Η διατροφή που βελτιώνει τη διάθεση
Αν το τελευταίο διάστημα η διάθεσή σας δεν είναι στα ύψη, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια διατροφή που μπορεί να ενισχύσει φυσικά τον οργανισμό σας
Η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος και το δέρμα μας μέχρι την ψυχολογία και την ενέργειά μας. Έτσι, αν το τελευταίο διάστημα η διάθεσή σας δεν είναι στα ύψη, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια σωστή διατροφή που μπορεί να ενισχύσει φυσικά τον οργανισμό σας. Σκεφτείτε ότι ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 70 διαφορετικοί νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης, της μνήμης, της εγκεφαλικής λειτουργίας, της ενέργειας και του ύπνου, υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες ορμόνες – η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη – που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη ρύθμιση της διάθεσης και της ενέργειας.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να «ανεβάσετε» τη διάθεσή σας με τη βοήθεια της διατροφής.
*Μην βγάζετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας – Απλώς επιλέξτε τους έξυπνα
O εγκέφαλός σας μπορεί να συνθέσει πιο εύκολα σεροτονίνη όταν έχετε μια διατροφή που βασίζεται σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγετε έξυπνα τους υδατάνθρακες που βάζετε στο πιάτο σας: οι σύνθετοι υδατάνθρακες (αυτοί που περιέχονται π.χ. στα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης), διατηρούν πιο σταθερό το σάκχαρο του αίματος και εμποδίζουν τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων ενέργειας, ενώ από την άλλη, οι απλοί ή επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (αυτοί που περιέχονται π.χ. στο άσπρο ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά) προκαλούν απότομη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας πιο γρήγορα σε πνευματική και σωματική κούραση.
*Καταναλώστε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν καλύτερη διάθεση, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την απελευθέρωση των ορμονών του στρες. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση σολομού δύο φορές την εβδομάδα βοηθά στην πρόληψη της κακής διάθεσης και της άνοιας, ενώ γενικά η επαρκής κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών είναι απαραίτητη για την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.
*Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη
Η τρυπτοφάνη συμβάλλει στη σύνθεση σεροτονίνης και εντοπίζεται κυρίως σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια, το τόφου και τα φιστίκια.
*Φάτε ένα ισορροπημένο πρωινό
Μετά από αρκετές ώρες που έχετε περάσει νηστικοί λόγω ύπνου, ο οργανισμός σας χρειάζεται καύσιμα για λειτουργήσει. Αυτός είναι ο λόγος που το πρωινό θεωρείται τόσο σημαντικό, αφού παρέχει στο σώμα σας την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ξεκινήσει δυναμικά την ημέρα. Όταν παραλείπετε το πρωινό, τα άμεσα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού σας αρχίζουν να τελειώνουν. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση, ενώ παράλληλα, αποδυναμώνεται η συγκέντρωσή σας, μιας και ο εγκέφαλός σας δεν έχει το καύσιμο που χρειάζεται. Φροντίστε, λοιπόν, να καταναλώνετε ένα ισορροπημένο πρωινό που βασίζεται στους σύνθετους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη.
*Αναζητήστε τη βιταμίνη D
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με τη διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας.
Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο και έχει υπολογιστεί ότι 15 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (των χεριών και του προσώπου) είναι αρκετά για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχουμε ανάγκη το προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής και συγκεκριμένα από τροφές, όπως ο σολομός, τα άγρια μανιτάρια, ο τόνος σε κονσέρβα, τα στρείδια, οι ρέγγες, οι σαρδέλες, οι κρόκοι αυγών και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
*Μην το παρακάνετε με την καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες άγχους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι καλό είναι να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση καφε και καφεϊνούχων αναψυκτικών. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον καφέ με πράσινο τσάι, φρέσκο χυμό ή ακόμα και νερό για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνες και να μείνετε ενυδατωμένοι.
-Σε καμία περίπτωση οι παραπάνω διατροφικές συμβουλές δεν αντικαθιστούν τις συνταγογραφούμενες αγωγές. Αν νιώθετε την κακή διάθεση να σας κατακλύζει καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Ελιάννα Κωφού – in.gr