Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία (ΒΙΝΤΕΟ)
Με γενίκευση και ενίσχυση των ελέγχων κατά της COVID-19 επιστρέφουν από τις διακοπές των Χριστουγέννων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως στα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ, παραμένουν ως έχουν, ενώ αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου για τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου.
Ειδικότερα, τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στα σχολεία:
- 1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο.
- 2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
- 3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.
Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορονοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου». Για το λόγο αυτό, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική διάσταση προκρίνεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, «τα 32 εκατομμύρια self test που έκαναν οι μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες».
Τι θα γίνεται αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.
Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Τηλεκπαίδευση
Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:
- – Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
- – Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
- – Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
- – Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα
Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου, π.χ. υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
Τι ακριβώς θα γίνει με όσους δεν βρήκαν self test
Διευκρινίσεις σχετικά με τη διάθεση δωρεάν self test εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζοντας ότι:
«Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.
Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.
Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας».
Τα νέα ερωτήματα που τέθηκαν στο υπουργείο όμως είναι πολλά όπως για παράδειγμα:
- Πώς ακριβώς θα γίνεται το self test τη Δευτέρα στα σχολεία;
- Θα το κάνει κάποιος εκπαιδευτικός που θα ορίσει η διεύθυνση του σχολείου;
- Θα το κάνουν οι μαθητές ή οι γονείς τους;
- Επίσης για τα παιδιά που μετακινούνται με σχολικά αυτοκίνητα υπάρχει κάποια οδηγία;
Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας ήταν ότι δεν θα γίνεται στα σχολεία αλλά ότι οι διευθυντές έχουν οδηγία να είναι εκεί από τις 7 π.μ. και να έχουν σελφ τεστ για τις μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών/εκπαιδευτικών που μπορεί να μην έχουν προμηθευτεί. Θα μπορεί ο γονιός να πάρει το τεστ, να το κάνει στο παιδί του και να μπει στο σχολείο εφόσον είναι αρνητικό.
Επίσης αναφέρει το υπουργείο ότι υπήρξε μαζική προσέλευση με σχεδόν 9 στους 10 δικαιούχους να έχουν παραλάβει σελφ τεστ (προφανώς κάποιος δικαιούται να χρησιμοποιήσει αυτά που τυχόν έχει στο σπίτι).
Όμως το μπάχαλο συνεχίζεται καθώς πολλοί γονείς λένε ότι οι διευθυντές τους είπαν να πηγαίνουν νωρίς να πάρουν το σελφ τεστ εφόσον έχουν ενημερώσει την δ/νση του σχολείου, και στη συνέχεια να επιστρέφουν στο σπίτι να το κάνουν στα παιδιά τους και να πηγαίνουν το παιδί στο σχολείο στις 8.15 σχολείο. Για αυτό το λόγο θα είναι οι δ/ντες από τις 07.00 στα σχολεία.
Δηλαδή, με λίγα λόγια πολλοί γονείς θα περάσουν μεγάλη ταλαιπωρία για να πάνε τα παιδιά σχολείο. Γι’ αυτό και κάποιοι λένε ότι θα παίρνουν το τεστ και θα το κάνουν στα παιδιά έξω από το σχολείο για να μην πηγαινοέρχονται…
Επίσης, τίθεται το ερώτημα αν το τεστ βγει αρνητικό εκεί επιτόπου ή θετικό πώς θα το δηλώνουν;
Θα το δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου ή θα γίνεται χειρόγραφα; Και όσοι είναι θετικοί θα επιστρέφουν στα σπίτια τους;
Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά
Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι θα καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά αυτή την εβδομάδα εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί, επισημαίνοντας πως λόγω της μεταδοτικότητας και της διασποράς της Όμικρον τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κλείσουν πολλά τμήματα σχολείων.
«Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους έμειναν χωρίς τεστ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ήταν κάτι που είχαμε δει και τον Σεπτέμβριο και δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει», είπε.
Ερωτηθείσα αν ενέχει ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι είναι πιο ασφαλές να ανοίξουν, καθώς οι μαθητές θα προσέρχονται με συχνά τεστ και θα περιοριστεί και η κινητικότητα.
«Τα σχολεία τα κλείναμε το 2020 και την Άνοιξη του 2021 όταν θέλαμε να περιορίσουμε την κινητικότητα των γονιών και τη διασπορά στην κοινότητα. Τώρα έχουμε όλοι στο ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον κρούσματα και άρα δεν θα ωφελήσει να κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η διασπορά θα συνεχίσει έτσι κι αλλιώς, ενώ αντίθετα με όπλο το testing μέσα στο σχολείο και το συμμάζεμα της κοινωνίας με τα ανοιχτά σχολεία, θα είναι προς όφελος της διασποράς στην κοινότητα», υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, η Όμικρον είναι ήπια συμπτωματική ή ασυμπτωματική σε όλους κι όχι μόνο στα παιδιά κι επομένως τα σελφ τεστ είναι ένα όπλο να διαγνωστούν πρώιμα τα ασυμπτωματικά παιδιά.
Σημείωσε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα μετακινήθηκαν τα νέα κρούσματα από την ηλικία των 18-34 ετών στους μεγαλύτερους, πράγμα που είναι κάπως ανησυχητικό.
«Έχουμε βέβαια πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, οπότε πιστεύουμε ότι θα περάσουν την Όμικρον πολύ ήπια οι ενήλικες», τόνισε.
Σχετικά με το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία, ανέφερε ότι ήταν κάτι που είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή, όμως οι επιστήμονες δεν ήθελαν να βάλουν ένα όριο, αλλά επικεντρώνονταν στο εκτενές τέστινγκ με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση.
«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το 50%+1. Με τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, δεν θα μου δημιουργήσει έκπληξη αν δω τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες να έχουμε αυξημένο αριθμό τάξεων που είναι κλειστά. Περιμένουμε να το δούμε», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην ερώτηση αν η Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να δώσουμε ένα τέτοιο μήνυμα.
«Όσο παραμένει μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων παγκοσμίως και στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει ο φόβος να εμφανιστεί μια καινούρια μετάλλαξη, η οποία θα αλλάξει πάλι τα δεδομένα. Οι ιολόγοι μας έχουν μάθει ότι κάθε επόμενη παραλλαγή θα έχει ηπιότερη νόσο και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά έχουμε μάθει να μην προβλέπουμε πολλά με την πανδημία», σημείωσε.