ΕΛΛΑΔΑ

«Η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα»

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα» δηλώνει, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις, η κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα.

Όπως σημείωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ η Άγκυρα διατηρεί σε ισχύ την παράνομη Navtex για έρευνες σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο και τουρκικά πολεμικά σκάφη αποσύρονται.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί «και η παράσταση που στήθηκε εκεί, συνιστούν πρόκληση, όχι μόνο για τους Έλληνες και τους απανταχού Χριστιανούς, αλλά και για ολόκληρο τον Δυτικό και τον πολιτισμένο κόσμο».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε τα λόγια του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πως αυτή η ενέργεια δεν είναι μια εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας. Και φυσικά δεν έχει τη δύναμη να σκιάσει την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Και γι’ αυτό η καταδίκη δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και να ενταθεί σε οικουμενικό επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. «Θέλουμε να επιλυθεί η χρόνια, η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Οτιδήποτε συμβάλλει προς την επίλυση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλο πλέγμα συζητήσεων δεν υπάρχει, παρά μόνον η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.