ΕΛΛΑΔΑ

Η μάχη των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

«Υπάρχει μια διαρκής κίνηση, πάνε από ασθενή σε ασθενή, τους δίνουν θάρρος και κουράγιο, δίνουν έναν αγώνα για να τους κρατήσουν στη ζωή».

«Στη ΜΕΘ οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν σταματάνε να δουλεύουν, τα πάντα βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση»: Ο φωτορεπόρτερ του Reuters Αλέξανδρος Αβραμίδης μπήκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και αποτύπωσε με τον φακό του τις στιγμές αγωνίας στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Για να εισέλθει κάποιος σε ΜΕΘ πρέπει να φορέσει ειδικό εξοπλισμό με τη συνδρομή κάποιου άλλου, ενώ -όπως είναι σαφές- απαγορεύεται το λάθος. Μιλώντας στην «Κ», ο Αλ. Αβραμίδης περιγράφει τις εικόνες από το «πεδίο της μάχης», εικόνες αν μη τι άλλο συγκλονιστικές. «Στη Θεσσαλονίκη αισθανόμαστε να μας πλησιάζει η covid. Αποφάσισα να μπω για να δω τι γίνεται. Στις ΜΕΘ δεν σταματάνε. Υπάρχει μια διαρκής κίνηση, πάνε από ασθενή σε ασθενή, τους δίνουν θάρρος και κουράγιο, δίνουν έναν αγώνα για να τους κρατήσουν στη ζωή».

Σε ερώτηση για το πώς ο ίδιος βίωσε την εμπειρία, η απάντηση του είναι χαρακτηριστική. Σημειώνει ότι ένιωσε ανησυχία, ωστόσο αποδραματοποιεί το δικό του βίωμα: «Εγώ μπήκα μια φορά και βγήκα, οι άλλοι είναι εκεί καθημερινά και κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν». Περιγράφει επίσης τον συγκινητικό αγώνα των νοσοκόμων: «Οι ασθενείς είναι απομονωμένοι, οι νοσηλεύτριες συνέχεια τους μιλάνε με αγάπη, τους δίνουν κουράγιο».

Την περασμένη άνοιξη στην Ελλάδα τα κρούσματα ήταν λιγότερα, όπως και οι διασωληνώσεις. Υπήρξε lockdown και δέος μπροστά από αυτόν τον καινούργιο και άγνωστο εχθρό. Τώρα υπάρχει lockdown, φόβος, κόπωση και μια διαφορά: Τα κρούσματα επί μέρες βρίσκονται στα ύψη. Υπήρξε εκθετική άνοδος στους αριθμούς, ενώ οι θάνατοι αυξάνονται, όπως και οι διασωληνώσεις.

Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο hotspot του κορωνοϊού στη χώρα. Στις ΜΕΘ δίδεται μάχη καθημερινή. Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης απαθανάτισε τις στιγμές αγωνίας των γιατρών πάνω από τους ασθενείς.

Δείτε το φωτορεπορτάζ που δημοσιεύτηκε του Reuters:  

i-machi-ton-meth-sti-thessaloniki0

i-machi-ton-meth-sti-thessaloniki1

i-machi-ton-meth-sti-thessaloniki2

i-machi-ton-meth-sti-thessaloniki3

i-machi-ton-meth-sti-thessaloniki4

i-machi-ton-meth-sti-thessaloniki5

i-machi-ton-meth-sti-thessaloniki6

i-machi-ton-meth-sti-thessaloniki7

i-machi-ton-meth-sti-thessaloniki8

Η κατάσταση των ΜΕΘ στην Ελλάδα

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%), σύμφωνα με αναλυτική κατάσταση με την λειτουργία κλινών ΜΕΘ, έδωσε το υπουργείο Υγείας.

  • Οι ΜΕΘ-non COVID είναι 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%).
  • Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).
  • Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).
  • Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).
  • Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 485 (από τις 1.133 διαθέσιμες κλίνες)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 212 (από τις 426 διαθέσιμες κλίνες)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 524 (από τις 719 διαθέσιμες κλίνες)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 697 (από τις 1.149 διαθέσιμες κλίνες)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 249 (από τις 413 διαθέσιμες κλίνες)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 200 (από τις 534 διαθέσιμες κλίνες)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 39 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 107 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες).

Λουκάς Βελιδάκης – kathimerini.gr