ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαίοι ηγέτες & ΕΚΤ: Στη «μάχη» για την ανάκαμψη – Τα οφέλη για την Ελλάδα

Σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη στρέφονται σήμερα τα βλέμματα καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. μεταξύ άλλων θα πρέπει να δουν αν τελικά Ουγγαρία και Πολωνία θα αποσύρουν το βέτο προκειμένου να προχωρήσει ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης είτε θα αποφασίσουν την «αυτονόμηση» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη, στη Φρανκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για «ενίσχυση» του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στη Σύνολο Κορυφής που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσουν όλοι μαζί στην εφαρμογή του κοινοτικού προϋπολογισμού και κατ΄επέκταση στην «ενεργοποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η Πολωνία και η Ουγγαρία φαίνεται να ήρθαν σε συμβιβασμό με τη Γερμανία, η οποία προεδρεύει της Ε.Ε. έως το τέλος του έτους, σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους 2,2 τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες έχουν ασκήσει βέτο λόγω της διαφωνίας τους για τη σύνδεση των πόρων με τους όρους του κράτους δικαίου.

Στη Γερμανία, και πιο συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποιεί σήμερα την τελευταία του συνεδρίαση για το 2020. Μια συνεδρίαση για τα αποτελέσματα της οποίας είχε προϊδεάσει από τον Οκτώβριο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κα Λαγκάρντ είχε ανακοινώσει τότε ότι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι νέες εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης μετά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Παράλληλα, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος (PEPP), για ακόμα 6 μήνες με ταυτόχρονη αύξηση, εκτός απροόπτου, και του ποσού από τα 1,35 τρισ. ευρώ που ανέρχεται σήμερα, πιθανόν στα 2 τρισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο που ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα έως το τέλος Νοεμβρίου, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων ύψους 16,3 δισ. ευρώ. Με βάση το ποσοστό κατανομής που διαθέτει η Ελλάδα, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ.

Αν τελικά ο προϋπολογισμός του PEPP ανέβει στα 2 τρισ. ευρώ τότε η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει επιπλέον ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του προγράμματος PEPP. Δηλαδή το συνολικό ποσό θα αυξηθεί από τα 27 δισ. ευρώ σε περίπου σε 29 – 30 δισ. ευρώ.

Ραλλού Αλεξοπούλου – naftemporiki.gr