Επιστήμονες μελετούν το παγόβουνο που εξαφανίστηκε!
Ένα κομμάτι ανταρκτικού πάγου, που εθεωρείτο κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στον κόσμο, εξαφανίστηκε κοντά στη νήσο της Νότιας Γεωργίας, στον νότιο Ατλαντικό
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ. Το παγόβουνο Α68a που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο στον πλανήτη, απελευθέρωσε πρόσφατα 152 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού κοντά στο νησί της Νότιας Γεωργίας στην Ανταρκτική, επηρεάζοντας δυνητικά το οικοσύστημα της περιοχής, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Remote Sensing of Environment.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τεράστιο παγόβουνο αποσπάστηκε από την Ανταρκτική
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο «απειλεί» νησί στον Νότιο Ατλαντικό
Το παγόβουνο τράβηξε την προσοχή του κόσμου το 2017 όταν αποκόπηκε από την παγονησίδα Larsen-C, που βρίσκεται κοντά στην άκρη της Ανταρκτικής χερσονήσου.
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, μεγέθους 5.719 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αρχικά επέπλεε γύρω από τη Θάλασσα Ουέντελ, κοντά στην Ανταρκτική, πριν διασχίσει το πέρασμα Ντρέικ μεταξύ της Νότιας Αμερικής και των βόρειων ακτών της Ανταρκτικής. Καθώς πλησίαζε το νησί της Νότιας Γεωργίας του νότιου Ατλαντικού τον Δεκέμβριο του 2020, οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι θα διαταράξει την άγρια ζωή στην απομακρυσμένη περιοχή.
Επίδραση στο περιβάλλον
Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, τη βρετανική ερευνητική ομάδα της Ανταρκτικής και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, δείχνει ότι το κολοσσιαίο παγόβουνο είχε μεγάλη επίδραση στο τοπικό περιβάλλον. Σε διάστημα τριών μηνών μεταξύ 2020 και 2021, το A68a έλιωσε γρήγορα, καθώς συνάντησε το θερμότερο νερό στο πέρασμα Ντρέικ.