Εύθραυστες ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ
Ενδεικτική της δύσκολης και σύνθετης κατάστασης που πυροδότησε η διαφοροποίηση των Γ. Παπανδρέου και Χαρ. Καστανίδη σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ήταν η έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, που συγκλήθηκε την Παρασκευή στον απόηχο της απουσίας τους από την ψηφοφορία.
Οπως είχε διαρρεύσει από το βράδυ της Πέμπτης, η κ. Γεννηματά δεν προχώρησε σε διαγραφές, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ανάλογες εισηγήσεις πριν και κατά τη συνεδρίαση, αλλά και πυρ ομαδόν –σε διαφορετικούς τόνους ανά περίπτωση– με αποδέκτη κυρίως τον πρώην πρωθυπουργό. Μεταξύ των τοποθετήσεων, παλαιότερα στελέχη άσκησαν μεν οξεία κριτική, ωστόσο, έλαβαν αποστάσεις από το ενδεχόμενο διαγραφών, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τον «πυροσβεστικό» ρόλο των εμπειρότερων σε περιόδους κρίσης στο ΚΙΝΑΛ. Υπήρξαν, στην αντίπερα όχθη, και σαφείς προτροπές για κυρώσεις.
Η εισήγηση της κ. Γεννηματά αποτέλεσε επί της ουσίας «κίτρινη κάρτα», σαφή αποδοκιμασία της στάσης των δύο και ξεκάθαρο εσωκομματικό μήνυμα, τονίζοντας πως «όποιος από σήμερα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός Κ.Ο.». «Τα όσα συνέβησαν χθες θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν την αυτόνομη πορεία μας και έριξαν νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Λάθος πολιτική εκτίμηση, τουλάχιστον», συμπλήρωσε με νόημα.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση, ενώ ο κ. Καστανίδης τοποθετήθηκε μέσω skype από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις σημείωσε ότι έχει τις απόψεις του, τις οποίες στηρίζει διαχρονικά, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί προοδευτική, αλλά αναχρονιστική δύναμη, θέλοντας να απορρίψει τα σενάρια που αποδίδουν τη στάση του σε πρόθεση προσέγγισης με την Κουμουνδούρου. Εκανε δε αναφορές και σε επικοινωνιακές… δυσλειτουργίες, όσον αφορά τον συντονισμό των οργάνων.
Από την πλευρά του, ο κ. Καστανίδης επανέλαβε τα περί παρανόησης της στάσης του, τονίζοντας ότι ουδέποτε συναίνεσε σε θετική ψήφο, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση, στην οποία ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις. Θέση η οποία έρχεται σε αντίθεση με όσα ανέφερε η Χαρ. Τρικούπη από την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι οι διαφωνούντες βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι θα τηρούσαν την κομματική γραμμή. Υπενθυμίζεται ότι εκτός των δύο, ακόμη τρία μέλη της Κ.Ο. ( οι κ. Πουλάς, Κατρίνης, Μουλκιώτης) είχαν εκφράσει διαφωνίες για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ωστόσο, ψήφισαν εντέλει θετικά.
Εν κατακλείδι, η ηγεσία επέλεξε, όπως είχε προϊδεάσει από το βράδυ της ψηφοφορίας, τον δρόμο των… επιπλήξεων και όχι μιας νέας ρήξης διασπαστικού χαρακτήρα, από τις πολλές που έχει βιώσει ο ενιαίος φορέας στα περίπου τρία χρόνια της ύπαρξής του. Ωστόσο, όπως τονίστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», και δεν θα πρέπει να προκύψουν νέες εστίες εσωστρέφειας, σε μια περίοδο κατά την οποία το ΚΙΝΑΛ έχει σηματοδοτήσει ως αφετηρία αντεπίθεσης, «με τον ΣΥΡΙΖΑ φθαρμένο ηθικά και θεσμικά και την κυβέρνηση μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης ύφεσης».
ΜΑΡΙΟΣ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛΟΣ – kathimerini.gr