατομμύρια μόνο το 2014 και 2015.
Τέλος, οι περιβαλλοντικές προσπάθειες δεν έχουν βοηθήσει μόνο τη Ρουάντα να γίνει ένα από τα καθαρότερα έθνη στη Γη, αλλά η αλλαγή στην στάση και οι νέες πολιτικές σε κυβερνητικό επίπεδο βοηθούν ακόμα και τους γορίλλες της περιοχής. Σύμφωνα με τους New Times, υπάρχουν προγράμματα που προσπαθούν να σώσουν ένα είδος γορίλα το οποίο είναι υπό εξαφάνιση και σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.000 σε σύγκριση με τους 800 που υπήρχαν το 2011.
Δείτε ένα σχετικό βίντεο, για την πρωτεύουσα της Rwanda, το Kigali: