Η λίστα με τα «κόκκινα» προαπαιτούμενα
Με τουλάχιστον 3 επί συνόλου 16-17 προαπαιτούμενων στο “κόκκινο” και πολλά άλλα στον… δρόμο ξεκινά η 2η μεταπρογραμματική αξιολόγηση της χώρας. Ο λόγος για δεσμεύσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει πριν από το τέλος του χρόνου και ουσιαστικά αποτελούν “ουρές” του 3ου Μνημονίου.
Τα “κόκκινα” μέτωπα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύμβαση παραχώρησης για το Ελληνικό (εκκρεμεί ακόμη και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό, μία κίνηση η οποία θα πρέπει να προηγηθεί χρονικά), την τοποθέτηση των γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, αλλά και το θέμα των “κόκκινων” δανείων. Σε αυτά προστίθενται δεσμεύσεις που έχουν πάρει “παράταση” ή που δεν μπορούν να αποτιμηθούν ακόμη καθώς τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα.
Μεταξύ αυτών των “πορτοκαλί” μετώπων περιλαμβάνεται το πωλητήριο στα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ το οποίο έχει λάβει (4η κατά σειρά) παράταση για την 21η Ιανουαρίου λόγω προβλημάτων στον διαγωνισμό. Η “τύχη” του θα κριθεί κατά την “κάθοδο” των θεσμών στην Αθήνα.
Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά “φέσια” προς ιδιώτες. Τα στοιχεία Νοεμβρίου είναι απογοητευτικά, καθώς δείχνουν οριακή μόνο μείωση μετά την άνοδό τους τον Οκτώβριο. Ωστόσο τα στοιχεία Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμα τον Φεβρουάριο και θα αποτιμηθούν με νέα μέθοδο (αφού δηλαδή αφαιρεθούν τα αμφισβητούμενα σε δικαστήρια και όχι μόνο ποσά). Το σίγουρο είναι ότι οι οφειλές του κράτους κάθε άλλο παρά έχουν μηδενιστεί –όπως ήταν η αρχική συμφωνία– αφού φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου…
Υπό έλεγχο τελούν και τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2018 (που θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα με πληροφορίες για υποεκτέλεση του ΠΔΕ για μία ακόμη χρονιά), αλλά και η αποτίμηση των παροχών που έχουν εξαγγελθεί και η επάρκεια των δημοσιονομικών στόχων του 2019. Και τούτο, υπό το πρίσμα νέων στοιχείων για το ΑΕΠ αλλά και των δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δομηθούν επιπλέον οι 3ετείς δημοσιονομικοί στόχοι στους οποίους θα ενταχθεί και το θέμα του αφορολογήτου. Δηλαδή ένας νέος πολυετής Προϋπολογισμός.
Η ΑΑΔΕ θα πρέπει να δώσει τα τελικά στοιχεία για την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων στελέχωσής της, ενώ στο πεδίο της υγείας ο στόχος για τουλάχιστον 120 τοπικές μονάδες υγείας παραμένει σε εκκρεμότητα (έχουν γίνει οι 100).
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το θέμα της Δικαιοσύνης, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της επιτάχυνσης του εξωδικαστικού, ενώ προαπαιτούμενο είναι η απόφαση αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγελθεί επίσης για τον Ιανουάριο. Εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση της αδειοδότησης των επενδύσεων με την έγκριση όλων των εφαρμοστικών πράξεων αλλά και η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (εκκρεμεί η υπογραφή της και η επικύρωση από τη Βουλή με κόστος 330 χιλιάδων ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης εντός του 2019, το οποίο επωμίζεται η Εταιρεία).
Ο έλεγχος
Η “πραγματική” εικόνα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως. Μετά τις εξ αποστάσεως ανταλλαγές στοιχείων και επιστολών προθέσεων οι “θεσμοί” ετοιμάζονται για την αποστολή στην Αθήνα.
“Μας διαβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει πράξη όσα ζητήσαμε, αλλά πρέπει να το επιβεβαιώσουμε και με στοιχεία” επισήμαινε διαπραγματευτική πηγή αναφερόμενη στα προαπαιτούμενα (αλλά και στα νέα μέτωπα της εποπτείας). Η έκθεση που ήδη γράφεται θα ανακοινωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Το διακύβευμα θα είναι η ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος (που συνδέονται με τα εν λόγω προαπαιτούμενα, αλλά και η “εικόνα” της χώρας στις αγορές και στους επενδυτές. Που περιμένουν την εν λόγω έκθεση (καθώς και τις άλλες 2 αποτιμήσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και την θέση του ΔΝΤ) για να διαμορφώσουν τη στάση τους.
31/1 η αποτίμηση
Η κάθοδος σε επίπεδο επικεφαλής ξεκινά στις 21 Ιανουαρίου (την ίδια ημέρα με το Eurogroup που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες). Θα διαρκέσει λίγες ημέρες και οι επαφές των “θεσμών” θα περιλαμβάνουν πέραν του διαπραγματευτικού διδύμου, στελέχη της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών εταίρων, του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και τραπεζίτες.
Η πρώτη αποτίμηση θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου, όταν θα συνέλθει για 2η φορά μέσα στο 2019 το EWG και θα γίνει η αποτίμηση της προόδου σε επίπεδο επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Μία ευκαιρία για ζυμώσεις θα υπάρχει, πάντως, την άλλη εβδομάδα με την κάθοδο του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα.
Της Δήμητρας Καδδά-capital.gr