ΕΛΛΑΔΑ

Η απάντηση της Θεσσαλονίκης

Από αριστερά: οι Νίκος Τσονιώτης, Χάρης Γερεμτζές, Δημήτρης Κουρτέσης και Δημήτρης Μουστάκας στον χώρο του OK!Thess.

Μια αφοσιωμένη ομάδα επιστημόνων και startupers της πόλης κατάφερε να δώσει σε χρόνο-ρεκόρ μια πρακτική λύση στο πρόβλημα εκατοντάδων γιατρών που μάχονται τον κοροναϊό.

Κυριακή απόγευμα. Η συνέντευξη προσαρμόζεται και αυτή στα νέα δεδομένα της πανδημίας: από το σπίτι και μέσω διαδικτύου. Στην οθόνη του υπολογιστή μου ξεπροβάλλουν τα κουρασμένα αλλά ικανοποιημένα πρόσωπα τριών εθελοντών της δράσης «COVID-19 Response Greece», η οποία κατάφερε μέσα σε μόλις δέκα ημέρες από τη δημιουργία της να εξοπλίσει με 5.200 ασπίδες προσώπου τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Startupers και επιστήμονες της Θεσσαλονίκης ενώθηκαν σε μια πρωτοβουλία για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να δίνουν άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις. «Εξαρχής είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει να αναλωθούμε σε θεωρητικές λύσεις», λέει ο Δημήτρης Κουρτέσης, συντονιστής της δράσης και επιχειρηματίας ο ίδιος, εξηγώντας πως η ομάδα επικεντρώθηκε αρχικά στην κατασκευή ασπίδων προσώπου, ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης μέτρων οφθαλμικής προστασίας των γιατρών.


Οι εθελοντές της δράσης συναρμολογούν τις ασπίδες προσώπου που θα παραδοθούν στους γιατρούς. (Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης)

Εκεί μπήκαν στο παιχνίδι ο Χάρης Γερεμτζές και ο Δημήτρης Μουστάκας, συνιδρυτές της AidPlex, startup που ασχολείται με την καινοτομία στην υγεία, αλλά και ο Θοδωρής-Αλέξανδρος Μαριόγλου από την «Project: Veltio». Δουλεύοντας νυχθημερόν, κατάφεραν μέσα σε τρεις ημέρες να σχεδιάσουν και να ετοιμάσουν δύο διαφορετικά πρωτότυπα ασπίδων, ένα με 3D printing και ένα με κοπή laser, για να αξιολογηθούν αλλά και να βρουν την πρώτη βιοτεχνία που θα κατασκεύαζε μαζικά τις ασπίδες σε τιμή κόστους. Ο Χάρης και ο Δημήτρης περιγράφουν τις ημέρες αυτές ως έναν μαραθώνιο με αμέτρητα τηλεφωνήματα, επισκέψεις σε νοσοκομεία, κόψιμο φύλλων πλαστικού ένα βράδυ στη βιοτεχνία και ελάχιστο ύπνο. «Δεν υπάρχουν ώρες πια», μου λέει ο Δημήτρης Μουστάκας. «Ένα τηλεφώνημα έγινε [από έναν γιατρό] στις πέντε το πρωί για να μας αναφέρει μια έλλειψη, ότι υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη. Το συναίσθημα που σου δημιουργείται είναι ότι “πρέπει να σηκωθώ από το κρεβάτι, παρόλο που είναι πέντε το πρωί, και να συνεχίσω αυτό που κάνω, γιατί κάποιος το χρειάζεται την επόμενη ώρα”».

Ο αγώνας τους δικαιώθηκε όταν αντίκρισαν μέσα στα χάρτινα κουτιά έτοιμες τις 5.000 ασπίδες. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο αριθμός έχει φτάσει στις 15.000 ασπίδες. Τη δαπάνη για την κατασκευή τους ανέλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ενώ το κόστος για μια πρώτη παρτίδα ασπίδων που πήγε απευθείας στα νοσοκομεία ανέλαβαν startups που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. «Το πιο ωραίο είναι όταν μας στέλνουν μηνύματα απλά άτομα στα οποία έχουν φτάσει ήδη οι ασπίδες και μας ευχαριστούν για όλο αυτό. Είναι πολύ συγκινητικό», λέει ο Χάρης Γερεμτζές.

Η επιτυχία της ομάδας δεν ήταν μόνο η διάθεση των χιλιάδων ασπίδων σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και η δωρεάν διάθεση των σχεδίων για την κατασκευή τους, που επιτρέπει σε όποιες εταιρείες έχουν τα μέσα να παράγουν εύκολα, γρήγορα και σε χαμηλό κόστος εκατοντάδες κομμάτια, με μόνο όρο να μην αισχροκερδήσουν. «Δεν ήξερα ότι αυτή η κοινότητα έχει τέτοια δύναμη. Για μένα αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι όλα είναι εφικτά», αναφέρει στο τέλος της συνομιλίας μας ο κ. Κουρτέσης, λέγοντας πως η συλλογική προσπάθεια δεν σταματάει εδώ. Έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα προς την κοινωνία, η «COVID-19 Response Greece» μετράει ήδη πάνω από 160 εθελοντές, ενώ τα ανήσυχα πνεύματα των μελών της εργάζονται ήδη παράλληλα για τη δημιουργία μασκών προστασίας αναπνοής, υποκατάστατων συσκευών μη επεμβατικού μηχανισμού αερισμού για νοσηλευομένους και εργαλείων λογισμικού.

Της Αλεξίας Καλαϊτζή-kathimerini.gr