Επιστροφή στα 2.000 κρούσματα «βλέπει» ο ΕΟΔΥ
Προειδοποίηση ότι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα ανέλθουν πάλι σε 2.000, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός «θα ακολουθήσει τον χθεσινό μειωμένο, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, κύριος λόγος για τη διασπορά του κορωνοϊού είναι οι μετακινήσεις και επέστησε την προσοχή, λέγοντας «τώρα που έρχεται ο χειμώνας, πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα».
Συνεχίζονται οι έλεγχοι στη Βόρεια Ελλάδα
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους ελέγχους, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες «θα δούμε, αν θα καταφέρουμε -έστω- σταθεροποίηση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα».
Όπως επεσήμανε, στη συγκεκριμένη περιοχή συνεχίζεται η αξιολόγηση, εξετάζονται μαθητές σε κάποιες πόλεις και γίνεται «εκτίμηση ρίσκου», όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για συρροή ή όχι.
«Πρώτη μας προτεραιότητα, για να προφυλάξουμε το σύστημα Υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες» τόνισε, μεταξύ άλλων.
Tεράστια προσπάθεια από το σύστημα Υγείας
Το σύστημα Υγείας, αυτή τη στιγμή, στηρίζεται με 6.000 προσλήψεις και 450 κινητές μονάδες ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα, όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας. Όσον αφορά τις ΜΕΘ, ενημέρωσε ότι από 550 πλησιάζουν τις 1.000 και προστίθενται και άλλες.
«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Όμως, όπως συμβαίνει και σε συστήματα πιο εξελιγμένα από το δικό μας, πιέζονται πάρα πολύ, διότι αυτό το δεύτερο κύμα είναι πολύ δυνατό αλλά και επειδή μπαίνουμε προς τον χειμώνα» πρόσθεσε.
«Σε όλη την Ευρώπη η προετοιμασία, που υπάρχει, για τη δεύτερη φάση δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη. Το σύστημα, αυτή τη φορά, είναι αρκετά πιο προετοιμασμένο. Είμαστε σε όλα τα επίπεδα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι. Ακόμη και τα τεστ είναι πολλά περισσότερα, από 800 στην αρχή της πανδημίας, την προηγούμενη εβδομάδα φτάσαμε στις 30.000 σε μία ημέρα» εξήγησε.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αναμονή για ΜΕΘ στην Ελλάδα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «σε λίγους μήνες θα φτάσουμε και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην διάθεση κλινών ΜΕΘ».
Κλείνοντας, αναφορικά με την κριτική που ασκείται είπε πως αυτή είναι καλοδεχούμενη, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας, «αλλά δεν μπορεί να πει κανείς για καθυστερήσεις, γιατί προφανώς κάτι που δεν έχει γίνει επί δεκαετίες, δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες».
Το καμπανάκι για lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι ειδικοί, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και τα σενάρια για νέο lockdown στο λεκανοπέδιο.
Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής το lockdown είναι πλέον πιθανό και για την Αττική.
«Τώρα ξεκινάει το πραγματικό, δεύτερο, επιδημικό κύμα» υπογράμμισε και εξήγησε ότι «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα, αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα Υγείας». Συμπλήρωσε, δε, πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική.
Αναφορικά με τις εξάρσεις των ιών, ο κ. Τσακρής αποσαφήνισε ότι «οι εποχικοί κορωνοϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο – Απρίλιο», ενώ «το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο κοντό και ξεκινάει αργότερα».
«Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα» δήλωσε, τονίζοντας πως την κατάσταση δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες.
Όσον αφορά τα νέα, περιοριστικά μέτρα, ξεκαθάρισε ότι σε μια εβδομάδα θα υπάρχει η πρώτη εικόνα της απόδοσή τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτά θα επανεκτιμηθούν την επόμενη εβδομάδα, κυρίως για την εστίαση, όπως είπε.
Για τη χρήση μάσκας, τόνισε πως πρόκειται για ένα μέτρο που θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμη. «Η μάσκα προστατεύει, ώστε να έχουμε μικρότερο ιικό φορτίο. Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός τόσο πιο εύκολα θα πολλαπλασιάζεται ο ιός» συμπλήρωσε.