ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη ενοχλεί την Ελλάδα

Σε νέες δηλώσεις, με ελληνικό ενδιαφέρον, προχώρησε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας επέλεξε να αναφερθεί εκ νέου στη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, σημειώνοντας με νόημα ότι «το μνημόνιο συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη ενοχλεί την Ελλάδα, αλλά θωρακίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία συμφωνία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να εμπλέκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Τουρκία.

Όσον αφορά τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, επανέλαβε τη στήριξή του στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης του Φαγέζ αλ Σάρρατζ, διαμηνύοντας ότι «θα παράσχουμε οποιουδήποτε είδους στήριξη κριθεί αναγκαία».

Επεσήμανε δε, ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, στερείται νομιμότητας, καθώς η επισήμως αναγνωρισμένη κυβέρνηση είναι αυτή του Σάρρατζ.

Ειδική μνεία έκανε, παράλληλα, και στο ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων λόγω της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

«Φυσικά, η Τουρκία θα αντιδράσει εναντίον κάθε αμερικανικού πακέτου κυρώσεων» τόνισε, χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε με «λουκέτο» την αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε πριν λίγες ημέρες το πακέτο μέτρων εις βάρος της Τουρκίας, το οποίο στρέφεται εναντίον τόσο της πρόσφατης στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, όσο και της προμήθειας των ρωσικών S-400.

Συνάντηση Ερντογάν – Σάρρατζ

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρρατζ, στην Κωνσταντινούπολη.

Άγκυρα και Τρίπολη προσφάτως υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον καθορισμό των κοινών θαλάσσιων συνόρων, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη, αλλά και στην καταγγελία του μνημονίου στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σενάρια στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία

Στο μεταξύ, η συνάντηση Ερντογάν – Σάρρατζ αναμένεται να φουντώσει εκ νέου τα σενάρια περί στρατιωτικής βοήθειας της Τουρκίας προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία δέχεται το σφυροκόπημα των δυνάμεων του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, μάλιστα, έχει αφήσει «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνδρομής προς την GNA, εφόσον ζητηθεί.

Άλλωστε, στο μνημόνιο συνεννόησης των δύο πλευρών, το οποίο το βράδυ του Σαββάτου κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, προβλέπεται η άμεση ανταπόκριση της Άγκυρας, σε ενδεχόμενο αίτημα της Τρίπολης για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο στρατηγός Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, έδωσε εντολή για την έναρξη της τελικής επιχείρησης κατάληψης της Τρίπολης, η οποία βρίσκεται στα χέρια της GNA.

Η τελευταία, παρότι ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα και ορισμένα τμήματα στα δυτικά, τυγχάνει της επίσημης αναγνώρισης του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης τελεί υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαφτάρ.

Πάντως, η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη – προς υποστήριξη της GNA – έχει εγείρει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Ενδεικτικά, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Ούτκου Τσακίροζερ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε «ανήσυχος», σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.