Εφιαλτικό σενάριο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Εφιαλτικό σενάριο από μια ακόμη μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικής Επίδρασης του Πότσνταμ (PIK) κάνουν λόγο για ένα «κλιματικό ντόμινο» που θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχεδόν μισός ανθρώπινος πληθυσμός.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα των πάγων στην Δυτική Ανταρκτική και την Γροιλανδία. Μελέτησαν επίσης την κατάσταση των τροπικών δασών του Αμαζονίου αλλά και το Ρεύμα του Κόλπου που είναι γνωστό ότι επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα. Στην συνέχεια πραγματοποίησαν περισσότερες από τρία εκατ. προσομοιώσεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμη και αν καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισίου για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη η αποσταθεροποίηση του κλίματος θα είναι τέτοια που θα προκαλέσει ένα ντόμινο παρενεργειών στα στρώματα πάγων, στο Ρεύμα του Κόλπου και τα τροπικά δάση του Αμαζονίου.
«Αν δεν εμποδίσουμε άμεσα τις εκπομπές βλαβερών αερίων οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή δεν θα μπορούν να εμποδιστούν και τα αποτελέσματα τους θα τα δούμε πιο δυναμικά στο τέλος του αιώνα» αναφέρει ο Τζόναθαν Τζόναθαν Ντόντζες, στέλεχος του PIK. Το λιώσιμο των πάγων θα φέρει άνοδο της στάθμης της θάλασσας με τις μελέτες να διαδέχονται η μια την άλλη με ορισμένες να παρουσιάζουν πιο αισιόδοξα σενάρια και άλλες πιο απαισιόδοξα όσον αφορά το ύψος της ανόδου των υδάτων αλλά και τον χρονικό ορίζοντα που αυτό θα συμβεί.
Η νέα μελέτη αναφέρει ότι ακόμη και αν όλα τα κράτη καταφέρουν να πιάσουν τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν θα εμποδιστεί και σε δύο αιώνες η επιφάνεια της θάλασσας θα είναι 0,7-1,2 μέτρα πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Από την στιγμή που το 40% του ανθρώπινου πληθυσμού ζει σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο κόσμος θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλες πιο ασφαλείς περιοχές αφού οι περιοχές εκείνες θα βουλιάξουν. Οι περιβαλλοντικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης είναι δεδομένες αλλά θα πρέπει να προστεθούν και οι ανθρωπιστικές, κοινωνικές, οικονομικές επιπτώσεις από μια τόσο μαζική μετακίνηση ανθρώπων. Επιπτώσεις που δεν μπορούν εύκολα να εκτιμηθούν και να αποτιμηθούν με σημερινούς όρους. Πού θα πάει τόσος κόσμος, πού θα μείνει, πώς θα τραφεί, πώς θα τους υποδεχθούν και αποδεχθούν οι κάτοικοι των άλλων περιοχών είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που τίθενται.