Επιχείρηση Πάσχα: e-Ανάσταση σε ζωντανή μετάδοση και ανά ναό
Η επιχείρηση «Πάσχα» συνοδεύεται από εισηγήσεις για σύσφιγξη μέτρων και ελέγχων και η κορύφωσή τους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη
Τρεις διαφορετικοί «φάκελοι», που θα μπορούσαν να έχουν τις κωδικές ονομασίες «Πάσχα», «επάνοδος», «κορωνοϊός 2», με ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα και κυβερνητικές αγωνίες, έχουν ανοίξει στο Μαξίμου για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Αμεση προτεραιότητα για το πρωθυπουργικό γραφείο είναι η κατάρτιση ειδικού πλάνου για το Πάσχα, ώστε να εξαλειφθεί κάθε ρίσκο που θα τίναζε στον αέρα την προσπάθεια του προηγούμενου μήνα.
Οι πρώτες συσκέψεις με αιχμή τις «πασχαλινές» παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί από τον Πρωθυπουργό και τους επιτελείς του για αυτό το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα στη σκέψη του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται η σταδιακή επιστροφή σε προ κοροναϊού συνθήκες (μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, λέει το «καλό» σενάριο) και η ετοιμότητα για τυχόν δεύτερο κύμα κοροναϊού εντός φθινοπώρου.
Η επιχείρηση «Πάσχα» συνοδεύεται από εισηγήσεις για σύσφιγξη μέτρων και ελέγχων και η κορύφωσή τους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Επιπλέον δρομολογούνται και πρωτοβουλίες για τους πολίτες. Στο τραπέζι βρίσκονται δύο σχέδια: η… live streaming Ανάσταση και η δημιουργία «πασχαλινών» σποτ που θα ενισχύουν το σταθερό μήνυμα «μένουμε σπίτι» (αυτή η ιδέα έχει ήδη ωριμάσει). Συγκεκριμένα, εξετάζεται από τεχνικής άποψης η «e-Ανάσταση», δηλαδή η ζωντανή μετάδοση μέσω Διαδικτύου της ιεράς ακολουθίας του Μ. Σαββάτου.
Η κυβέρνηση θέλει μάλιστα να δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να επιλέγει τον ναό που επιθυμεί. Και αυτό εφόσον η κυβέρνηση, που θέλει μια ασφαλή για τη δημόσια υγεία αλλά και «βελούδινη» λύση με την Εκκλησία, δεν μπλοκάρει τις κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες τη Μ. Εβδομάδα – αν όχι σε όλες, σε συγκεκριμένες εκκλησίες των μητροπόλεων ανά τη χώρα.
Προς τα εκεί δείχνει η σκέψη για αξιοποίηση της τεχνολογίας για τους πιστούς. Το σίγουρο είναι ότι το βάρος πέφτει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα αναλάβει την τεχνολογική υποδομή ενώ θα απαιτηθεί συνεννόηση της κυβέρνησης με τοπικές μητροπόλεις. Στη γενική εικόνα, η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποτυπωθεί καθαρά με τις φράσεις «θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας» και «φέτος δεν πάμε στα χωριά» που έκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής των πιστών.
Ειδικότερα για την «κλειστή» λειτουργία ναών κυβερνητικά στελέχη διατύπωναν το ερώτημα «με ποιους όρους;». Αυτό μαρτυρά ότι επιδιώκεται η μέγιστη «θωράκιση» της απόφασης (όπως η μη τοποθέτηση μεγαφώνων για την οποία δεσμεύτηκε η Ιερά Σύνοδος κ.ά.), αφού παραμένει ο κυρίαρχος φόβος του Μαξίμου: τυχόν ξαφνικές συναθροίσεις έξω από ναούς.
Σενάρια αυστηροποίησης
«Ολα εξετάζονται και οι συνολικές αποφάσεις θα στηριχτούν στις τελευταίες εισηγήσεις των επιστημόνων» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, υπονοώντας ότι οριστικό πλάνο για το Πάσχα θα κλειδώσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στη Μ. Εβδομάδα, προκειμένου να υπάρχουν ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα. Πάντως όχι μόνο προεξοφλείται ότι παράταση στον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών θα δοθεί και πέραν της Μ. Εβδομάδας αλλά υπό επεξεργασία τίθενται σενάρια αυστηροποίησης. Οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτές επιλογές για να μην υπάρξει «ρήγμα» στην ασπίδα απέναντι στον κορωνοϊό.
θα συζητήσει διεξοδικά για το πώς θα αποφευχθούν υπαίθριες συναθροίσεις και τυχόν απόπειρα φυγής των πολιτών από τα αστικά κέντρα σε ηπειρωτική χώρα και νησιά. Είναι βέβαιο ότι για όλο το Πάσχα θα βρίσκονται επί ποδός τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και της Πολιτικής Προστασίας που αναλαμβάνουν το επιχειρησιακό σκέλος.
Προδιαγράφεται έντονη αστυνομική παρουσία στα διόδια ενώ υπό συζήτηση θα τεθεί και το «σφράγισμά» τους, αν χρειαστεί. Αντίστοιχα εντατικοί έλεγχοι θα επιχειρούνται στα λιμάνια και επιπλέον δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή στα πρόστιμα ή στην απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ανθρώπων. Αλλωστε ανησυχίες αρχίζουν να εκφράζουν – με αιτήματα στην κυβέρνηση – και τοπικοί άρχοντες. Το Μαξίμου δεν σκοπεύει να κάνει πισωγυρίσματα στον «πολύ κρίσιμο Απρίλιο».
Αυτό με στόχο να κερδηθεί το στοίχημα της «οριζόντιας καμπύλης» που θα δώσει σταδιακά τη σκυτάλη αρχικά στην κλιμακωτή χαλάρωση των μέτρων και έπειτα στην αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της νόσου τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.