Η γενιά του διαδικτύου αποκτά τον δικό της όσιο
Ένας Ιταλός έφηβος που αφιέρωσε τη σύντομη ζωή του για να μεταδώσει τη χριστιανική πίστη μέσω του διαδικτύου, βρίσκεται ένα βήμα πριν να γίνει ο πρώτος άγιος της γενιάς της χιλιετίας. Ο Κάρλο Ακούτις πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών το 2006, έχοντας προλάβει ήδη όμως να καθιερωθεί ως «ο προστάτης άγιος του διαδικτύου».
Η Καθολική Εκκλησία προχώρησε στην ανακήρυξη του σε όσιο το Σάββατο, σε μία τελετή που έλαβε χώρα στην πόλη Ασίσι, φέρνοντας τον ένα βήμα πριν την αγιοσύνη. Έχοντας πάθος για τους υπολογιστές, ο Ακούτις κατάφερε να εξελιχθεί σε αυτοδίδακτο προγραμματιστή από πολύ μικρή ηλικία, συνδέοντας ακολούθως τις ευρείες ψηφιακές γνώσεις του με τη βαθιά πίστη του. «Θεωρούνταν ιδιοφυία στον τομέα των υπολογιστών», αναφέρει χαρακτηριστικά η μητέρα του, Αντονία Σαλζάνο, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή «είχε μία έμφυτη προδιάθεση για το ιερό».
Σε αντίθεση με τους περισσότερους συνομηλίκους του, ο Ιταλός έφηβος δεν χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο για ψυχαγωγία και διασκέδαση, άλλα διοχέτευε όλες τις γνώσεις του στη βοήθεια καθολικών οργανώσεων, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των ιστοσελίδων τους και συμβάλλοντας στο διαδικτυακό τους έργο. Ακόμη, δημιουργούσε και δικές του σελίδες με χριστιανικό περιεχόμενο, ενώ σύμφωνα με ορισμένους πιστούς, φέρεται να είχε καταγράψει στο διαδίκτυο online… θαύματα. Το Βατικανό τον έβαλε στον δρόμο προς την αγιοσύνη για ένα άλλο «θαύμα», κρίνοντας ότι το 2013 το πνεύμα του έσωσε τη ζωή ενός αγοριού από τη Βραζιλία, το οποίο έπασχε από μία σπάνια ασθένεια στο πάγκρεας.
Η τελετή της οσιοποίησης του έλαβε χώρα στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου στο Ασίσι, στην οποία αποκαλύφθηκε και ένα πορτρέτο του Ακούτις, του νεαρότερου ίσως «σύγχρονου» χριστιανού που γίνεται όσιος. «Ο Κάρλο χρησιμοποιούσε το ίντερνετ στην υπηρεσία του Ευαγγελίου, προσπαθώντας να πλησιάσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε», δήλωσε ο καρδινάλιος Αγκοστίνο Βαλίνι κατά τη διάρκεια της τελετής. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της τελετής έγιναν αναφορές και στο φιλανθρωπικό έργο στο οποίο ο νεαρός έφηβος έβαζε όλο το χαρτζιλίκι του, βοηθώντας τους άπορους της γειτονιάς του στο Μιλάνο, όπου ζούσε με την οικογένεια του. «Με τα λεφτά που είχε στην άκρη αγόραζε υπνόσακους για τους άστεγους και τους πήγαινε ζεστά ροφήματα τα βράδια», αναφέρει χαρακτηριστικά η μητέρα του.
Τους μήνες πριν τον θάνατο του, ο Ακούτις κατέγραψε όλα τα ευχαριστιακά θαύματα της Καθολικής Εκκλησίας ανά τον κόσμο και δημιούργησε έναν πλήρη ψηφιακό κατάλογο τους, τον οποίο ανέβασε στο διαδίκτυο.
Για να γίνει άγιος, το Βατικανό θα πρέπει να επιβεβαιώσει άλλη μία θαυματουργή πράξη του ιδιαίτερου αυτού προγραμματιστή, όμως ο Πάπας Φραγκίσκος έχει παρακάμψει αυτή την προϋπόθεση σε ορισμένες προηγούμενες περιπτώσεις. Αναφερόμενος στο πρόσωπο του, ο ποντίφικας είχε δηλώσει πέρυσι ότι ο Ακούτις είχε βαθιά γνώση και των κινδύνων που απέρρεαν από την τεχνολογική εξέλιξη. «Ο Ακούτις έβλεπε ότι πολλοί νέοι άνθρωποι, θέλοντας να είναι διαφορετικοί, γινόντουσαν τελικά σαν όλους τους άλλους, κυνηγώντας ό,τι τοποθετούσε μπροστά τους ο παντοδύναμος μέσω των μηχανισμών του καταναλωτισμού και του περισπασμού», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος.