ΣΠΟΡ

Η νέα γενιά του στίβου

«Σε λίγο όμως οι βολές μας θα είναι μεγαλύτερες από το προπονητήριό μας. Αριστερά είναι γκρεμός, δεξιά σπίτια. Είναι εύκολο να συμβεί κάποιο ατύχημα. Προπονούμαστε στα χώματα», αναφέρει στην «Κ» η Ελίνα Τζένγκο, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ νεανίδων στον ακοντισμό

«Οι πρωταθλητές δεν γίνονται στα γυμναστήρια. Γίνονται από κάτι που έχουν μέσα τους, μία επιθυμία, ένα όραμα, ένα όνειρο», έχει πει ο Μοχάμεντ Αλι και είναι σα να περιγράφει τη νέα γενιά του ελληνικού στίβου, και ειδικά τους αθλητές που προέρχονται από τον Κένταυρο της Νέας Καλλικράτειας.

Εναν σύλλογο όπου ο προπονητής-οικοδόμος Γιώργος Μποτσκαρίωβ «χτίζει» το μέλλον του αθλήματος σε ένα χωράφι μαθαίνοντας στους αθλητές του να διεκδικούν τα όνειρά τους. Και, παρά τα προβλήματα της πανδημίας, οι νεαροί πρωταθλητές πρωταγωνίστησαν στα πρόσφατα πανελλήνια πρωταθλήματα με επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου και πανελλήνια ρεκόρ.

«Είμαι ευχαριστημένη από τις επιδόσεις μου. Είμαστε μία ομάδα όπου ο ένας τραβάει τον άλλον. Σε λίγο όμως οι βολές μας θα είναι μεγαλύτερες από το προπονητήριό μας. Αριστερά είναι γκρεμός, δεξιά σπίτια. Είναι εύκολο να συμβεί κάποιο ατύχημα. Προπονούμαστε στα χώματα και όταν μπαίνουμε στους αγώνες σε ταρτάν η αίσθηση είναι διαφορετική», λέει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η Ελίνα Τζένγκο, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ νεανίδων στον ακοντισμό.

Στο πρόσφατο πανελλήνιο συνθέτων, η Αναστασία Νταγκομίροβα, εξαιτίας ενός τραυματισμού, δεν μπόρεσε να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ αλλά κατέκτησε τον τίτλο στην κατηγορία της αγωνιζόμενη σε έξι από τα επτά αγωνίσματα. «Ο Κένταυρος για εμένα είναι… οικογένεια. Οταν έχεις θέληση όλα γίνονται. Εχω το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος κάνοντας άλματα στο τσιμέντο. Τα ταρτάν μας είναι γεμάτα τρύπες και πέφτω. Τα όνειρά μου όμως δεν έχουν ταβάνι και θέλω να ψάξω να βρω εάν κάπου υπάρχει… ταβάνι», μας είπε η 17χρονη.

Οδυσσέας Μουζενίδης και Τάσος Λατιφλάρι. Το «χρυσό» δίδυμο της σφαιροβολίας. Για να προπονηθούν τοποθετούν λαστιχένια πλατό στον δρόμο και σηκώνουν βάρη. Οικοδομή και φυσικοθεραπεία ο 24χρονος Τάσος Λατιφλάρι προκειμένου να επιβιώσει στον πρωταθλητισμό και τη ζωή. «Εχω μείνει λίγο πίσω γιατί ήμουν φαντάρος στον Εβρο. Μετά ήρθε η καραντίνα Συνεχίζουμε όμως. Στον σύλλογό μας λειτουργούμε ομαδικά σε ατομικά αθλήματα. Συνεχώς υπάρχει παραγωγή σε καλούς αθλητές αλλά δεν έχουμε χορηγούς. Δεν υπάρχει υποστήριξη. Ακόμα και ο δήμος της περιοχής είναι αδιάφορος. Είμαστε όμως αισιόδοξοι», τονίζει ο 24χρονος. «Μπορεί να μην προπονούμαστε σε καλές συνθήκες αλλά πού θα πάει, θα μπει το “δύο” μπροστά από τις επιδόσεις μου. Τα 19 μέτρα τα έχω… οργώσει», μας λέει γελώντας ο 21χρονος Οδυσσέας, ο οποίος στο πρόσφατο πανελλήνιο έστειλε τη σφαίρα στα 19,13 μ.

Η Σοφία Κεσσίδη από τη μία μετράει… μέτρα πρωταθλητισμού στη δισκοβολία και από την άλλη τα μόρια για να μπει στην ιατρική. Πρωταθλητισμός στο χωράφι του συλλόγου, πρωταθλητισμός και στο σχολείο. Το 2018 ήταν 6η στους Ολυμπιακούς Νέων αλλά ένας τραυματισμός την άφησε εκτός αγώνων. Με ένα μήνα προπόνηση, η 18χρονη ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών. «Θα ήθελα να σας πω ότι η γενιά μας αποτελείται από πολύ ταλέντο. Δεν αναφέρομαι μόνο στον σύλλογό μου. Υπάρχουν παιδιά αξιόλογα που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στον αθλητισμό και όχι μόνο. Πρέπει όμως να μας στηρίξουν. Εάν συμβεί αυτό, να είσαστε έτοιμοι να δείτε πολλά από εμάς. Τα όνειρα δεν σταματάνε ποτέ», τόνισε η νεαρή δισκοβόλος.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ – kathimerini.gr