Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε πλήρη ανάπτυξη
Η επιστροφή των μεγάλων παραγωγών και η εστίαση σε σημαντικά συμφωνικά έργα με την ορχήστρα σε πλήρη ανάπτυξη, είναι η βασική επιδίωξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, για τη νέα σεζόν, μετά τους περιορισμούς, λόγω πανδημίας, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια φαίνεται να «υπάρχει φως» στο θέμα της στέγασής της, που την ταλανίζει από την ίδρυσή της.
Πρώτη εμφάνισή της την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά το 2014. Εκεί, σε μια ανοιχτή συναυλία, η Κ.Ο.Θ. και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης τιμούν την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, σε διεύθυνση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Ορχήστρας, Ζωής Τσόκανου.
Σολίστ στο φλάουτο, για πρώτη φορά με την Κ.Ο.Θ., ο 25χρονος Στάθης Καραπάνος, που διαπρέπει στο εξωτερικό και ο οποίος εξέφρασε, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, την ανυπομονησία του για την συναυλία, στην οποία μαζί με τον πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, μια μεταγραφή για φλάουτο και ορχήστρα της Σουίτας Μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη.
«Χωρίς περιορισμούς πλέον και σε πλήρη σύνθεση, η ορχήστρα επιστρέφει ακόμα πιο δυνατή, έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινό της ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα εξαιρετικής ποικιλίας και εξωστρέφειας», τόνισε κ. Τσόκανου.
Ξεχωριστό συγκινησιακό φορτίο έχει η προγραμματισμένη για τις 2/10 συναυλία, αφιερωμένη στη μνήμη του επί τρεις θητείες καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΘ, Κάρολου Τρικολίδη, που θα τη διευθύνουν οι μαθητές του και γνωστοί μαέστροι Χάρης Ηλιάδης και Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, ενώ στο πλαίσιο των «Δημητρίων» θα δοθεί στις 20 Οκτωβρίου συναυλία του παγκοσμίου φήμης συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής, Αλεξάντρ Ντεπλά, με την οποία θα κλείσει η φετινή διοργάνωση.
Εκτός από το πλούσιο πρόγραμμα του χειμώνα (ολόκληρο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.tsso.gr), ο πρόεδρος του ΔΣ Ε.Τ.Ο.Σ./Κ.Ο.Θ.Στάθης Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης σχέδιο της Κ.Ο.Θ. για εμφανίσεις της στο εξωτερικό, σε βαλκανικές πόλεις, αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ένα πρόγραμμα που αφορά στην προαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Συστέγαση με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης;
Το πλημμυρισμένο υπόγειο της έδρας της Κ.Ο.Θ. στη Λεωφόρο Νίκης-λόγω της προχθεσινής καταιγίδας στη Θεσσαλονίκη- δεν επέτρεψε τη συνέντευξη Τύπου να πραγματοποιηθεί εκεί, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και τελικά έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με το οποίο η Ορχήστρα φαίνεται να «δένεται» όλο και περισσότερο.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει αναθέσει σε εταιρεία την εκπόνηση μιας τεχνοοικονομικής μελέτης για να βρεθεί χώρος, μέσα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα αποτελέσει την έδρα της Ορχήστρας, καθώς το «Παλλάς έχει κλείσει τον κύκλο του», όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της Κ.Ο.Θ.
«Ο χώρος εκεί είναι παλιός, με πολλά προβλήματα που μας εμποδίζουν στις πρόβες και σε εκδηλώσεις όπως η σημερινή», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Τα πορίσματα της εταιρείας, τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στο Σεπτέμβριο, θα εξετάσει το ΥΠΠΟ και θα αποφασίσει για το στεγαστικό μέλλον της Ορχήστρας.
Στα σχολεία όλης της επικράτειας και συνεργασίες με φορείς
Τις ζωντανές μεταδόσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Κ.Ο.Θ παρακολούθησαν την τελευταία σεζόν πάνω από 65.000 μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα, απολογισμός που οδήγησε τους ανθρώπους της Ορχήστρας στον πρωτοπόρο συνδυασμό ζωντανών συναυλιών για σχολεία της Θεσσαλονίκης με ταυτόχρονη ζωντανή σύνδεση με τα σχολεία όλης της επικράτειας.
Τη συστηματική παρουσία της Κ.Ο.Θ. εκτός Θεσσαλονίκης, εδραιώνουν οι συναυλίες της ορχήστρας σε Κέρκυρα και Κοζάνη, ενώ έμφαση στις συνεργασίες, με πολλούς φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ΧΑΝΘ, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, έδωσε ο κ. Γεωργιάδης, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΜΜΘ Χρίστο Γαλιλαία να συμπληρώνει ότι «επιβάλλεται να συνεργαζόμαστε οι φορείς πολιτισμού της πόλης».