ΚΟΣΜΟΣ

Η Βραζιλία ξεμένει από… νερό

Η χειρότερη κρίση των τελευταίων 91 ετών

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 91 ετών έχουν υποχώρησε τα αποθέματα νερού στην Βραζιλία, η οποία καλείται να διαχειριστεί μία από τις χειρότερες κρίσεις. Κι όλα αυτά, μάλιστα, εν μέσω των προσπαθειών ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση έχει ήδη σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου σε πέντε πολιτείες, με τον υπουργό Ενέργειας, Bento Albuquerque, να προειδοποιεί ότι «η Βραζιλία εισέρχεται στη χειρότερη κρίση των τελευταίων εννέα δεκαετιών».

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων είναι άρρηκτα εξαρτώμενη από το νερό, καθώς περίπου το 70% της ενέργειας προέρχεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια. «Αυτή η κατάσταση είναι πολύ δυσμενής για μία χώρα, η οποία εξαρτάται τόσο πολύ από τον υδροηλεκτρισμό» πρόσθεσε ο αρμόδιος υπουργός.

Η ξηρασία, όμως, πέραν της ηλεκτρικής ενέργειας, «απειλεί» και την αγροτική παραγωγή, με χιλιάδες αγρότες να φοβούνται για τις σοδειές του. Με δεδομένο μάλιστα, ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής καταλήγει στο εξωτερικό -από καφέ και ζάχαρι έως πορτοκάλια και φασόλια- καθίσταται σαφής ο κίνδυνος για δραματική μείωση στις ροές ξένου συναλλάγματος.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η πιθανότητα σημαντικής αύξησης των λογαριασμών ρεύματος, καθώς και του κόστους τροφίμων, σε μια χώρα όπου ήδη ο πληθωρισμός «τρέχει» με διπλάσιο ρυθμό (6,7%) σε σχέση με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος της ξηρασίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο. Επομένως, η χώρα καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους επόμενους τρεις μήνες.