ΚΟΣΜΟΣ

Η πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη μέσα από 8 γραφήματα

Έπειτα από τα αυστηρά lockdown που είχαν υιοθετήσει οι χώρες της Ευρώπης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού την άνοιξη, ο ιός είχε καταλαγιάσει την θερινή περίοδο επιτρέποντας στους Ευρωπαίους να χαλαρώσουν και να απολαύσουν μια όσο γίνεται εφικτό καθημερινότητα υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Κάτι όμως πήγε στραβά μέχρι να φτάσει το φθινόπωρο, και η Wall Street Journal προσπαθεί να το ερμηνεύσει μέσα από οχτώ χαρακτηριστικά γραφήματα.

Η φθινοπωρινή καταιγίδα

Οι χώρες την Ευρώπης συγκριτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες φαινόταν να έχουν υπό έλεγχο τον κορωνοϊό το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, ωστόσο, ο ιός επανήλθε σε ένα σφοδρότερο κύμα. Έτσι κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εκτοξεύθηκαν τα ημερήσια κρούσματα που καταγράφονταν στην Ευρώπη.

Οι κυβερνήσεις βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με μία βασική πρόκληση, να διαχειριστούν την πανδημία μέχρι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο- και το εμβόλιο αυτό να γίνει ευρέως διαθέσιμο.

Ο  χάρτης επιμηκύνθηκε

Αν και το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη έπληξε ορισμένες χώρες, και μάλιστα βαριά, το δεύτερο κύμα εξαπλώθηκε στο χάρτη πλήττοντας περισσότερες χώρες. Ακόμα και περιοχές που είχαν ξεφύγει από την επέλαση της άνοιξης.

Παρόλο όμως που πλέον πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στους πολίτες, γεγονός στο οποίο οφείλεται εν μέρει η αυξητική τάση των κρουσμάτων της δεύτερης περιόδου, η επιδημιολογική κατάσταση οδήγησε σε ασφυξία τα συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών με πολλές κυβερνήσεις να επιβάλλουν τελικά εκ νέου μερικά ή γενικά lockdown. Τα μέτρα αυτά φαίνεται να δίνουν μια πτωτική τάση στα καταγεγραμμένα κρούσματα του Νοεμβρίου.

Shopping Therapy

Καθώς η Ευρώπη έβαζε σε τάξη τον νέο κορωνοϊό κατά τους θερινούς μήνες, χαλαρώνοντας τα περιοριστικά μέτρα και ελαχιστοποιώντας τις μολύνσεις, οι πολίτες επέστρεψαν στα πάρκα και τα εμπορικά κέντρα αναζωογονώντας τις οικονομίες, για την πορεία των οποίων υπήρχαν πολλές ανησυχίες από τις κυβερνήσεις των χωρών.

Για μια θέση στον ήλιο

Με την χαλάρωση των μέτρων στο τέλος της άνοιξης ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το άνοιγμα του τουρισμού. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξαν τα σύνορά τους η μία στην άλλη και πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες άδραξαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν.  Παρόλο που στην χώρα μας το άνοιγμα του τουρισμού δεν έχει συνδεθεί με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, ο τουρισμός είχε αρνητικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση ορισμένων χωρών, όπως η Ισπανία και η Κροατία.

Πιο ελαφριά προσέγγιση

Από την στιγμή που άρχισαν να ανεβαίνουν και πάλι τα κρούσματα στην αρχή του φθινοπώρου, χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, και φυσικά η χώρα μας, επέλεξαν να επιβάλλουν κάποιας μορφής lockdown εντατικοποιώντας παράλληλα τους ελέγχους. Τα νέα lockdown, ωστόσο, δεν μοιάζουν μέχρι στιγμής με τα αντίστοιχα της άνοιξης καθώς προβλέπουν αρκετούς βαθμούς ελευθερίας επιτρέποντας, για παράδειγμα, στα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά ή  σε κάποιες δραστηριότητες της οικονομίας να συνεχίσουν την λειτουργία τους.

Και πιο ελαφριά συμμόρφωση

Σημαντική επίσης διαφορά με τα lockdown της άνοιξης αποτελεί ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών. Παρόλο που η προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της ανάσχεσης της πανδημίας παραμένει η βασική επιδίωξη, τα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να τηρούνται με την ίδια προσήλωση που τηρήθηκαν κατά το πρώτο κύμα.

Το οικονομικό κόστος είναι πια ξεκάθαρο

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης είναι αρκετά διστακτικές στην επιβολή ενός νέου lockdown αναλογιζόμενες τον οικονομικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης. Η οικονομία της Ευρωζώνης  άρχισε να θεραπεύεται κατά τους θερινούς μήνες,η ανάκαμψη ανεκόπη τον Σεπτέμβριο καθώς ξεκίνησαν να αυξάνονται τα κρούσματα που οδήγησαν τελικά σε αυστηρούς περιορισμούς που έπληξαν την εστίαση και τις υπηρεσίες που απαιτούν φυσική παρουσία και αλληλεπίδραση.

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Απόρροια της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων είναι η επίσης μεγάλη αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία που με την σειρά τους κατέληξαν σε μεγάλο αριθμό θανάτων. Πλέον η μάχη κατά του κορωνοϊού είναι και μια μάχη με τον χρόνο, καθώς είναι μείζονος σημασίας οι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό να ακολουθήσουν την πτωτική πορεία που φαίνεται να έχει ξεκινήσει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Πηγή: naftemporiki.gr