ΣΠΟΡ

Η απόφαση για το μέλλον ΠΑΟΚ – Φερέιρα

Ο Βασίλης Σαμπράκος περιγράφει την σύνθετη διαδικασία για τη λήψη μιας τόσο σημαντικής στρατηγικής απόφασης από τον Ιβάν Σαββίδη, και εστιάζει στο φινάλε των playoffs, που θα μας κάνουν σοφότερους τόσο για τον Φερέιρα όσο και για την σχέση του με τους ποδοσφαιριστές του.

Θεωρητικά, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα υπαρκτό, δηλαδή το να συζητάμε αν θα συνεχίσει ή όχι με τον Αμπελ Φερέιρα ο ΠΑΟΚ. Συζητάμε για έναν προπονητή, για τον οποίο πριν από ακριβώς έναν χρόνο ο ΠΑΟΚ πλήρωσε 2.5 € στην Μπράγκα. Ο Φερέιρα κοστίζει περίπου 2 εκατ. € ετησίως και έχει κλειστό συμβόλαιο μέχρι το 2022. Συνεπώς με όρους οικονομικούς – επιχειρηματικούς ο ΠΑΟΚ δεν θα έπρεπε καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο να τερματίσει πρόωρα τη συνεργασία με τον Πορτογάλο και να του καταβάλει μια μεγάλη αποζημίωση. Μια σειρά από δημοσιεύματα όμως διαμορφώνουν μια γενική αίσθηση σχετικά με την οριακή σημασία που θα έχει για τον Φερέιρα η θέση στην οποία θα τερματίσει ο ΠΑΟΚ. Με άλλα λόγια, αρχίζει να γίνεται κοινή η αίσθηση ότι αν ο ΠΑΟΚ τερματίσει 2ος ο Πορτογάλος θα έχει τον – δεύτερο – χρόνο του, και αν χάσει την 2η θέση από την ΑΕΚ θα φέρει τον Ιβάν Σαββίδη σε πολύ δύσκολη θέση.

Ετσι παρουσιάζεται η πραγματικότητα. Πώς όμως θα έπρεπε να είναι; Είναι ή όχι λογικό να προβληματιστεί ένας ιδιοκτήτης για τον προπονητή του στον βαθμό που να το σκέφτεται και να το μετράει το αν έχει νόημα να τον απολύσει και να πληρώσει ακριβά – και – την απομάκρυνσή του; Η συζήτηση αυτή είναι πολύ σύνθετη· δεν είναι καθόλου απλή. Πρώτα και πριν από όλα θα έπρεπε να έχουμε όλα τα δεδομένα υπόψη προκειμένου να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Ουδείς από εμάς, τους τρίτους, μπορεί να γνωρίζει ποιοι ήταν οι στόχοι που τέθηκαν στον Πορτογάλο προπονητή, και ποιοι ήταν οι βασικοί δείκτες απόδοσης του Φερέιρα.

Κι ύστερα είναι η συνθήκη της πρόσληψής του. Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη σε μια στιγμή που το ρόστερ της σεζόν είχε περίπου διαμορφωθεί, προτού καν προλάβει εκείνος να γνωρίσει τους ποδοσφαιριστές και να μάθει τα χαρακτηριστικά τους ώστε να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την ενίσχυση του ΠΑΟΚ προκειμένου το ρόστερ να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις δικές του ιδέες. Προτού καταλάβει ότι άλλαξε χώρα, για πρώτη φορά στην προπονητική ζωή του, ο Φερέιρα είχε να ζήσει με τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις συνέπειες που αυτός είχε στην οικονομία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τον Μάρτιο έμαθε σε μια στιγμή ότι αφαιρούνται από τον ΠΑΟΚ 7 βαθμοί για λόγους εξωαγωνιστικούς, δηλαδή για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας. Ο Φερέιρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν φανταζόταν ότι θα βρει ποτέ μπροστά του: την απογοήτευση που κυριαρχούσε στα αποδυτήρια μετά την ανακοίνωση της ποινής αφαίρεσης των βαθμών.

