Ερωτήματα για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. στο συλλαλητήριο
Κακουργηματικές διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος των επτά συλληφθέντων για συμμετοχή στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, προχθές, Κυριακή, στο Σύνταγμα. Κατηγορούνται για πρόκληση έκρηξης από πρόθεση, κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης εις βάρος αστυνομικών, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία κ.ά. Οι συλληφθέντες, πάντως, αρνήθηκαν ότι πήραν μέρος στα επεισόδια.
Για συμμετοχή στις επιθέσεις κατά αστυνομικών συνελήφθησαν επτά άτομα, έξι άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας από 27 έως 46 ετών. Οι τρεις εξ αυτών έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 27χρονου, που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εξτρεμιστική, ακροδεξιά οργάνωση και εμπρησμό. Ο νεαρός συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2018, σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης του ανακριτή Πειραιά για συμμετοχή στην οργάνωση «Απέλλα» και στην εμπρηστική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, τη νύχτα της 29ης Αυγούστου. Τότε, οι δράστες είχαν πυροδοτήσει στην είσοδο του κτιρίου δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη και κροτίδες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 27χρονος ήταν αυτός που είχε στρατολογήσει τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ενώ στο παρελθόν φέρεται να συμμετείχε στον πυρήνα της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά απ’ όπου είχε αποχωρήσει.
Οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ένας άνδρας 37 ετών και μία γυναίκα 28 ετών, φέρονται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και να ταξίδεψαν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Ο πρώτος το 2011 είχε κατηγορηθεί για εξύβριση και πρόκληση σωματικής βλάβης, ενώ η κοπέλα σε ηλικία 18 ετών είχε συλληφθεί για κλοπή. Το 2018 ήρθε εκ νέου αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη μετά τη σύλληψή της για χρήση ναρκωτικών. Τα προχθεσινά επεισόδια ξέσπασαν όταν ομάδες ακροδεξιών επιτέθηκαν με ρόπαλα, πέτρες και μπογιές στις διμοιρίες που ήταν παρατεταγμένες στα σκαλιά του Κοινοβουλίου, πίσω ακριβώς από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Για να τους απωθήσουν, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα οι εστίες έντασης να πολλαπλασιαστούν, καθώς νέα επεισόδια ξέσπασαν στην «ανωφέρεια Γεωργίου», την είσοδο της Βουλής που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασ. Σοφίας κοντά στα «λουλουδάδικα».
Πληθος κοσμου, κρατωντας ελληνικες σημαιες και πανο, συμμετειχε στο συλλαλητηριο εναντια στη συμφωνία των Πρεσπων, στο Συνταγμα, την Κυριακη.
Από την πρώτη στιγμή οι συγκρούσεις και η χρήση δακρυγόνων προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συνεχίστηκε και χθες. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απέδωσε τα επεισόδια σε «ακροδεξιά στοιχεία» και κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «συνειδητή παραπληροφόρηση για ζητήματα που αφορούν κρίσιμα εθνικά θέματα».
Απαντήσεις
Στις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με τα γεγονότα της Κυριακής απάντησε με εκτενή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί επιτακτικά απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα, προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της, η Ν.Δ. παρέθεσε φωτογραφίες κουκουλοφόρων πριν αυτοί ενσωματωθούν στον κύριο όγκο των διαδηλωτών, στην πλατεία Συντάγματος. Για «αρνητικό επιχειρησιακό σχεδιασμό» κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Eνωση Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). «Οι εικόνες που προβλήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και έκαναν τον γύρο του κόσμου, δεν συνθέτουν μια σοβαρή και υπεύθυνη διοίκηση στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», σχολίασαν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., ενώ με αφορμή τον τραυματισμό 25 αστυνομικών των ΜΑΤ επικρίνουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για τη χρήση χημικών στο συλλαλητήριο κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