ΤΕΧΝΕΣ

Επτά ταινίες θα προβληθούν τον Ιούλιο σε χωριό έξι μόνιμων κατοίκων

Επτά ταινίες θα προβληθούν τον Ιούλιο σε χωριό έξι μόνιμων κατοίκων

Μία γυναίκα ανήκει στη φυλή των τσιγγάνων η οποία καταδιώκεται, ένας άντρας λόγω της δυσμορφίας του προσώπου του ζει απομονωμένος, ένα αγόρι κάνει κρυφά μαθήματα μπαλέτου αντί να προπονείται στην πυγμαχία, ένας λευκός δικηγόρος βιώνει την αποδοκιμασία της τοπικής κοινωνίας διότι υπερασπίζεται έναν μαύρο κατηγορούμενο… Όλα τα παραπάνω, εκτός από πιθανά σενάρια ζωής, είναι σενάρια δημοφιλών ταινιών, που θα προβληθούν στο Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο Χωριό, το οποίο έχει φέτος θεματική τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

Το τριήμερο φεστιβάλ που ξεκίνησε ως μία ρομαντική ιδέα πέντε νέων και φέτος πραγματοποιείται για 8η χρόνια στον Παρθενώνα της Χαλκιδικής, αναμένεται να δώσει ζωή στον παραδοσιακό οικισμό με τους έξι μόνιμους κατοίκους και να περάσει επίκαιρα μηνύματα μέσω των θεματικών του αφιερωμάτων.

«Θέλαμε φέτος να αφιερώσουμε το φεστιβάλ σε παιδιά που είναι δύσκολο να επιδείξουν την ταυτότητά τους στην επαρχία όπου ζουν, γιατί αυτό έχει υψηλό τίμημα. Εμείς δηλώνουμε με αυτόν τον τρόπο ότι είμαστε μαζί τους -και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά στο πιο μικρό χωριό της Ελλάδας», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Parthenώn Film Festival Άγγελος Μαλλίνης.

Ο ίδιος, είναι ένας από τους πέντε φίλους με καταγωγή από τον Παρθενώνα, που αποφάσισαν να ιδρύσουν το συγκεκριμένο φεστιβάλ, ως εξέλιξη της αρχικής τους ιδέας, που ήταν να μπορούν να βλέπουν τα καλοκαίρια σινεμά στο χωριό.

«Πλέον δραστηριοποιούμαστε όλοι μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά την καλοκαιρινή μας άδεια την περνάμε στο χωριό, όπου βλέπουμε και τους δικούς μας. Είμαστε όλοι μας σινεφίλ και πίνοντας έναν καφέ τον Φεβρουάριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι …χειροποίητο για να βλέπουμε ταινίες και το καλοκαίρι στο χωριό», ανέφερε ο 39χρονος. Έτσι, το επόμενο καλοκαίρι πήραν έναν προτζέκτορα «της κακιάς ώρας» όπως χαρακτηριστικά είπε και μία …τέντα μπαλκονιού για πανί, τα έστησαν και ήταν έτοιμοι να προβάλλουν μέσα σε τρεις μέρες, έξι ταινίες. «Ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας και παρόλο που ήταν το τριήμερο του δημοψηφίσματος έγινε πανικός, την Κυριακή ήρθαν πάνω από 500 άτομα. Τότε σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να του δώσουμε μία άλλη οντότητα και έτσι έγινε ο πολιτιστικός μας σύλλογος μέσω του οποίου προχωρήσαμε σε εξαιρετικές συνεργασίες», επισημαίνει.

Μία από τις συνεργασίες αυτές ήταν με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που αντικατέστησε τον ερασιτεχνικό εξοπλισμό τους με «ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε εικόνα και ήχο», όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαλλίνης, αλλά με άλλους φορείς που στηρίζουν κάθε χρόνο τις παράλληλες δράσεις του συλλόγου, όπως και με διάφορους χορηγούς που καλύπτουν το σύνολο των εξόδων της διοργάνωσης.

«Η είσοδος είναι ελεύθερη, υπάρχει απλώς για στατιστικούς λόγους ένα εισιτήριο μηδενικής αξίας, με το οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει δωρεάν ποπκόρν, νερό, αναψυκτικό και μπίρα. Στήνουμε στο χώρο καρέκλες που δανειζόμαστε από τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής, αν και ο καθένας μπορεί να φέρει το μαξιλάρι του και να καθίσει κάτω από τα δέντρα στους γύρω λόφους», σημειώνει περιγράφοντας την υπέροχη ατμόσφαιρα που αποτελεί μία βιωματική εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη, είτε προέρχεται από την περιοχή, είτε είναι τουρίστας.

Ο παραδοσιακός οικισμός Παρθενώνας στη Σιθωνία Χαλκιδικής, χτισμένος σε υψόμετρο 350 μέτρων, με πλούσια μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, άρχισε να εγκαταλείπεται σταδιακά τη δεκαετία του ’70 από τους περίπου 500 κατοίκους του, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό Νέο Μαρμαρά, που προσέφερε περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης. Αποτέλεσμα ήταν το ’80 να έχει ερημώσει εντελώς, ενώ από τη δεκαετία του ’90 άρχισαν να επιστρέφουν σιγά σιγά κάποιοι, αναστηλώνοντας και αναπαλαιώνοντας τα περισσότερα κτίσματα, αρκετά εκ των οποίων απέκτησαν νέους ιδιοκτήτες. Αυτή τη στιγμή ζει όλο το χρόνο μία οικογένεια με δύο παιδιά και ένα ζευγάρι συνταξιούχων, ενώ τους θερινούς μήνες λειτουργούν τέσσερις ξενώνες, τρία καταστήματα εστίασης και ένα λαογραφικό μουσείο.

«Στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος τον Παρθενώνα και να δείξουμε ταινίες οι οποίες μας διαμόρφωσαν κι εμάς. Αυτή ήταν και η πρώτη θεματική του φεστιβάλ. Ακολούθησαν θεματικές με το “ όνειρo”, το “ ταξίδι” και την “ αγκαλιά” -αμέσως μετά τον Covid. Φέτος έχουμε τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη γιατί πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας γι’ αυτό και να το δείξουμε κιόλας», τόνισε ο κ. Μαλλίνης.

Ο Άγγελος Μαλλίνης, ο Στράτος Αλεξόπουλος, η Μάγδα Βλάχου, ο Φώτης και ο Χρήστος Πολίτης με τον τρόπο αυτό εκφράζουν το «ευχαριστώ» στον τόπο που βρίσκονται οι ρίζες τους και νιώθουν ότι κάθε χρόνο επιστρέφουν με ένα δώρο.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 7 Ιουλίου

21:00 Χρυσόψαρο (2017) – μικρού μήκους
21:15 Η Παναγία των Παρισίων (The Hunchback of Notre Dame) (1996)
23:00 Μπίλι Έλιοτ, Γεννημένος Χορευτής (Billy Elliot) (2000)

Σάββατο 8 Ιουλίου

21:00 Στον Θρόνο του Ξέρξη (2022) – μικρού μήκους
21:30 Ο Ψαλιδοχέρης (Edward Scissorhands) (1990)

Κυριακή 9 Ιουλίου

21:00 Pendulus (2022) – μικρού μήκους
21:30 Σκιές και Σιωπή (To Kill A Mockingbird) (1962)