Η έκθεση για τα ορυκτά στη ζωή μας και την Τέχνη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη
Η επιτυχημένη έκθεση «Τα ορυκτά και ο Άνθρωπος» και «Τα ορυκτά και η Τέχνη», που διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), μεταφέρεται από την Αθήνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός.
Από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όπου δημιουργήθηκε και φιλοξενήθηκε από τον Μάιο του 2017 προσελκύοντας το ενδιαφέρον περισσότερων από 30.000 επισκεπτών, οικογενειών και σχολείων της Αττικής, η έκθεση για τον άγνωστο κόσμο των ορυκτών και τον ρόλο τους στη ζωή μας, έρχεται στη Θεσσαλονίκη.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά όλα τα είδη των ορυκτών, να γνωρίσουν το όνομα, το χρώμα και την υφή τους, καθώς και να τα συνδέσουν με αντικείμενα της σύγχρονης εποχής που δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν ή να λειτουργήσουν χωρίς αυτά. Ψηφιακοί πίνακες θα ξεναγούν μικρούς και μεγάλους στην ιστορία των ορυκτών και την παρουσία τους στην καθημερινή ζωή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ τα εκθέματα τέχνης θα αναδεικνύουν την πιο γνώριμη σε όλους χρήση τους σε κοσμήματα και είδη τέχνης.
Η Ελληνικός Χρυσός, ως ενεργό μέλος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), υποστηρίζει με συνέπεια το έργο του και εξελίσσει μια μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία στην περιοχή της Χαλκιδικής, λειτουργώντας τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σύμφωνα με τα κορυφαία περιβαλλοντικά πρότυπα και τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές διεθνώς.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που υλοποιεί η εταιρεία για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ορυκτά και τα πολλαπλά οφέλη τους για τον σύγχρονο πολιτισμό, την τεχνολογία, την εθνική και τοπική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτά παρουσιάζονται στο tosopolytima.gr.
Η έκθεση θα παρουσιάζεται στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο νέο κτήριο στο λιμάνι (Προβλήτα Α΄), την περίοδο από 7 Οκτωβρίου 2019 έως 31 Μαΐου 2020.
Η είσοδος στην Έκθεση είναι δωρεάν και το ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30-14.30, 17.00-20.00 & Σάββατο & Κυριακή: 12.00-15.00.