ΚΟΣΜΟΣ

Η καρδιά της λαθρεμπορίας τσιγάρων

Προσπάθεια να αποτινάξει τη φήμη του ως «καρδιά της λαθρεμπορίας τσιγάρων» καταβάλλει το Μαυροβούνιο.

Την Πέμπτη 1 Ιουλίου ανακοινώθηκε η έναρξη της νομικής διαδικασίας με την οποία θα απαγορευθεί η αποθήκευση καπνικών προϊόντων στον βασικό λιμένα της χώρας, το Μπαρ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα, η κίνηση κατέστη αναγκαία μετά την ανησυχία που εξέφρασαν οι διεθνείς εταίροι της για τη γιγάντωση της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων μέσω Μαυροβουνίου. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες στο λιμάνι του Μπαρ, πιθανώς να εγκυμονούν και κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες τα αρμόδια υπουργεία θα αναλύσουν τις συνέπειες που έχει η απαγόρευση της αποθήκευσης στον κρατικό προϋπολογισμό» καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του 1990, το λιμάνι του Μπαρ αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Η αστυνομία το 2019 κατάσχεσε 1,7 εκατ. λαθραία πακέτα τσιγάρων, η αξία των οποίων ανερχόταν σε περίπου 3,9 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2018 οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 10 τελωνειακών υπαλλήλων του λιμένα για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Κανείς όμως δεν καταδικάστηκε.

Τον Μάιο του 2019, έρευνα που εκπονήθηκε από τους δημοσιογράφους του Balkan Insider απέδειξε ότι το Μπαρ ήταν, για άλλη μία φορά, η καρδιά της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων και από εκεί διακινούνταν στην Ε.Ε. εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα με «τσιγαράδικα φαντάσματα», εικονικές εταιρείες και πλαστά έγγραφα.

Σύμφωνα με έκθεση της παγκόσμιας πρωτοβουλίας κατά του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, σε κάποιες αποθήκες του Μπαρ φυλάσσονται αποκλειστικά λαθραία τσιγάρα και η φόρτωση και εκφόρτωση γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες. Ομως, το επίπεδο δραστηριότητας είναι τέτοιο ώστε αποκλείεται η άγνοια των λιμενικών και τελωνειακών αρχών, αλλά και της αστυνομίας.

Τέλος, η Ε.Ε. στην έκθεση προόδου που συνέταξε σχετικά με το υποψήφιο προς ένταξη Μαυροβούνιο, υπογραμμίζει ότι οι καταδίκες για το αδίκημα του λαθρεμπορίου τσιγάρων είναι ελάχιστες –δεδομένης της κλίμακας της παράνομης δραστηριότητας– και καταλήγει ότι το Μαυροβούνιο οφείλει να πράξει περισσότερα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.