Η πανδημία αλλάζει τη ζωή των Ευρωπαίων
Η καθημερινότητα εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών αλλάζει δραστικά, καθώς οι κυβερνήσεις υιοθετούν όλο και περισσότερα μέτρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 και τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας τους.
Παράλληλα, επηρεάζεται αρνητικά και η λειτουργία διάφορων κυβερνήσεων, κομμάτων και διεθνών οργάνων, με το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα να αναβάλλει το συνέδριο για την εκλογή του διαδόχου της Αγκελα Μέρκελ και τον ΟΗΕ να αναβάλλει τη διακυβερνητική συνάντηση για την προστασία των ωκεανών και να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει την έδρα του στη Νέα Υόρκη.
Στην Ισπανία, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πάμπλο Ιγκλέσιας, τέθηκε υπό περιορισμό καθώς η σύζυγός του διαπιστώθηκε πως είναι φορέας του κοροναϊού, ενώ η μία μετά την άλλη περιοχές της χώρας κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια. Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε πως θα εργάζεται από το σπίτι τις επόμενες ημέρες, διότι η σύζυγός του εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα. Στην Αλβανία η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει στους δρόμους στρατό και αστυνομία για να εφαρμόσουν τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα Washington Post υποστηρίζει ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του κορωνοϊού στο Ιράν, μία από τις χώρες που επλήγησαν με τον πιο σκληρό τρόπο από την πανδημία, είναι πολύ βαρύτερος από ό,τι δηλώνουν τα επίσημα στοιχεία (περί τις 10.000 κρούσματα και 429 θάνατοι). Το σχετικό ρεπορτάζ παραθέτει δορυφορικές φωτογραφίες από την Κομ, μια πόλη με πληθυσμό 1,2 εκατ., οι οποίες φαίνεται να πιστοποιούν ότι μόλις δύο ημέρες μετά τις πρώτες καταγεγραμμένες περιπτώσεις, οι Αρχές ξεκίνησαν να οικοδομούν δύο νέες πτέρυγες στο τοπικό νεκροταφείο. Μεταξύ των θυμάτων του κοροναϊού περιλαμβάνονται βουλευτές και ένας ανώτερος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.