ΣΠΟΡ

Η Μπαρτσελόνα «ξεθωριάζει»

Το οικονομικό σκάνδαλο που τον αφορά και η δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Αμπιντάλ καταδεικνύουν ότι και ο Μέσι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει συμβάλει σε αυτήν την κρίση της Μπαρτσελόνα.

Κάτι η σκανδαλώδης στήριξη στη Ρεάλ Μαδρίτης από τη δικτατορία του Φράνκο, αλλά και η εύνοια και των δημοκρατικών κυβερνήσεων στη μεγάλη ομάδα της πρωτεύουσας, κάτι η αυτοανακήρυξη σε προπύργιο της δημοκρατίας και της καταλανικής αυτοδιάθεσης, και η σπουδαία ποδοσφαιρική ποιότητα στο χορτάρι, έδωσαν στην Μπαρτσελόνα ένα διαχρονικά ηθικό πλεονέκτημα που την έκανε εξαιρετικά δημοφιλή. Αυτό το πλεονέκτημα έχει πια χαθεί, ίσως και ανεπιστρεπτί.

Η στροφή στο κέρδος και στην επιτυχία με κάθε κόστος και μέσο, τα αλλεπάλληλα οικονομικά σκάνδαλα, η αλληλοεξόντωση μεταξύ παραγόντων και ποδοσφαιριστών, αλλά και η αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας στην οποία είχε «επενδύσει» η μεγάλη ομάδα της Βαρκελώνης, απομυθοποίησαν την «Μπάρτσα», κηλιδώνοντας τη δημόσια εικόνα της και οδηγώντας σε μια ενδοσκόπηση χωρίς προηγούμενο.

Το 2015, όταν το καμάρι της Βαρκελώνης κατέκτησε το τελευταίο του Τσάμπιονς Λιγκ, φαντάζει πολύ μακρινό. Στο μεταξύ, η μεγάλη αντίπαλος Ρεάλ έχει πάρει τρία τρόπαια στη σειρά, ξεμακραίνοντας στην κορυφή της Χρυσής Βίβλου του θεσμού.

Κεντρικό πρόσωπο σε όλα αυτά είναι ο Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου, ο 40ός πρόεδρος στην ιστορία των «μπλαουγκράνα». Ωστόσο και ο προκάτοχός του Σάντρο Ροσέλ είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο –σχετικά με τη μεταγραφή του Νεϊμάρ από τη Σάντος– και κατέληξε στη φυλακή. Πέρα από την υπόθεση Νεϊμάρ σημειώθηκαν και άλλα φορολογικά σκάνδαλα, με διασημότερο αυτό του σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι.

Σκάνδαλο είχε δημιουργηθεί φέτος και με την ανοικτή σύγκρουση του Μέσι με τον Ερίκ Αμπιντάλ, τεχνικό διευθυντή του συλλόγου, όταν ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού κατηγόρησε –χωρίς να τους κατονομάσει– κάποιους παίκτες της ομάδας για αδιαφορία που συνετέλεσε στην αποπομπή του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Μέσι επιτέθηκε δημοσίως στον Αμπιντάλ λέγοντας ότι, εφόσον δεν κατονομάζει αυτούς που κατηγορεί, είναι σαν να κατηγορεί ολόκληρο το ρόστερ.

Εσχάτως ο Μέσι φέρεται να έχει συγκρουστεί με τον Μπαρτομέου σχετικά με τις περικοπές στους μισθούς των ποδοσφαιριστών λόγω κορωνοϊού, αφήνοντας περιθώρια για ρεπορτάζ περί πιθανής αποχώρησης του Λέο προς Ιταλία, τα οποία ο Μέσι διέψευσε ως «fake news».

Από την περασμένη εβδομάδα ο σύλλογος ταλανίζεται από την παραίτηση έξι μελών του διοικητικού συμβουλίου, εκ των οποίων οι δύο από τους τέσσερις αντιπροέδρους, με σαφείς κατηγορίες κατά της διοίκησης ότι «κάποιος έχει βάλει το χέρι του στο ταμείο». Το χειρότερο από όλα όμως, που έχει πάρει την ονομασία Barçagate, είναι η αναφερόμενη ως προσπάθεια του προέδρου να δυσφημισθούν νυν και πρώην εξέχοντα μέλη της οικογένειας της Μπαρτσελόνα, όπως ο Μέσι και ο Πεπ Γουαρδιόλα, αλλά και υποψήφιοι αντίπαλοι του Μπαρτομέου στη διαδικασία εκλογής προέδρου.

Οπως έχει αποκαλυφθεί στην Ισπανία, και μάλιστα από καταλανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπαρτομέου φέρεται να προσέλαβε έναντι σχεδόν 1 εκατ. ευρώ τις υπηρεσίες εταιρείας δημοσίων σχέσεων με αποστολή τη δυσφήμηση όσων απειλούν με δηλώσεις τους την εικόνα του διοικητικού ηγέτη των «μπλαουγκράνα». Την αποστροφή τους εξέφρασαν ανεπισήμως οι Μέσι και Τζέραρντ Πικέ, υπό την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας για τη διοίκηση.

Οι έξι παραιτηθέντες ανέφεραν και το Barçagate μεταξύ των λόγων της αποχώρησής τους. «Επιθυμούμε να τονίσουμε την απογοήτευσή μας για το δυστυχές περιστατικό με τους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστό στον Τύπο ως Barçagate», δήλωσαν, καλώντας τη διοίκηση να διεξαγάγει αρχαιρεσίες «όσο ταχύτερα επιτρέψουν οι συνθήκες». Οι εκλογές για τη νέα διοίκηση είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2021. Σε όλα αυτά η Μπαρτσελόνα προσπαθεί να απαντήσει με προπέτασμα καπνού περί σπουδαίων μεταγραφών, αρνούμενη την επίσπευση των αρχαιρεσιών.

Το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Μπαρτσελόνα είχε ήδη χαθεί αφότου ο σύλλογος εγκατέλειψε την πολιτική της μη χορηγίας της φανέλας για εμπορικούς σκοπούς, καθώς αντί της διαφήμισης της UNICEF συνήψε συμφωνία χορηγίας με το εμιράτο του Κατάρ για τις φανέλες της ομάδας. Οι φετινές εξελίξεις πλέον βρίσκουν βαριά πληγωμένη την Μπαρτσελόνα έναντι των άλλων συλλόγων, όχι μόνο λόγω του Barçagate αλλά και για όλα τα ανωτέρω. Παραλλάσσοντας λοιπόν το «μότο» του συλλόγου, «més que un club», δηλαδή, παραπάνω από ένας σύλλογος, θα έλεγε κανείς «més que un scandal», ήτοι, παραπάνω από ένα σκάνδαλο…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-kathimerini.gr