ΚΟΣΜΟΣ

Η Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης πάει… Θεσσαλονίκη

Η Ολγκα Τοκάρτσουκ ανάμεσα στον Γιούργκεν Μπος και τον Φράνσις Γκάρι, πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων

Με τιμώμενο συγγραφέα τον Νίκο Χρυσό, νικητή του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βιβλίο του «Καινούργια μέρα» (εκδ. Καστανιώτη), αφιέρωμα στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο του βραβευμένου «Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου» (εκδ. Πατάκη) και παρουσίαση μιας νέας έκδοσης με ελληνικά αστυνομικά διηγήματα στα γερμανικά από τις εκδόσεις Romiosini συμμετέχει το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Η συνεργασία με τους γερμανικούς φορείς τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται πως απέφερε καρπούς και έτσι η Διεθνής Εκθεση της Φρανκφούρτης θα επιμεληθεί την παρουσία της Γερμανίας και της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, που θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 2020. «Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη της συνεργασίας μας με τη Φρανκφούρτη. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε πώς θα μπει το ελληνικό βιβλίο στη γερμανική αγορά», είπε ο διευθυντής της έκθεσης, Μανώλης Πιμπλής.

Η τιμώμενη με το Νομπέλ Λογοτεχνίας Ολγκα Τοκάρτσουκ, η βραβευμένη με Booker Μάργκαρετ Ατγουντ, ο αδιαφιλονίκητος εκπρόσωπος της νορβηγικής αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο και άλλοι διεθνούς φήμης συγγραφείς βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη στην πιο σημαντική έκθεση για τον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων. Η διοργάνωση, που πάντα προσπαθεί να αφουγκράζεται το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει, έκανε έκκληση στον εκδοτικό κόσμο να δίνει βήμα σε διαφορετικές απόψεις και φωνές και σε συγγραφείς με οξυμένα κοινωνικά αντανακλαστικά.

«Χρειαζόμαστε συγγραφείς που αναδεικνύουν τις αδικίες, αντιστέκονται και, ως αποτέλεσμα, αναλαμβάνουν ρίσκα. Και χρειαζόμαστε εκδότες που μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το υλικό και είναι αφοσιωμένοι στην ποιότητα, στην ακρίβεια και στην αξιοπιστία», είπε ο διευθυντής της έκθεσης, Γιούργκεν Μπος, στα εγκαίνια της διοργάνωσης.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της έκθεσης, η Ολγκα Τοκάρτσουκ, που τιμήθηκε πρόσφατα με το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2018, περιέγραψε το φαινόμενο της αυτολογοκρισίας των συγγραφέων και συμπατριωτών της στην Πολωνία. «Οι συγγραφείς κάπως φοβούνται να εκφράσουν αυτό που πιστεύουν ή νιώθουν, φοβούμενοι τις πολιτικές επιπτώσεις. Μόνο να ελπίζω μπορώ ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί», είπε η 57χρονη συγγραφέας. Στη φετινή έκθεση, που διαρκεί έως τις 20 Οκτωβρίου, συμμετέχουν 7.450 εκθέτες από 104 χώρες.