Ενας προπονητής που δυσκολευόταν στην διαχείριση κρίσεων, κατά το πορτογαλικό παρελθόν του, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη για εκείνον κρίση. Κι ύστερα ήρθε περίπου απανωτά η πανδημία και η καραντίνα. Όλα αυτά μαζί συνιστούν μια παραπάνω από ειδική συνθήκη, την οποία βρήκε μπροστά του ένας προπονητής στην πρώτη φορά που εργάζεται μακριά από την χώρα του και στην πρώτη φορά που ανέλαβε την πρόκληση να κάνει πρωταθλητισμό.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι δικαιολογίες· είναι δεδομένα που πρέπει να εκτιμήσει και να αξιολογήσει αυτός που κρίνει τη δουλειά του Αμπελ Φερέιρα, δηλαδή αυτός που θα πρέπει να λάβει μια απόφαση σε 15 ημέρες σχετικά με το μέλλον της σχέσης του ΠΑΟΚ με τον Πορτογάλο προπονητή. Κι είναι μόνο ένα μέρος των στοιχείων που χρειάζεται να βάλει κανείς στο τραπέζι για να οδηγηθεί με ορθή διαδικασία στην λήψη της απόφασης. Η αγωνιστική συμπεριφορά του ΠΑΟΚ, η ατομική πρόοδος των ποδοσφαιριστών, η προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών, το αφούγκρασμα των αποδυτηρίων, είναι όλα τους πολύ σημαντικά στοιχεία, με διαφορετική βαρύτητα.

Η ανάλυση και η αξιολόγηση όλων αυτών των παραπάνω δεδομένων είναι μια ευθύνη που φέρει ο τεχνικός ή αθλητικός διευθυντής μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας. Η λογική λέει ότι ο απερχόμενος, ο Μάριο Μπράνκο πρέπει να άφησε μια σχετική έκθεση στον επόμενο, τον Ολαφ Ρέμπε. Στον καιρό του Ιβάν Σαββίδη όμως ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει 7 τεχνικούς διευθυντές. Δηλαδή η ιστορία διδάσκει ότι άπαντες είναι αναλώσιμοι στα μάτια του ιδιοκτήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με τη βαρύτητα της άποψής τους κατά τη διαδικασία λήψης στρατηγικών αποφάσεων όπως αυτή του προπονητή.

Υπάρχει προφανής «σωστή» απάντηση στην υπόθεση του μέλλοντος της σχέσης ΠΑΟΚ – Φερέιρα;

Εκανα μια πρόχειρη δημοσκόπηση στους social media λογαριασμούς μου προκειμένου να αντιληφθώ την εντύπωση που έχουν οι ποδοσφαιρόφιλοι για την ποιότητα του έργου που έχει παράξει μέχρι εδώ ο Φερέιρα. Περίπου το 70% όσων απάντησαν αντιλαμβάνονται τη δουλειά που έχει δείξει μέχρι σήμερα ο Πορτογάλος ως μη ικανοποιητική. Δεν είναι αυτοί, δηλαδή οι φίλαθλοι, που θα αποφασίσουν. Είναι όμως και αυτό ένα στοιχείο προς αξιολόγηση, διότι αυτό επηρεάζει την δυναμική μιας ομάδας.

Θεωρητικά, αν ο ΠΑΟΚ τερματίσει 2ος και ο Σαββίδης συναντήσει έναν προπονητή που θα δείχνει αποφασισμένος και σίγουρος για την επόμενη σεζόν, η δουλειά του μεγαλομετόχου θα γίνει πιο εύκολη. Θα του είναι, δηλαδή, πιο εύκολο του Σαββίδη να συνεχίσει με τον Φερέιρα. Κάπου εδώ λοιπόν έρχεται και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που επιφυλάσσει η συνέχεια για όλους εμάς, τους παρατηρητές. Στο φίνις του ΠΑΟΚ ο παρατηρητής θα γίνει σοφότερος τόσο σχετικά με το πόσο αντέχει και πώς διαχειρίζεται την πίεση ο Πορτογάλος, ο οποίος «πονούσε» σε αυτό το κομμάτι στον προηγούμενο βίο του ως προπονητής, όσο και σχετικά με το πόσο εμπνέει τα αποδυτήριά του. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ σήμερα γνωρίζουν ότι δεν παίζουν μόνο για το δικό τους μέλλον και τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τους· γνωρίζουν ότι παίζουν και για την προοπτική του προπονητή τους. Και στα τελευταία παιχνίδια θα δείξουν με την στάση τους αν καίγονται ή όχι για να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον Φερέιρα στον ΠΑΟΚ.

Βασίλης Σαμπράκος – gazzetta.gr