Η Γκαλερί ΡΩ στη Θεσσαλονίκη γέμισε με ανθρώπινες μορφές
Η Γκαλερί ΡΩ στη Θεσσαλονίκη γέμισε με ανθρώπινες μορφές. Οι καλλιτέχνες που τις επιμελήθηκαν είτε αποτύπωσαν τον εαυτό τους, είτε προχώρησαν σε αναπαραστάσεις του άλλου, με τον τρόπο που τον βλέπουν. Πρόκειται για την ομαδική έκθεση «Ο τρόπος που σε βλέπω», η οποία την Παρασκευή 23/6 ολοκληρώνεται μετά από τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ομαδικής έκθεσης είναι ότι οι συμμετέχοντες στο σύνολό τους είναι απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Όλοι τους, είναι μέλη του ΣΑΣΚΤΘ (Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης), ο οποίος στα σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας του, δίνει ευκαιρίες στα μέλη του να προβάλλουν τη δουλειά τους.
«Στόχος του συλλόγου μας είναι η προβολή παλαιών και νέων αποφοίτων, μέσω της διοργάνωσης εκθέσεων, καλλιτεχνικών εικαστικών δράσεων, και ομαδικών πρότζεκτ», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπρόεδρος του ΣΑΣΚΤΘ (έως πρότινος πρόεδρος) Κλειώ Βλάχου.
Όπως επισήμανε, ο Σύλλογος που ιδρύθηκε το 1996, αριθμεί σχεδόν 200 μέλη, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι περισσότερο ενεργά και συμμετέχουν τακτικά στις εκθέσεις που διοργανώνει. «Εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε τον καλλιτέχνη από το μοναχικό του εργαστήριο, να του δώσουμε ένα βήμα για να προβάλει τη δουλειά του και όλο αυτό μέσα σε ένα κλίμα ομαδικότητας και συνεργατικότητας», τόνισε η κ. Βλάχου.
Σε κάθε ένα κάλεσμα, οι καλλιτέχνες – μέλη του ΣΑΣΚΤΘ, έχουν κάποιους περιορισμούς προκειμένου να συμμετάσχουν. «Οι περιορισμοί είναι ως προς τη χρήση χρωμάτων, επιφανειών πάνω στις οποίες θα δουλέψουν και των διαστάσεών τους. Αυτό συμβαίνει για να υπάρχει ομοιομορφία, αλλά κυρίως για να είναι …φρέσκα τα έργα και να δουλεύει ο κάθε συμμετέχοντας μόνο για το project το οποίο του δίνεται», εξήγησε η κ. Βλάχου.
Το τρέχον πρότζεκτ ωστόσο δεν είχε ιδιαίτερους περιορισμούς, παρά μόνο δόθηκε θέμα ανθρωποκεντρικό και συγκεκριμένος χώρος στον κάθε έναν από τους 61 καλλιτέχνες, για να τον γεμίσει είτε με πολλά μικρά έργα, είτε με ένα μεγαλύτερο.
Η έκθεση στη Γκαλερί Ρω, είναι η τελευταία από μία σειρά συμμετοχών και πρότζεκτ που προηγήθηκαν, με πιο πρόσφατα τα: «Διαστάσεις της μνήμης» (Ειρμός – Μάιος 2019), «Λαβύρινθος» (Art Thess – Νοέμβριος 2019 και Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ Νοέμβριος 2020), «The Cell» (Art Thess – Νοέμβριος 2021 και Osten gallery Σκόπια – Μάρτιος 2023), «Art Postal» (Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης – Ιούλιος έως Σεπτέμβριος 2022), Ταυτότητες/Identities (Νοέμβριος 2022 σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη).