Η Ευρώπη αγωνίζεται για να «σώσει» τα Χριστούγεννα
Διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες τα κρούσματα στην Ευρώπη και την Τετάρτη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 250.000 μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 9,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι στους 261.000.
Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών για την πορεία του ιού στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς οι χώρες καταγράφουν καθημερινά και νέα ρεκόρ.
Πολλές κυβερνήσεις έτσι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν σκληρά μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία. Εν αναμονή νέων μέτρων βρισκόμαστε και την Ελλάδα καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης, διάρκειας ενός μήνα, που αποσκοπεί στην ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Αυστηροί περιορισμοί σε Γαλλία και Γερμανία
Τον χορό των νέων μέτρων άνοιξε η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία αποφάσισε να επιβληθεί στη Γερμανία μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα.
Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία, υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να «σπάσει» η πανδημία είναι η επιβολή γρήγορων και σύντομων lockdown.
Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να αφυπνίσει τους ηγέτες της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι όλοι απέτυχαν να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία με αποτέλεσμα τώρα να αυξάνεται το κόστος ενός δεύτερου lockdown- τη στιγμή που στερεύουν οι διαθέσιμες εναλλακτικές για τον αναχαίτιση του ιού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μέρκελ τόνισε ότι για πολιτικούς λόγους οι κυβερνήσεις αδράνησαν στην άμεση λήψη μέτρων κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οφείλουν να διδαχθούν από την υπάρχουσα κατάσταση ενεργώντας πιο γρήγορα στα μέλλον.
Να σημειωθεί ότι κατά την Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση των αρχηγών κινήθηκε γύρω από το πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων.
Επιπλέον, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας.
«Το πρώτο κύμα της πανδημίας έδειξε πού οδηγήθηκαν κάποιες χώρες, επειδή δίστασαν να λάβουν δραστικά μέτρα, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ. Και όταν το σύστημα υγείας τους βρέθηκε μια ανάσα πριν την κατάρρευση, τότε επιβλήθηκε εν τέλει κι εκεί lockdown. Είναι κατά συνέπεια σωστή η σκέψη να ανακοπεί το ταχύτερο η δυναμική της πανδημίας, διότι ένα μικρό κύμα πανδημίας αντιμετωπίζεται ευκολότερα από ένα μεγάλο. Μια έγκαιρη και συνεπής παρέμβαση είναι ορθή και από οικονομικής απόψεως», σχολίασε η Handelsblatt με αφορμή την απόφαση για μερικό lockdown στη Γερμανία.
Στόχος τα «άνετα» Χριστούγεννα
Στην ημερήσια διάταξη για την ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη, η γερμανική καγκελαρία έγραψε ότι στόχος τίθεται να σταματήσει το κύμα των κρουσμάτων τώρα, ώστε «κατά την περίοδο των Χριστουγέννων να μην απαιτηθούν ευρύτεροι περιορισμοί στις προσωπικές επαφές και την οικονομική δραστηριότητα».
«Ελπίζω ότι θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την αλλαγή του χρόνου με τις οικογένειές μας», σημείωνε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά το προχθεσινό διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα μπει εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.
«Η πανδημία συνιστά ένα ιατρικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και ψυχολογικό τεστ», υποστήριξε χθες η Μέρκελ κατανώντας την πρόκληση που ξεπροβάλλει αυτή τη στιγμή από την επέλαση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.