ΗΠΑ: Αλματώδης αύξηση του ημερήσιου απολογισμού θανάτων
Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού αυξήθηκε αλματωδώς χθες Τρίτη -έπειτα από δύο 24ωρα κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπερέβη τους 900- με άλλους σχεδόν 1.900 ασθενείς να υποκύπτουν, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Η αναπήδηση αυτή (+1.894 νεκροί επακριβώς) αυξάνει σε 82.246 τον αριθμό των ασθενών που υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στη χώρα, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα οι ημερήσιοι απολογισμοί παρέμειναν κάτω από τους χίλιους θανάτους, για πρώτη φορά από τις αρχές του Απριλίου.
Εξάλλου, η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη καταγράφει, πέραν του υψηλότερου αριθμού νεκρών, τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (σχεδόν 1,37 εκατ.) σε απόλυτες τιμές.
Στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα της πανδημίας, ο μέσος όρων 20 επιδημιολογικών μοντέλων που συνήγαγαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης υποδεικνύει πως ο απολογισμός της πανδημίας ίσως φθάσει τους 113.000 νεκρούς ως την 6η Ιουνίου.
Ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει την ανυπομονησία του να επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς η αμερικανική οικονομία, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε χθες Τρίτη εναντίον των «πολύ σοβαρών» δυνητικών συνεπειών της βιαστικής άρσης των περιοριστικών μέτρων.
«Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά η σωστή κατεύθυνση επ’ ουδενί σημαίνει ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο αυτής της επιδημίας», τόνισε ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι κατά τη διάρκεια ακρόασής του μέσω βιντεοδιάσκεψης ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.
Εξάλλου, ένα μοντέλο για την πρόβλεψη της θνητότητας της COVID-19 αναθεωρήθηκε επί τα χείρω στις ΗΠΑ, με τους ερευνητές που το καταρτίζουν να ανακοινώνουν πως αναμένουν πλέον 147.000 θανάτους Αμερικανών ως τις αρχές Αυγούστου, ή 10.000 περισσότερους από ό,τι μέχρι τώρα, εξαιτίας της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Η πρόβλεψη του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αναθεωρήθηκε εξαιτίας μεταβολών που καταγράφονται ως προς τις διαγνωστικές εξετάσεις, τη μεγαλύτερη ελευθερία της κίνησης των πολιτών και τη χαλάρωση των πολιτικών κοινωνικής αποστασιοποίησης, εξήγησαν οι ερευνητές.