Ευρωλίγκα για… δυνατούς λύτες
Στη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το διοικητικό και αγωνιστικό «σχίσμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το 2000, με την ανεξαρτητοποίηση της Ευρωλίγκας από την FIBA και τη δημιουργία αυτόνομου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η διοργάνωση που θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα (3-4/10) θα είναι η πιο διευρυμένη στη συμμετοχή των ομάδων, με την προσδοκία ότι και ο πήχυς του ανταγωνισμού θα ανεβεί ψηλότερα.
Δεκαοκτώ ομάδες αντί των δεκαέξι που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια, θα παίξουν εννέα αγώνες στο διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής κάθε εβδομάδας, οι αγωνιστικές θα αυξηθούν σε 34 από 30, οι «διαβολοβδομάδες» των διπλών παιχνιδιών σε διάστημα 48 ωρών θα είναι εννέα αντί επτά, ενώ η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής θα εφαρμοστεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Η επίπονη πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι μήνες, ενώ o στόχος των πλουσιότερων, παραδοσιακότερων και δυνατότερων ομάδων θα είναι ο τερματισμός τους στις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, ώστε να αντιμετωπίσουν με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ τις τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν από την πέμπτη έως και την όγδοη θέση.
Οι δέκα αποκλεισμένες ομάδες από τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας θα είναι η πλειονότητα στη φετινή διοργάνωση και μπορεί να αυξάνεται ο ανταγωνισμός της πρώτης φάσης με την παρουσία περισσότερων ομάδων, όμως δεν δίνεται και η περαιτέρω αναλογική ευκαιρία διεκδίκησης πρόκρισης, καθώς με αυτό το σύστημα και πάλι οι οκτώ πρώτες ομάδες θα συνεχίσουν τον δρόμο προς το φάιναλ φορ. Ετσι, και η φετινή Ευρωλίγκα θα έχει ομάδες τριών ταχυτήτων και άτυπων γκρουπ δυναμικότητας.
Η «χαρτογράφηση» αυτού του συστήματος έχει αποδείξει ότι οι πνευματικές και σωματικές αντοχές των παικτών, η ανθεκτικότητα σε πιθανούς τραυματισμούς βασικών στελεχών και η άμεση αντικατάστασή τους, αλλά κυρίως η σταθερότερη δυνατή πορεία, χωρίς εντυπωσιακές, χρονικά, αποκλίσεις νικών και ηττών, αποτελούν την πιο αξιόπιστη «πυξίδα» πρόκρισης στα πλέι οφ. Ακόμα και αν η αφετηρία κάθε ομάδας στους δύο πρώτους μήνες της Ευρωλίγκας είναι… αψεγάδιαστη, σημασία θα έχει η πορεία της προς τον τερματισμό, αποφεύγοντας πιθανό «ξεφούσκωμα», ύστερα από τον πρώτο γύρο των 17 αγωνιστικών, όπως συνέβη με τον Ολυμπιακό που παρουσιάστηκε εντυπωσιακά «διπρόσωπος» τον προηγούμενο Ιανουάριο.
Η εξασφάλιση των περισσότερων δυνατών νικών στα εντός έδρας παιχνίδια είναι ένας βέβαιος δρόμος πρόκρισης στα πλέι οφ, ενώ ο κοινός παρονομαστής για την αναρρίχηση στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας θα εξαρτηθεί από τα 25 και πλέον νικηφόρα αποτελέσματα έως τα 20 και με σαφή προσανατολισμό οι ήττες να έχουν μονοψήφιο αριθμό. Βέβαια, αυτός ο παρονομαστής θα εξαρτηθεί και από την πορεία των ομάδων που θα τεθούν επικεφαλής στη βαθμολογική κούρσα και την αντοχή που θα δείξουν μέχρι το τέλος του μπασκετικού «μαραθωνίου».
Στον νέο «χάρτη» των 18 ομάδων και με τη δεδομένη διατήρηση των προϋπολογισμών στα 25 συν εκατομμύρια ευρώ από τις συνήθεις «ύποπτες» ομάδες της ΤΣΣΚΑ, της Ρεάλ, της Φενέρμπαχτσε, της Μπαρτσελόνα και της Αναντόλου Εφές, οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού πρωταθλήματος, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, στοχεύουν αρχικά μέχρι την πρόκριση στα πλέι οφ, έστω και με μειονέκτημα έδρας. Η Μπαρτσελόνα που συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια αποτυχιών, είναι ήδη πρωταθλήτρια… μεταγραφών, με την απόκτηση τριών παικτών από το ΝΒΑ, αλλά όλα θα κριθούν στο παρκέ.
Η πορεία των δύο «αιωνίων» του ελληνικού μπάσκετ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα χρήζει ανάλυσης έπειτα από έξι μήνες και ανάλογα με την εικόνα και την πορεία τους αυτό το χρονικό διάστημα.
Υψηλό επίπεδο
Ο βαθμός δυσκολίας για την είσοδο και διατήρησή τους στην πρώτη οκτάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τις αξιόλογες ομάδες που δημιούργησαν οι Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Αρμάνι και Χίμκι, οι οποίες έχουν άλλες το ίδιο και άλλες μεγαλύτερο ύψος οικονομικής επένδυσης, ενώ είναι αναμενόμενο ότι βάσιμες, υψηλές προσδοκίες και στόχευση για νίκες στις έδρες τους θα έχουν οι δύο γερμανικές ομάδες του Βερολίνου και του Μονάχου αλλά και ο Ερυθρός Αστέρας, κατά την επιστροφή τους στη φετινή Ευρωλίγκα.
Η 1η αγωνιστική: 3/10: Χίμκι – Μακάμπι, Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας, Μπάγερν – Αρμάνι, Ρεάλ – Φενέρμπαχτσε. 4/10: Ζαλγκίρις – Μπασκόνια, Εφές – Μπαρτσελόνα, Αλμπα – Ζενίτ, Βιλερμπάν – Ολυμπιακός, Βαλένθια – ΤΣΣΚΑ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ – kathimerini.gr