ΤΕΧΝΕΣ

Η διαμάχη του «ρωσικού Netflix» με το Κρεμλίνο και η βοήθεια Αμπράμοβιτς

IVI- Η διαμάχη του «ρωσικού Netflix»

Τον μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης που έχει γίνει ποτέ στην αγορά online streaming της Ρωσίας πέτυχε η IVI, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα της χώρας.

Η IVI κατάφερε να συγκεντρώσει 250 εκατ. δολάρια αντλώντας κεφάλαια από μεγάλα ονόματα τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων. Από τη VTB Bank και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF – Russian Direct Investment Fund) μέχρι τις εταιρείες που συνδέονται με Ρώσους δισεκατομμυριούχους όπως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Αλεξάντερ Αμπράμοφ και ο Αλεξάντερ Φρολόφ.

Επίσης συμμετέχουν τρεις μεγάλες εταιρείες επιχειρηματικών και ιδιωτικών κεφαλαίων: η Baring Vostok, η Flashpoint Capital και η RTP Global. Αρκετοί από τους επενδυτές είχαν συμμετάσχει και σε προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης της IVI, συμπεριλαμβανομένου και του πιο πρόσφατου το 2019. Σύμφωνα με το Forbes Russia, η νέα συμφωνία ανεβάζει την αποτίμηση της πλατφόρμας “λίγο πιο κάτω από τα 1 δισ. δολάρια”. Οικονομικός σύμβουλος για τη διαδικασία ήταν η Goldman Sachs.

Ηγετική θέση στη ρωσική αγορά

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010, σε μια εποχή που οι περισσότεροι Ρώσοι κατέβαζαν ταινίες πειρατικά. Σήμερα, η IVI είναι στη Ρωσία η νούμερο ένα διαδικτυακή πλατφόρμα βίντεο με μερίδιο αγοράς άνω του 30% το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της TMT Consulting. Το κοινό της υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια μοναδικούς μηνιαίους χρήστες, ενώ διαθέτει περίπου 100.000 τίτλους από 400 ρωσικά και διεθνή στούντιο.

Το 2020 τα έσοδά της ανήλθαν σε 8,8 δισ. ρούβλια ($121 εκατ.) καταγράφοντας αύξηση 44% σε σχέση με το 2019. Αν και στην αρχή το επιχειρηματικό μοντέλο των ρωσικών διαδικτυακών πλατφορμών βίντεο βασίστηκε κυρίως στα διαφημιστικά έσοδα, πλέον οι συνδρομές αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων.

Η IVI ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του νέου γύρου χρηματοδότησης “για να διευρύνει περαιτέρω την προσφορά περιεχομένου και την παραγωγή του δικού της περιεχομένου, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη της προηγμένης τεχνολογικής πλατφόρμας και των πρωτοβουλιών μάρκετινγκ της IVI”.

“Η βιομηχανία των media υφίσταται ριζική μεταμόρφωση. Η IVI συνεχίζει να ενισχύει την ηγετική της θέση και εστιάζει στη δημιουργία της καλύτερης προσφοράς προϊόντων για το ρωσόφωνο κοινό”, δήλωσε σχετικά με την άντληση κεφαλαίων ο Oleg Tumanov, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της IVI.

Από την πλευρά του ο Yuri Soloviev, Αντιπρόεδρος της εταιρείας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της VTB σημείωσε: “Η Ρωσία έχει τους περισσότερους χρήστες διαδικτύου στην Ευρώπη οπότε ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση σε διαδικτυακές επιχειρήσεις δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες για δυναμικές εταιρείες που είναι “εθνικοί πρωταθλητές” στον χώρο των ψηφιακών υπηρεσιών”.

Στη ρωσική αγορά οι μεγαλύτερες πλατφόρμες είναι οι IVI, Okko, Wink, Kinopoisk, Megogo και Amediateka, ενώ από ξένους παίκτες υπάρχουν οι YouTube, iTunes και Google Play. Ο αμερικανικός γίγαντας Netflix μπήκε πρόσφατα στο παιχνίδι, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την πρώτη του ρώσικη παραγωγής: Την “Anna K” που βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Τολστόι “Άννα Καρένινα”.

H IPO που δεν έγινε και ο κυβερνητικός «σκόπελος»

Όπως και σε άλλα μέρη του πλανήτη, οι τεχνολογικοί γίγαντες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με κυβερνητικές πιέσεις. Στη Ρωσία ο φόβος της κυβέρνησης δεν είναι τόσο η εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (πχ ΗΠΑ και Facebook) όσο το να διασφαλίσει ότι αυτές οι εταιρείες βρίσκονται υπό τον έλεγχο Ρώσων μετόχων και όχι ξένων επενδυτών.

Η IVI είχε ξεκινήσει πέρυσι τις διαδικασίες δημόσιας προσφοράς με στόχο το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ελπίδα η αποτίμησή της να φτάσει τα 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τα σχέδια της εταιρείας όμως έμειναν μετέωρα καθώς ο Ρώσος βουλευτής Anton Gorelkin είχε άλλη άποψη. Πρότεινε ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε τον περιορισμό των ξένων μετόχων σε ρωσικές οπτικοακουστικές υπηρεσίες στο 20%. Όπως εξήγησε, το νομοσχέδιο θα εμποδίζει τους ανταγωνιστές από άλλες χώρες να “καταπίνουν” τις ρωσικές εταιρείες.

Ο ιδρυτής της IVI Oleg Tumanov δεν χάρηκε με την εξέλιξη αυτή καθώς στην εταιρεία του υπήρχαν ήδη ξένα κεφάλαια, όπως η Baring Vostok. Πολύ σύντομα ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση της πλατφόρμας με τις αρχές.

Τελικά η IVI ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου τον νέο γύρο χρηματοδότησης όπου στους επενδυτές “μπήκε” η VTB Capital, ο επενδυτικός βραχίονας της κρατικής τράπεζας VTB. Με αυτό τον τρόπο ένας εκπρόσωπος της VTB θα έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της πλατφόρμας. Στους νέους μετόχους περιλαμβάνεται και ο δισεκατομμυριούχος Roman Abramovich μέσω της επενδυτικής εταιρείας Millhouse Capital LLC και οι συνεργάτες του Alexander Abramov και Alexander Frolov μέσω της Invest AG.

Ενδιαφέρον έχει ότι τον Απρίλιο ο Gorelkin με την ιδιότητα του μέλους της κυβερνητικής Επιτροπής για την Πολιτική Πληροφόρησης ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις προτάσεις του και η νέα έκδοση του νομοσχεδίου – με την οποία συμφωνεί η IVI – περιορίζει μόνο τη “διαχείριση των υπηρεσιών”. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να έχουν μετοχές σε εταιρείες ενώ η επιχειρησιακή διαχείριση θα μεταβιβάζεται σε καθαρά ρωσικές εταιρείες.

Ο συμβιβασμός αυτός θυμίζει την περίπτωση του Yandex όταν το 2019, πάλι ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Gorelkin προσπάθησε να περιορίσει την έκταση των ξένων επενδύσεων στην εταιρεία. Για να καταλήξουν σε συμφωνία το Yandex άλλαξε τη δομή του και δημιούργησε ένα ειδικό όχημα μέσω του οποίου το κράτος απέκτησε τη δυνατότητα να επηρεάζει τις εταιρικές αποφάσεις. Εντός ενός έτους από τη συμφωνία Yandex – κυβέρνησης, εμφανίστηκαν η κρατική VTB και ο Αμπράμοβιτς και αγόρασαν μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία.

Της Δανάης Μαραγκουδάκη – capital.gr