ΕΛΛΑΔΑ

Ημιθανής η αγορά λόγω του παρατεταμένου lockdown

Υπό τον φόβο το λιανεμπόριο, το οποίο αναμένεται να επανεκκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου -ως πιθανότερες ημερομηνίες “παίζουν” ή 8η και η 15η/3- να κλείσει εκ νέου πριν από το Πάσχα, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλουν κάτι τέτοιο, ζει το εγχώριο λιανεμπόριο. Εξέλιξη την οποία απεύχεται η πλειονότητα των εμπόρων που ζητά από το οικονομικό επιτελείο η επαναλειτουργία της αγοράς να μη διακοπεί βίαια.

“Η μεγάλη αγωνία του εμπορικού κόσμου σήμερα είναι η περίοδος του Πάσχα. Δεν θέλουμε να υπάρξει ένα δεύτερο χαμένο Πάσχα. Ο στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς, ώστε να λειτουργήσει το εμπόριο τον Απρίλιο”, λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας.

Όπως λένε κάποιοι έμποροι, είναι προτιμότερο το λιανεμπόριο να ανοίξει έστω και αργότερα από το να κλείσει παραμονές του Πάσχα όπου πραγματοποιείται ένα σημαντικό κομμάτι του ετήσιου τζίρου τους και να χαθεί και αυτή η ευκαιρία για να “μαζέψουν” μέρος των απωλειών των προηγούμενων μηνών.

Με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να υπογραμμίζει ότι “δεν υπάρχει περιθώριο για 4ο lockdown γιατί στη συνέχεια δεν θα υπάρχουν μαγαζιά για να επιστρέψουμε σ’ αυτά”.

Σύμφωνα με τον προέδρο του Ε.Β.Ε.Π. & του Π.Ε.Σ.Α., κ. Βασίλη Κορκίδη εβδομαδιαίως καταγράφεται απώλεια 500 εκ. ευρώ από την κατανάλωση.

Όμως ο μεγάλος φόβος όσων δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά και δη στους λιανεμπορικούς κλάδους που δεν “πριμοδοτήθηκαν” από την πανδημία, όπως ο κλάδος των σούπερ-μάρκετ, είναι τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα κρατικά λεφτά και δεν υπάρχει το “μαξιλάρι” το σημερινό. Σε αυτή την περίπτωση στελέχη της αγοράς και εκπρόσωποι φορέων του λιανεμπορίου εκτιμούν ότι 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά, 150.000 θέσεις απασχόλησης θα εξαφανιστούν, ενώ σοβαρούς τριγμούς και ίσως και λουκέτα υπάρξουν και στα μεγάλα δίκτυα. Εκτίμηση η οποία εδράζεται και από το γεγονός ότι ούτε το φετινό καλοκαίρι η χώρα θα μπορέσει, λόγω της πανδημίας, να προσελκύσει τουρίστες που αποτελούν είτε άμεσα είτε έμμεσα βασικό τροφοδότη του εγχώριου λιανεμπορίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα όλοι συμφωνούν ότι και η φετινή χρονιά πρέπει να θεωρείται χαμένη και ότι φως στην άκρη του τούνελ θα φανεί από το 2022 και μετά όταν θα αρχίσει να “κτίζεται” η ανοσία της αγέλης με την επιστροφή στην κανονικότητα να τοποθετείται για το 2023.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές από τον εμπορικό κόσμο που ζητά περαιτέρω μέτρα στήριξης. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, μιλώντας στο “Κ” σημειώνει, “χρειάζεται να υπάρχει δικαιοσύνη στα μέτρα στήριξης με στόχευση ειδικά προς τους πληττόμενους κλάδους, όπως το κόσμημα, η ένδυση και η υπόδηση που σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδείχθηκαν το 2020 “πρωταθλητές” στη βουτιά του τζίρου”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς “χάθηκαν” από την αγορά 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δισ. ευρώ ήταν οι απώλειες μόνο το δ’ τρίμηνο. Ποσό το οποίο μεγαλύτερο αν από το σύνολο αφαιρεθεί ο τζίρος των σούπερ-μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών ήταν το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων (-46,8%), το λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (-39,8%).

Με τον κ. Καρανίκα να υποστηρίζει πως το εμπόριο έχει αδικηθεί ως σήμερα σε σημαντικές παρεμβάσεις όπως ήταν η “μη επιστρεπτέα επιχορήγηση” από τις Περιφέρειες. Απαιτούνται κι άλλες γενναίες αποφάσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου, που είναι μέτρα άδικα και αντιαναπτυξιακά.

Για τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη, απαιτούνται κυκλικές πολιτικές, με στόχευση στην ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων.

Και όπως λέει και ο κ. Κορκίδης τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό του 2021 δεν επαρκούν, καθώς οι μεταλλάξεις της πανδημίας με το τρίτο κύμα, αλλά και οι αργοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμβολιασμοί, δεν δικαιολογούν πριν από την άνοιξη, ούτε καν συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο ίδιος έχει ζητήσει τα οριζόντια μέτρα στήριξης να είναι στοχευμένα και να εστιάζουν περισσότερο στα “επιχειρηματικά νοικοκυριά” που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και πλέον βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ελάχιστα ή μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα.

Χειμερινές εκπτώσεις

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τα προβλήματα το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε την Πέμπτη τροπολογία στη Βουλή για παράταση των χειμερινών εκπτώσεων έως τις 31 Μαρτίου. Ικανοποιώντας σχετικό αίτημα μερίδας εμπόρων καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις τους η εκπτωτική περίοδος που τυπικά ολοκληρώνεται αύριο 28 Φεβρουαρίου χάθηκε κατά 70% με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Πάντως δεν ασπάζονται όλοι την άποψη πως οι εκπτώσεις έπρεπε να παρατεθούν υποστηρίζοντας ότι τώρα μπαίνει το νέο εμπόρευμα στα ράφια.

Όπως δεν πιστεύουν ότι οι καταθέσεις ύψους 21 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν τους μήνες της πανδημίας θα κατευθυνθούν στην κατανάλωση μόλις επαναλειτουργήσει η οικονομία. Κάτι στο οποίο ελπίζει το οικονομικό επιτελείο το οποίο υποστηρίζει πως με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, τουλάχιστον το 50% από τα 21 δισ. ευρώ των καταθέσεων αυτών, δηλαδή λίγο πάνω από 10,5 δισ. ευρώ, θα μετακυλιστεί σε μικρό διάστημα στην κατανάλωση. Και ότι από τα υπόλοιπα 10 δισ., άλλα 4-5 δισ. ευρώ θα γίνουν κατανάλωση έως το τέλος του χρόνου.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση – capital.gr