Ημέρα της Μητέρας: Η προέλευση, η σημασία και η τραγική ιστορία πίσω από τη γιορτή
Μάνα, μητέρα, μαμά: όπως και να την αποκαλείτε, γιορτάζει. Κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι η «Γιορτή της Μητέρας» και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δώσετε ένα λουλούδι ή απλώς και μια αγκαλιά στη γυναίκα που σας έφερε στον κόσμο.
Πώς και γιατί καθιερώθηκε, όμως, η συγκεκριμένη γιορτή;
Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ημέρα της μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και τους εορτασμούς για τη Ρέα, που πραγματοποιούνταν την άνοιξη, και ήταν αφιερωμένοι στη γονιμότητα και τη μητρότητα.
Η σύγχρονη ημέρα της μητέρας, όμως, φαίνεται ότι γεννήθηκε πολύ αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 20ού αιώνα.
Μάλιστα, κρύβει πίσω της και μια τραγική ιστορία -αυτή της Ann Marie Reeves Jarvis και της κόρης της, Anna.
Η Ann Marie, γεννημένη το 1832 στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ήταν κοινωνική ακτιβίστρια -κάτι μάλλον ασυνήθιστο για την εποχή εκείνη.
Η οικογένεια Jarvis, όπως και τόσες άλλες οικογένειες εκείνη την εποχή, ήξεραν πολύ καλά τι σημαίνει τραγωδία και απώλεια.
Η Ann Marie γέννησε 12 παιδιά σε διάστημα 17 ετών και μόλις τέσσερα εξ αυτών ενηλικιώθηκαν.
Τα υπόλοιπα πέθαναν από ασθένειες όπως η ιλαρά, ο τυφοειδής πυρετός και η διφθερίτιδα -ασθένειες αρκετά συνηθισμένες εκείνη την εποχή.
Η τεράστια απώλεια των παιδιών της έκανε την Jarvis υπέρμαχος της υγιεινής στα νοικοκυριά, δίνοντας πραγματική «μάχη» για να ενημερώσει και να πολεμήσει παιδικές ασθένειες.
Η Jarvis ήταν μια δυναμική γυναίκα που έβλεπε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας στην οποία ζούσε και έβρισκε τρόπους για να τις καλύψει.
Το 1958, ενώ ήταν έγκυος στο έκτο της παιδί, η Jarvis δημιούργησε γυναικείες ομάδες σε διάφορες πόλεις για να τις ενημερώνει για ασθένειες και συνθήκες υγιεινής.
Οι ομάδες αυτές συγκέντρωναν και χρήματα για την αγορά φαρμάκων αλλά και για να πληρώνουν γυναίκες να βοηθούν μητέρες που έπασχαν από φυματίωση ή είχαν άλλα προβλήματα υγείας.
Μεταξύ άλλων, οι ομάδες της Jarvis ανέπτυξαν τεχνικές επιθεώρησης γάλακτος, πολύ πριν οι αμερικανικές πολιτείες θεσπίσουν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας.
Τα μέλη των ομάδων επισκέπτονταν, επίσης, νοικοκυριά για να ενημερώνουν τις μητέρες και τις οικογένειές τους για ασθένειες και να τις μάθουν τρόπους να βελτιώσουν την υγιεινή του σπιτιού τους.
Η Jarvis είχε ένα μυστικό «όπλο» -τον αδελφό της James Reeves, έναν γιατρό πολύ γνωστό για το έργο του στην καταπολέμηση του τυφοειδούς πυρετού στη νοτιοδυτική Βιρτζίνια.
Η μοναδική αυτή γυναίκα, πέθανε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου του 1905 και μετά το θάνατό της, η κόρη της, Anna, έθεσε ως αποστολή της ζωής της να κάνει την ημέρα εκείνη «Ημέρα της Μητέρας».
Ήθελε να γίνει γιορτή για να τιμήσει τη μητέρα της αλλά και όλες τις μητέρες, για τις θυσίες τους προς τα παιδιά τους.
Έτσι, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου του 1907, η Anna πραγματοποίησε ένα μικρό μνημόσυνο για τη μητέρα της στην Επισκοπική Εκκλησία Andrews Methodist στο Grafton, στη Βιρτζίνια.
Οι παρευρισκόμενοι έλαβαν ένα λευκό γαρύφαλλο, το οποίο ήταν το αγαπημένο λουλούδι της Ann Marie.
Η Anna διοργάνωσε και άλλο μνημόσυνο, ένα χρόνο αργότερα, και αυτή η τελετή είναι γενικά αποδεκτή ως η πρώτη επίσημη εκδήλωση της Ημέρας της Μητέρας.
Η Anna οραματίστηκε την Ημέρα της Μητέρας ως γιορτή του σπιτιού και για ό, τι έκανε η μητέρα μας για εμάς.
Για την προώθηση του σκοπού, η Anna δημιούργησε τη «Διεθνή Ένωση της Ημέρας της Μητέρας» το 1912.
Η ομάδα είχε σκοπό να προωθήσει την ημέρα και να οργανώσει εκδηλώσεις.
Αλλά άρχισε σύντομα να δυσαρεστείται από την εμπορική πτυχή της περίστασης.
Ήταν περισσότερο αναστατωμένη με τα ανθοπωλεία, που στο μυαλό της είχαν εκμεταλλευτεί τα λευκά γαρύφαλλά, που είχε μοιράσει για πρώτη φορά ως σύμβολο της μητέρας της.
Για να καταπολεμήσει την εμπορευματοποίηση του λευκού γαρύφαλλου, δημιούργησε ένα κουμπί που μοίραζε δωρεάν, ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να αγοράσουν το πραγματικό λουλούδι.
Η Anna καταπιάστηκε τόσο πολύ με την μάχη της αυτή και το 1944 φίλοι της φρόντισαν ώστε να εισαχθεί σε άσυλο.
Πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα, σε ηλικία των 84 ετών, χωρίς χρήματα ή παιδιά.